1974 г. пак криза с тока, Живков: Бързайте с АЕЦ "Козлодуй", че загиваме!

28 November 2021
Симона Димитрова
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

Днес отново се спори дали там да не са реакторите на “Белене”.

Енергийната криза в Европа, изглежда, ще доведе до ренесанс в ядрената енергетика. България и още 9 страни в Европа, сред които и Франция, поискаха да изградят нови атомни мощности, за да се справят с недостига и с предизвикателствата, свързани със Зелената сделка.

У нас все още се спори

дали да се строи АЕЦ “Белене”,

или реакторите да се поставят на лицензираната площадка на АЕЦ "Козлодуй".

Това е добър повод да си припомним как бе открита тази централа, благодарение на която вече 47 години имаме достатъчно електроенергия на поносима цена. Подобна кризисна ситуация с фрапантен дефицит има и през 60-те години, когато токът не стига и се налага режим. Тогава Тодор Живков повтаря: “Давайте, бързайте, че загиваме”.

Така на 19 август 1965 г. Политбюро на ЦК на БКП взема решение за искане на помощ от СССР за проектиране и строителство на атомна електроцентрала. Началото на българската ядрена енергетика се поставя на 15 юли следващата година с подписването на спогодба за сътрудничество между България и Съветския съюз. След подробен технико-икономически анализ площадката за строеж е избрана на р. Дунав в близост до Козлодуй. Проектите за централата са изготвени съвместно от "Топлоелектропроект" – Москва, и "Енергопроект" – София. Основното оборудване е доставено от СССР, а отделни съоръжения – от тогавашните Германска демократична република, Чехословакия и Унгария.

Първата копка е през 1969 г., а година по-късно започва мащабното строителство.

Ангажирани са над 100 хил. строители

и монтажници. Реакторът е доставен през 1972 година.

На 5 септември 1974 г. тогавашният държавен глава и първи партиен ръководител Тодор Живков официално открива АЕЦ "Козлодуй". Първият български ядрен блок е пуснат да работи два месеца по-рано. Въвеждането в експлоатация на атомната централа е ударно - за по-малко от 5 години след първата копка.

Този момент е запечатан на старите ленти от фотографа Иван Григоров, който предостави снимките на "168 часа". На събитието присъства целият град, както и всички висши партийни лидери. Тодор Живков изнася речта си пред огромен портрет на бившия генерален секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев.

СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Герой на труда
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Герой на труда СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Известни наши репортери
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Известни наши репортери СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
На откриването на атомната централа присъствал целият град.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
На откриването на атомната централа присъствал целият град. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Първият ядрен блок заработил два месеца преди официалното откриване.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Първият ядрен блок заработил два месеца преди официалното откриване. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/