За козата дамаскиня и красотата

16 November 2021
Георги Милков
Снимки: АВТОРЪТ
Снимки: АВТОРЪТ

Чували ли сте за козата дамаскиня? "Непросветените" ще кажат, че няма по-грозно животно на света, но "познавачите" биха могли най-аргументирано и въодушевено да убеждават аудиторията с часове, че това е неземно красиво създание.

Козата дамаскиня се ражда с уродливо дълги и клепнали уши, които често висят почти до земята, затова после се подрязват като фишеци. Наистина това е необикновено животно, което задължително има обратна захапка, но колкото по-голяма чупка прави муцуната, толкова по-добре. Основен белег за разпознаване на чистокръвната коза дамаскиня са перленобелите ириси на очите. Ако в бялото се появи теменуженосин отенък, всеки любящ арабски стопанин ще ви каже, че баш в тая негова козичка се е преродила самата Елизабет Тейлър. И никоя друга.

Преди време един палестински приятел ме заведе във фермата на брат си на Западния бряг на река Йордан, където дълго наблюдавах избрани екземпляри от този чифтокопитен феномен. Бяхме малко като в онази абсурдна комедия "Мъжете, които се взират в кози" с Джордж Клуни, Юън Макгрегър и Джеф Бриджис, която е трудно да се опише за тези, които не са я гледали.

Та именно в тази ферма в окупираните палестински територии се сблъсках с обратната призма на възприятието. Пред теб на копита стои Кашчей Безсмъртни, а като че ли ти се привижда Василиса Прекрасна в златовезани пантофки. Ако мога да си позволя такъв мотив от славянските приказки на ужасите като метафора в този откровено близкоизточен парадокс. 

Най-породистата коза дамаскиня се въди из Леванта - богата на древни чудеса земя между бреговете на Средиземно море и река Ефрат. Но в района на Залива тази коза е особено ценена, а и най-скъпо платена. Всяка година там се провеждат разточителни конкурси за козя красота. В едно незабравимо издание на "Мис Дамаскиня" в Рияд, Саудитска Арабия, четирикраката победителката бе удостоена с чек за 250 хиляди риала суха пара.

Този тип състезания те карат окончателно да проумееш, че хората често са склонни да гледат с различни очи на действителната картина, особено когато критериите за избор са по-изкилиферчени от конкретните преимущества на клепоухите претенденти. И затова в тези дефилета винаги избират най-грозната коза, за да бъде обявена тя за най-първа красавица в победния тур за овации.

Не знам защо, но политическата надпревара у нас ми напомня точно на арабски конкурс за коза дамаскиня. 

От Фейсбук

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/