Как да разпознаем социопатите сред приятелите си

19 October 2021
Силвия Петрова

С него ще си прекарвате добре, но ще ви се наложи да платите висока цена. Той ще ви се усмихва, ще ви забавлява с остроумните си шеги, ще ви прави комплименти. Но когато престанете да сте му интересни, просто ще ви спретне някой кален номер. Ще ви зареже. Ще ви предаде. Ще ви забие нож в гърба. И ще ви остави да се чудите какво се е случило и къде сте сгрешили. Психолозите наричат тези хора социопати.

Социопатията е разстройство в поведението, при което личността (социопатът) нарушава или игнорира правата на хората около себе си и отказва да приеме нормите на обществото. Казано накратко, това е човек, който генетично е лишен от съвест.

От хилядолетия в човешкия геном са се трупали качествата на човечността. Днес нервната система и тялото вече са приспособени към социализацията – към възпитанието, към определени нравствени форми и т.н. Според учените при социопатите още при зачатието се случва генетично нарушение, което не позволява в мозъка да се формират качествата, наследени от колективната памет. За децата социопати е характерна високата самооценка, съпътствана от прекомерна агресия към околните (на практика към всички). Без да се замисля това дете ще хвърли камък по минувач, ще измъчва улично коте, ще се сбие жестоко с приятел, ще открадне пари. Колкото по-голямо и умно става детето, толкова по-жестоки са постъпките му. Единственото, което може да го спре, е страх от жестоко наказание – понеже моралните наставления няма да му направят никакво впечатление.

Как да го разпознаете сред колегите и познатите си

Понякога те се държат съвсем обичайно и не е трудно да ви спечелят за приятел в начален етап от познанството ви. Важно е обаче да не се подлъгвате по маските им, да сте наясно кои са най-характерните признаци на поведението им и да стоите далече от тях. Тези хора не притежават съвест и умение да се контролират нравствено. Не са способни да изпитват съчувствие към чуждото страдание и нещастие. Това се проявява в изблици на жестокост и опити за насилие. Безотговорни са, тъй като им е трудно да мислят за друг, освен за себе си. Невъзможно е да се договориш и не можеш да разчиташ на тях. Много от тях са умни и интелигентни. За да постигнат целите си, използват хитрост и актьорско майсторство. Способни са да ухажват някого и да го накарат да се влюби в тях, само за да получат нещо съвсем дребно. Не търпят критика, нуждаят се от големи дози внимание и възхищение, страстно очакват признание и похвала. Обичат да рискуват, властолюбиви са.

Как да подходите към тях

Ако става дума за дете, непременно се обърнете към психотерапевт за диагностика и корекция на поведението. Участието на родителите в процеса е изключително важно. Ако социопатът е ваш колега или познат, смело се дистанцирайте от него – няма да успеете да го превъзпитате. Ако началникът ви е социопат и нямате намерение да сменяте работата си, общувайте с него само по служебни въпроси, не му разкривайте никакви лични подробности, не се поддавайте на провокациите му като например „Кой от колегите ти харесва повече и кой – не”, „Кой работи добре и кой – зле”. И най-важното не се поддавайте на неговите емоции и силови манипулации. Имайте предвид, че сред дон жуаните понякога се срещат социопати. Те колекционират „бройки”, ухажват красиво, докато жертвата им се влюби, а след това рязко я изоставят и пред очите й флиртуват с друга. Сълзите и страданието на изоставената любима им доставят огромно удоволствие.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/