Моника Люински сама допълва сценария на сериала за аферата с Бил Клинтън

17 October 2021
Бийни Фелдстийн като Моника Люински
СНИМКИ: ФОКС
Бийни Фелдстийн като Моника Люински СНИМКИ: ФОКС

През януари 1998 г. Моника Люински получава покана да се види с Линда Трип - двете да обядват в близкия мол. Оказва се, че срещата им всъщност е капан, организиран от ФБР. Бюрото ескортира Моника до хотелска стая, където да бъде разпитана от представители на независимата федерална агенция за разследвания. Те ѝ казват, че я грозят 27 години затвор, ако не съдейства на Кенет Стар - това е независимият прокурор, който разследва самоубийството на съветника Винс Фостър в Белия дом и аферата “Уайтуотър” около сделките на президента Бил Клинтън със земя.

Така започва един нов сериал, който повдига завесата на стар, но много интригуващ скандал - аферата на Бил Клинтън с Моника Люински.

Той се казва “Импийчмънт” и е третата част на антологичната тв поредица, базирана на истински събития, “Американска криминална история”. След успеха на предишните два сезона - “Народът срещу О' Джей Симпсън” и “Убийството на Джани Версаче”, изпълнителният продуцент Райън Мърфи се завръща с нова част на сериала си, който тръгва и у нас.

Тя разглежда националната криза, която води до първия от повече от сто години насам импийчмънт на американски президент. Разказът е направен през погледа на жените в центъра на събитията - Моника Люински, Линда Трип и Пола Джоунс.

Трите се озовават под светлините на прожекторите във времето на разрушителна партийна ненавист, изменящи се политики за сексуалността и променяща се медийна среда. Люински, Трип и Джоунс трябва да минат труден път, в който рухват приятелства, наяве излизат предателства, драми и нападки, за които разбира буквално целият свят.

Най-сериозната задача в сериала се пада на Моника Люински. От една страна, тя е главният герой в сюжета - стажантката в Белия дом, която се влюбва в президента Клинтън, а след това споделя преживяното и чувствата си с колежката си Линда Трип, без да знае, че тя е започнала да записва всяка нейна дума.

Клайв Оуен не е първоначалният избор за образа на Бил Клинтън.
Клайв Оуен не е първоначалният избор за образа на Бил Клинтън.

Освен това Люински е и продуцент на сериала и работи отблизо с творческия екип на Райън Мърфи.

Преди да се съгласи да участва в “Американска криминална история”, тя многократно отказва предложенията да разкаже историята си, макар да ѝ предлагат милиони - иска да остави случилото се за себе си. Но сега има възможността да проследи изкъсо всичко, което ще бъде показано.

“Беше доста трудно, едновременно завладяващо и сложно, защото се опитвах да балансирам между онова, което беше най-добро за сериала, и онова, което чувствах самата аз. Борих се доста с това. Получих наистина добри съвети от някои приятели, които са в индустрията. Те ми помогнаха да се отдръпна настрани и да разбера кое бе важно за героинята Моника и за човека Моника”, разказва Люински пред “Върайъти”.

“Не вземам прибързани решения да работя върху проекти, свързани с миналото ми. Наясно съм, че те ще имат своето влияние и трудни последици. Така че съм вложила много мисъл в това и ми изглеждаше, че накрая ще се получи добре”, обяснява още бившата стажантка, която сега е писателка и активистка.

На малкия екран Люински е изиграна от 28-годишната Бийни Фелдстийн, участвала основно в комедии и мюзикъли. Макар тя да е само на 4 години, когато избухва скандалът с Бил Клинтън и бившата му стажантка, този факт по-скоро помага за работата, отколкото да пречи. “Бях като празен лист, което бе идеалният начин да вляза в историята, а и в героинята ми”, обясни Фелдстийн в тв интервю наскоро.

Преди да започнат снимките по сериала, двете с Люински говорят онлайн - пандемията вече е ударила света, ограничила е контактите, отложила е и старта на проекта им. Макар по принцип Моника да държи всичко да е под неин контрол, тя оставя на Бийни свободата сама да намери начина да я изобрази на екрана. Но прави своите бележки по сценария, дори повече, отколкото екипът би предположил.

Сара Полсън е с ключова роля - играе Линда Трип, която записва разговорите с Люински.
Сара Полсън е с ключова роля - играе Линда Трип, която записва разговорите с Люински.

Като американския президент в периода 1993 - 2001 г. зрителите ще видят известния английски актьор Клайв Оуен. Преобразен с бяла коса, за да е по-голяма приликата му с Клинтън, той е неразпознаваем. Актьорът не е първоначалният избор за ролята, както сам разказва - все пак дори не е американец и не прилича на президента. Но когато изпълнителните продуценти говорят с него и представят визията си за сериала, Оуен все повече се замисля и започва да проучва темата.

“Идеята да пресъздадеш истински или архивни кадри наистина ме грабна. Има нещо като предизвикателство в това да се занимаваш с проект, който малко или много звучи опасно - все пак има неща, които са известни на всички”, разказва Клайв Оуен

В “Импийчмънт” участват още Сара Полсън (Линда Трип), Анали Ашфорд (Пола Джоунс), Марго Мартиндейл (Лусиан Голдбърг), Иди Фалко (Хилъри Клинтън), Джудит Лайт (Сюзън Карпентър-Макмилан), Били Айкнър (Мат Дръдж) и Коуби Смълдърс (Ан Култър), които придават живот на историята и отвеждат зрителите назад във времето.

Сериалът тръгва на 18 октомври по “Фокс” и ще се излъчва всеки понеделник в 23 часа.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/