Да те хакнат по време на развод

27 October 2021
Павлина Трифонова
Съпругата на емира на Дубай шейх Мохамед бин ал Мактум - принцеса Хая, избяга в Англия с децата си.
Съпругата на емира на Дубай шейх Мохамед бин ал Мактум - принцеса Хая, избяга в Англия с децата си.

Високите технологии стават все по-страшно оръжие между воюващите партньори

Мръсните номера по време на развод са често срещано явление, но напоследък изглежда, че те стават и все по-високотехнологични. Върховният съд на Великобритания отсъди преди дни, че емирът на Дубай шейх Мохамед бин ал Мактум е наредил да бъдат хакнати телефоните на бившата му съпруга принцеса Хая, която се укрива от него в Англия, и на адвокатския ѝ екип в Обединеното кралство. По този начин той сериозно се е намесил в британското правосъдие, тъй като комуникациите на принцесата са били контролирани в решаващ момент от техния бракоразводен процес през миналата година, когато се е обсъждало попечителството върху двете им деца.

В телефоните им е проникнато със специален софтуер, разработен от израелската компания NSO Group. “Пегас” често е наричан шпионски, тъй като позволява да се проследява местоположението на човек чрез неговия телефон, да се четат текстовите съобщения, които получава и изпраща, да се подслушват разговорите му. Също така осигурява достъп до списъка му с контакти, пароли, снимки и приложение. Чрез него хакерът може да активира телефона на жертвата, дори да прави снимки на екрана ѝ, без тя да разбира за това.

Твърди се, че софтуерът е доста съвършен и е използван от агенти на саудитското правителство за проследяване на дисиденти в чужбина, включително сътрудници на убития в саудитското консулство в Истанбул журналист Джамал Хашоги.

Екипът на принцеса Хая научава, че е станал жертва на хакерска атака, от съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър. Чери Блеър работи като консултант по защита на човешките права на NSO и затова е информирана от израелската компания, че има съмнително използване на нейния софтуер във Великобритания. Тя от своя страна се свързва с баронеса Фиона Шакълтън, която е една от най-известните бракоразводни адвокати в Обединеното кралство и е поела защитата на принцеса Хая. Разследване в Англия е установило, че телефоните на бившата съпруга на емира на Дубай, на двама от най-близките ѝ сътрудници, на охранител, на баронеса Шакълтън и на адвокат Ник Манърс са били атакувани с “Пегас” по заповед на шейх Мохамед бин ал Мактум. Самият той отрича да е поръчвал подобно нещо и дори да знае за такова.

Твърденията срещу него обаче се подкрепят и от показанията на независимия експерт по цифрово наблюдение доктор Уилям Марчак от университета в Торонто. Той казва пред съда в Лондон, че не се съмнява, че телефоните са хакнати с помощта на “Пегас” и е малко вероятно това да е извършено от оператор от друга държава извън Обединените арабски емирства.

Установено е също, че приближени хора на емира са се опитали да купят имот в графство Съри в близост до английския дом на прицеса Хая, който е много добра позиция да бъде наблюдаван нейният живот. Самата тя признава пред съда, че се чувства непрекъснато преследвана и няма къде да отиде, за да се предпази от бившия си съпруг.

Принцеса Хая, която е дъщеря на покойния йордански крал Хюсеин и полусестра на крал Абдула II, избяга от Дубай през 2019 г. заедно с двете си деца. Тя пристигна във Великобритания и поиска съдебна защита, защото се страхува за тяхната безопасност. Като мотив тя посочи, че съпругът ѝ е наредил отвличането на две свои дъщери от предишен брак, които са се опитали да избягат от деспотичното му поведение. Според правния екип на принцеса Хая това се е случило също с хакерско проникване в техните телефони, което е позволило да бъде открито местоположението им.

Въпреки отричанията на шейх Мохамед бин ал Мактум, че подобни неща са се случвали, разкритията слагат голямо петно върху международната му репутация и макар да е малко вероятно той някога да бъде изправен пред съд по въпроса, все пак хвърлят доста голяма светлина колко водещо място са заели информационните технологии и в бракоразводните процеси. Оказва се, че вече дори има адвокатски кантори, които са специализирани в защита при роднински хакерски атаки.

Канадското списание “Семеен адвокат” съобщава, че се наблюдава нарастване на случаите, когато се искат разследвания по съмнения за електронно преследване на бивши съпрузи. Причината е, че софтуерните програми, които позволяват това, стават все по-достъпни. “Проследяващо устройство може да бъде прикрепено към автомобил за секунди и отнема само няколко минути, за да получи достъп до мобилния телефон или компютъра на бившата половинка, за да инсталира програма или приложение. След това може да проследява движението ѝ, да изпраща копия от имейли и есемеси”, пише изданието. Най-често се прибягва до хакерски атаки, когато някой от развеждащите се съпрузи се съмнява, че другият умишлено укрива част от богатството си, за да не бъде поделено при развода. Или пък се търсят доказателства, които могат до повлияят на съда при определяне на родителски права.

В Канада например е станал известен случай, в който лишен от попечителство родител пъха в раницата на детето си шпионска химикалка. Целта е да се види как то живее с другия родител и евентуално да бъдат събрани доказателства за лоша среда, които да бъдат използвани за иск за преразглеждане на съдебното решение.

Макар използването на подобни технически средства да е забранено и вероятността да бъдат признати по време на процес нищожна, все пак те могат да осигурят някакви надеждни свидетелства, които да бъдат взети под внимание, ако бъде доказано, че са събрани по законен начин. Затова обикновено стремежът е да се слагат в семейното жилище или на домашен компютър, до който достъп имат повече членове от семейството. Така винаги може да се каже, че събраната с хакерство информация е получена случайно, опитвайки се например да смени своите пароли за достъп до атакуваното устройството.

По тази причина адвокатите съветват още в самото начало на бракоразводния процес всички пароли в разпадащото се семейство да бъдат сменени, дори ключовите въпроси за сигурност, чиито отговори могат да бъдат разкрити лесно. Те дават пример с питания като “на коя улица сте живели като дете” или “коя марка беше първата ви кола”, които често информационните системи на банки или финансови услуги използват при съмнения за незаконно проникване в акаунти на клиенти. Според тях е добре това да се направи, независимо дали подозирате бившия си партньор, че може да прибегне до хакване. Възможно е той по принцип да не одобрява подобни методи за решаване на спорове, но да бъде убеден в хода на бракоразводното дело, че събирането на компрометираща информация за другия може да му помогне да запази пари и репутация.

Ако телефонът се изтощава и изключва, имайте едно наум

Сред признаците, че може да сте станали жертва на хакерска атака, са бързо изтощаване на батерията на телефона, започва сам да се включва и изключва и се чува ехо при разговори. Според частния детектив и адвокат Никълъс Химонидис най-надеждният начин да се предпазите от проникване в комуникациите при развод е да смените напълно устройствата си и по никакъв начин да не ги свързвате със старите, за да не бъдат проследени.

“Заменете компютъра, използван за свързване с интернет, с такъв, който има вграден независим достъп до мрежата или отделна карта за безжична връзка. Преди да прехвърляте необходими файлове на новото устройство, използвайте висококачествена програма за защита от вируси и хакерски прониквания”, обяснява Химонидис. Създайте си нов имейл акаунт и пароли за отключване на средствата за комуникация. Не влизайте в него от стария си телефон или компютър. Деактивирайте функцията Bluetooth, ако не ви трябва в ежедневната работа, тъй като чрез нея лесно могат да бъдат идентифицирани новите ви устройства.

Технологиите толкова бързо се развиват, че е трудно да се предпазите от всички възможни прониквания, но чрез правилни стратегии за използване на средствата си за комуникация, може да сте поне крачка пред тези, които искат да достигнат до тях, посочва адвокатът.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/