Благой Иванов–Багата: Завръщам се през март или април!

27 October 2021
Огнян Георгиев
Багата ще поднови тренировки през декември
Багата ще поднови тренировки през декември

Когато паднеш, изтупваш се и продължаваш

Кой е той

Най-успешният български ММА боец Благой Иванов–Багата влезе в ада преди десетина години. Той беше намушкан в бар. Остана два месеца в кома. Малцина вярваха, че биткаджията ще се възстанови. Дори и най-големите оптимисти зачеркнаха спортната му кариера. Багата опроверга всички. Той излезе от пъкъла, стана шампион на Световните бойни серии и подписа договор с най-голямата ММА организация UFC. Последният мач на Благой Иванов беше преди година и половина. Оттогава той непрекъснато се бори с контузии. Специално за читателите на „България Днес“ 35-годишният ветеран сподели кога ще се завърне в клетката.

- Благой, доста емоции за българското ММА през последните дни. Калоян Колев искаше да пробие в UFC, но загуби от Армен Петросян. Вие бяхте до клетката. Как мина този мач през вашите очи?

- Според мен Калоян не беше подготвен. Заради това се получи крайният резултат. Бил е шампион по борба на България. ММА се промени. Не е само борба. Трябва да си комплексен навсякъде. Според мен, ако се беше подготвил в Щатите, щеше по друг начин да протече срещата. Липсват му спарингите и методиката. Тук се тренира различно. Всички професионалисти и тези, които искат да бъдат на високо ниво, се готвят в САЩ.

- Вие бяхте заедно след това на вечеря. Как ви се стори Калоян? Има ли желание да последва вашия съвет и да дойде в САЩ?

- Има желание. Млад е, бъдещето е пред него. Сега трябва да си вземе дълга почивка и да се рестартира. Да започне наново, защото животът продължава. Една загуба не означава нищо.

- Вие сте били на неговото място. В България бяхте непобедим, но в един момент решихте да заминете за чужбина. Да започнете постепенно да вдигате нивото. Колко ключов е този момент и как се решихте да заминете?

- Исках да се занимавам с това. Отдадох се. Оставяш всичко останало. Трябва да вземеш решение и да го желаеш. Рискуваш. Зарязваш всичко зад теб. Хващаш една цел и това е.

Българинът обеща, че има още какво да даде в клетката
Българинът обеща, че има още какво да даде в клетката

- Приличате си по още нещо. Вие бяхте непобеден, преди да загубите от Александър Волков. След това нещата тръгнаха много добре за вас. Колко е важен периодът след първата загуба за бъдещето на боеца?

- Важен е. Това е самата игра. Когато паднеш, изтупваш се и продължаваш. Дава още по-голям стимул. При мен се получи подценяване срещу Волков. Аз съм си виновен. Бях доста разочарован от себе си. Това помага да се прегрупираш, за да продължиш и да покажеш по-добрия боец в теб. Когато започнеш да тренираш, преосмисляш нещата. Гледаш да подобриш качествата навсякъде и да не повтаряш грешките.

- Отново се контузихте. Този път проблем с ръката. Какво точно стана?

- Играхме спаринг с едно момче, което е доста едро. Получи се засрещане. Тръгнах да удрям ъперкът. Засрещна ме с лакът в сухожилието. Получи се разкъсване. Претърпях операция. В момента правя рехабилитация и се възстановявам. Мислех, че е по-просто, но не е.

- Какви са прогнозите на докторите? Кога се очаква да се завърнете в клетката?

- Декември месец ще започна по-нормални тренировки. За среща евентуално март или април. Всеки ден ходя на процедури. Правя допълнителни тренировки. Гледам да се възстановя по-бързо, но самата контузия изисква време.

- Имате ли чувството, че някакъв карък ви е налегнал? Преминавате от травма в травма. Възстановите се, готвите се за мач и изскача нов проблем.

- Бях започнал да влизам във форма и стана последната контузия. Всяко зло за добро. Няма какво да направиш. Трябваше да играя с Марчин Тибура. Той доста дръпна в ранглистата и сега ще се бие с Волков. Ще бъде равностоен мач. Говорих с моя мениджър. Сигурно ще се бия с някой, който е по-напред от мен в ранглистата. Нямаме време за губене.

- Бойци, с които вие направихте оспорвани мачове, като Дерик Люис, стигнаха до двубой за титла. Съжалявате ли за онази среща с него?

- Не ми хареса как игра за титлата със Сирил Ган. Когато се бих с него, го изпуснах на два пъти. Късмет, а и съдиите му помогнаха. Ние сме малка страна. Или трябва да го откажеш, или да имаш голямо превъзходство.

- Случи се нещо подобно и в последния ви мач срещу Аугусто Сакаи. Много завързана среща, имаше ситуация с хващане на оградата, която не беше регистрирана.

- Хвана се два пъти. Можеше много по-лесно да го приключа, но не си използвах моите оръжия. Борбата му е много слаба. Това хващане беше в ситуация, когато рундовете са равни. Нямаше какво да се направи. Съдията трябваше на момента да го отрази. Можеше да пускам контестации, но нямаше смисъл.

- Валери Игнатов, първият българин в UFC, смята, че когато използвате уменията в самбото, имате огромно предимство над своите съперници. Мислите ли да се върнете към вашите корени?

- По принцип да. Но ММА се променя. Всеки набляга на защити. Страйкърите залагат на клинчовете. Не можеш да се бориш три рунда. Съвсем друга е играта. Както видяхте от последната среща на Калоян. Той е борец на много високо ниво, но не става само с борба. Арменецът беше доста подготвен. Класен състезател. Знаеше какво прави през цялото време.

- Видяхте ли се с шефа на UFC Дейна Уайт, който избухна при нокаута срещу Калоян?

- Не, аз стоях точно от другата страна. Когато приключи срещата, директно си тръгнах. Не ми стана много приятно.

- Вашият спаринг партньор Франсис Нгану ще се бие за титлата на UFC в тежка категория срещу междинния шампион Сирил Ган. Вашата прогноза?

- Равностойна среща. Ако Франсис успее да го удари, ще приключи мача. Двамата са били спаринг партньори. Познават играта си. Много време са тренирали заедно при един и същи треньор. След това Франсис го напусна. Ще е равностойна среща. Мениджърът на Нгану има проблеми с мачмейкърите на UFC. Не води правилно преговорите. Той е на върха на пирамидата, но взема по-малко пари от бойци, които са под него.

- Отразява ли се това на самия боец, който вместо да мисли за тренировки, е загрижен от други неща?

- Да, самият Франсис го каза. Преди да вземе титлата, не се беше бил повече от година. Каза, че е вземал пари назаем.

- Вие ще продължите ли да работите с вашия треньор Хавиер Мендес в Сан Диего?

- Още не знам. Хавиер в момента е в Дагестан. Скоро ще заминава за Абу Даби заедно с Ислам Махачев. Прекара доста време в Русия. Харесва му. Чуваме се почти всяка седмица. Ако не се премести в Русия, ще продължа да работя с него.

- Какво ще пожелаете на вашите фенове в България?

- Искам да благодаря на всички български фенове. Усещам подкрепата. Затова гледам да се възстановя по-бързо и да се върна отново в клетката. Има още какво да дам и да покажа на феновете.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/