За какво е полезно смутито (+рецепти)

09 November 2021
Рецепти за здраве

През последните години всички станахме наясно с високата полезност на смутито. Вече и в българските домове се приготвя по-често смути, отколкото фреш, не защото прясно изцедените плодове не са полезни, а защото техният „братовчед“ смутито е доста по-хранителен и практичен. С чаша смути, приготвена за по-малко от минута, може да закусим и да заситим успешно глада за няколко часа. То е супер начало за деня на деца и ученици и помощник на все по-заетите работещи родители. Смутито е отличен избор за спортуващи хора, както и за такива, които искат да отслабнат. Нужно е, разбира се, да знаем как да си направим перфектната напитка, за да отговаря не само на нашия вкус, но и на здравословните ни нужди.

Тези от вас, които искат да отслабнат с помощта на смутито, е добре да го правят с повече зеленчуци отколкото плодове. Смесването на няколко плода създава напитка с висок гликемичен индекс, а това причинява както затлъстяване, така и проблеми със сърцето и с кръвната захар. Ето още няколко съвета от нашите специалисти за перфектно, здравословно смути:

Оптимална комбинация за смути се получава от зеленчуци и плодове, като е добре зеленчуците да преобладават в комбинация 70 към 30 или 80 към 20.

Течността, в която ще разбиете твърдите съставки, може да бъде мляко, вода, сок, чай.

За максимална здравословност вместо краве мляко използвайте ядково.

-----

Лесно може да си направите ядково мляко. Накиснете 6-7 ядки по избор в чаена чаша вода и оставете една нощ да покиснат. Изцедете ядките от водата и налейте нова, свежа вода. Пасирайте. Може да минете полученото мляко през тензух, а в смути може да го консумирате и без допълнително прецеждане.

Към плодовете, зеленчуците и течността добавете протеин и мазнина: различни семена като чия, сусам, слънчоглед и ленено семе, авокадо, зехтин екстра върджин, кокосово или бадемово масло, протеин на прах, какаови зърна, тахан и т.н.

Добавяйте всички съставки максимално цели.

За подслаждане на смутито избягвайте да добавяте захар – малко мед е по-здравословният вариант, но ако целите вталяване, заменете със стевия. Други варианти за подслаждане са фурми, сироп от агаве, както и кленов сироп.

Подходящо е да използвате както пресни, така и замразени плодове и зеленчуци.

Зелено суперполезно

за 1 ч.ч.

1 шепа зеленолистни – спанак, листа от цвекло, тученица, други

1/2 авокадо

1/2 ч.л. спирулина

1/2 ябълка

1 ч.л. семена чия, сусам, лен или друго

1 ч.л. зехтин екстра върджин

1/2 щипка екстракт от стевия или 1 с.л. мед

2/3 ч.ч. мляко (по възможност ядково)

Сложете всички съставки в блендера и ги блендирайте, докато се получи хомогенна маса. Не прекалявайте обаче, защото семената ще набъбнат и напитката ще стане твърде гъста.

С банан и шоколад

за 1 ч.ч.

1/2 зрял банан

1 ч.л. смлени какаови зърна или натурално какао

1 с.л. семена чия, сусам, лен или друго

1 ч.л. кокосово или бадемово масло

1/2 щипка екстракт от стевия или 1 с.л. мед

2/3 ч.ч. мляко (по възможност ядково)

Сложете всички съставки в блендера и ги блендирайте, докато се получи хомогенна маса. Не прекалявайте обаче, защото семената ще набъбнат и напитката ще стане твърде гъста.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/