Цар Борис ІІІ случил на тъща знахарка

26 October 2021
Проф. Пенчо Далев

Цар Борис Трети е случил на тъща. Майката на жена му царица Йоанна е черногорската принцеса Елена, която става кралица на Италия. Сама билкарка и лечителка, тя се сближава със своя бъдещ зет, когато той обещава да й проводи един български народен лечител, който ще спаси Италия от тежка епидемия на непозната болест.

Последният крал на Черна гора, преди тя да влезе в състава на Югославия, е Никола I Петрович Негош, прадядо на Симеон Сакскобургготски. Щерка му Йелена или Йела, както я наричали, се ражда в двореца в Цетине на 8 януари 1873 г. Тя е 6-а дъщеря на Никола (той има и трима сина).

През 1876-1877 г. Никола води лично войската на Черна гора в няколко битки с турците. Войната е кръвопролитна и до двореца има лазарет. Всички от кралското семейство се грижат за ранените. Това е първата среща на Йела с човешкото страдание. Детето иска да е полезно и му възлагат да съобщава на сестрите молбите на ранените. Веднъж, за да не заспи, то ритмично рита сандъка, на който седи. От стаята се чул глас: “Кой вдига този шум?” Йела изтичва към болния и той казва: “Жаден съм.” Тя отива при сестрата и гордо й предава молбата му.

9-годишната Елена и сестрите й са изпратени да учат в колежа Смолни в Санкт Петербург. Там Милица и Анастасия се омъжват за руски царедворци, а за Йелена “остава” царският син Николай. Това хвърля в паника ерцхерцогините, все немски принцеси, които имат монопол върху руския двор. Годежът на Елена с Николай е провален, той се жени за немската принцеса Алиса фон Хесен. Когато заема трона като Николай II, тя е Александра Фьодоровна Романова. През юни 1918 г. царското семейство с 5-те им деца и антуража са застреляни в едно мазе в Екатеринбург по заповед на Ленин.

Сърцето на 16-годишната Йелена не остава празно.

Един офицер от царската гвардия, син на финландски барон, е поразен от тази мургава красавица. Двамата танцуват 2 пъти на бал, което според етикета означава, че се харесват. Започва роман, цветя и писма минават през портата на Смолни за Леночка. Той доказва любовта си, като се дуелира със сръбския принц Арсен Караджорджевич и е ранен в рамото.

Карл Густав Емил Манерхайм (1867-1951) като офицер на руска служба участва в Руско-японската и в Първата световна война и стига до чин генерал. Служи и на родината си и става фелдмаршал на финската армия, а през 1944 г. - президент на страната. Той е главнокомандващ на финландските войски през Втората световна война и успява да избегне съветска окупация.

Е, това идва много на женската аристокрация - една “глупава селянка”, една “полуциганка” да пленява най-добрите мъже в царския двор. И скоро Елена е дискредитирана пред царя. През пролетта на 1890 г. тя завършва Смолни и се връща в Черна гора. Там се заема да изучава народните лекове, както е правил и баща й. Елена сама използва отвара от билки, която билкарите наричат “карик”. Те й показват и как се лекуват тумори “с течност, извлечена при варенето на рака на растенията”. Използва зелеви листа за лечение на хемороиди. Разказва и как е излекувала една упорита рана чрез прилагане на парче от плацента.

А в Италия крал Умберто I и кралица Маргарита имат само една, но голяма грижа. Престолонаследникът и единствен техен син Виктор Емануил е на 27 г., а не мисли за продължение на рода. Той е дребен, рахитичен и болнав. Не проявява интерес към жените. Според лекарите има “деформация от соматичен и психичен вид вследствие на болестна наследственост, която би прогресирала все повече в следващите поколения до стерилност”. Савойската династия, една от най-старите в Европа, явно се изражда в резултат на родствени бракове. Самите Умберто I и Маргарита са първи братовчеди.

Сигналът за задомяване на принца е пуснат в цяла династична Европа. Благороднически фамилии предлагат претендентки. Кралица Маргарита има дълъг списък от принцеси. В него черногорките Елена и Ана са последни. Но с намесата на премиера Франческо Криспи, който е от албански произход, сватосването тръгва.

Първата “случайна” среща на младите

е в театър във Венеция. Той показал интерес към Елена, но

бил притеснен от ръста й (тя е 1,77 м, а той 1,55 м).

Тя му дала да разбере, че го харесва. Следващата среща е след година на коронацията на Николай II. На трапезата са един до друг и вечерта принцът пише в дневника си: “Срещнах я!”, а след 4 дни: “Реших!”

На път за Рим е отстранена една малка пречка - в катедралата “Сан Никола” в Бари Елена става католичка. Бракът е сключен на 24 октомври в Рим. Скоро след това Елена става кралица. На 29 юли 1900 г. анархистът Гаетано Бреши убива с 4 изстрела Умберто I и престола заема Виктор Емануил. Елена му ражда 4 дъщери и син - Йоланда (1901), Мафалда (1902), Умберто II (1904), Йоанна (1907) и Мария (1914).

Кралицата винаги е съпричастна към болните. Тя смята, че има познания да формулира диагнози, да дава съвети и да предписва лекарства. Елена има и страст към акушерството, като се случва и сама да акушира. На 21 октомври 1919 г. минавала край къщата на ловния надзирател, чиято жена раждала. Чула виковете й и акуширала бебето, а после му дала и името си. Дворцовите регистри показват участие на кралицата в 52 раждания като помощник-акушерка.

През Първата световна война кралската резиденция става лазарет и Елена е санитарка и медицинска сестра в него.

На официални срещи кралицата винаги налага здравни теми за разговор. Веднъж Мусолини (вече на власт) се оплакал: “С кралицата може да се говори само за медицина и болни.” Тя съдейства да се основе институт за лечение на последиците от детския паралич. През 1926 г. основава и институт за изследване на туморите в Рим. По същото време в Италия върлува непозната болест и взема хиляди жертви. Това е сънната болест, наричана още “летаргичен енцефалит на Фон Економо”.

Какви ли не средства се изпитват срещу нея: сокове от щитовидна жлеза и хипофиза, екстракти от блян, индийски коноп, татул, вещества като никотин и кураре. Прилагат се и алкалоидите на беладоната - атропин и скополамин. Но без резултат. Изцелението идва от България.

На 25 септември 1927 г. гост на италианското кралско семейство е 33-годишният български цар Борис.

Целта му е да срещне 20-годишната трета дъщеря на краля - Йоанна.

Младите се харесват и на 25 октомври 1930 г. се вземат.

Но още на сгледата през 1927 г. Борис разказва на Елена за билкаря Иван Раев, който лекува сънната болест с беладона. Интуицията й подсказва - “това е спасението”. Скоро по дипломатически път се доставя лекът на Раев и той започва да се прилага в някои болници на Рим. Резултатите са добри и се дава начало на програма за лечение в цяла Италия. Основан е Институт за изследване на болестта. Раев е поканен в кралския двор. Връчени са му орден “Кавалер на Короната” и значителна сума. В Италия той за 1 година излекува по своя метод над 1400 души. Кралицата решава този метод официално да се нарича “българско лечение” (Curra bulgara). Болницата в Рим, в която работи билкарят, и днес носи името му. Италианската медицинска академия му присъжда титлата “доктор”.

Това като че ли е върхът в делото на Елена. Като майка на нацията тя е известна по цял свят и служи за пример на поколения принцеси и кралици. Нея следват и Евита Перон, и лейди Ди. Папа Пий ХI през 1937 г. й връчва най-високата награда на католическата църква за жени - “Златната роза”. След смъртта й епископът на Монпелие Ришард предлага да бъде обявена за светица.

След Втората световна война Виктор Емануил е детрониран и умира в изгнание в Александрия. Елена се грижи за него и след смъртта му казва: “Беше ми като син.”

През 1950 г. 77-годишната Елена решава да постъпи в старчески дом, обслужван от монахини. Смъртта я застига по пътя към него.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/