Любовите на Чарли Чаплин (галерия)

23 September 2021
Mila.bg
Милдред Харис
Милдред Харис

Бащата на нямото кино, “малкият голям човек”, симпатягата с огромни обувки и бастунче, който разсмива хората от цял свят до сълзи, в личния си живот не е имал много повод за смях. Израснал в страшна бедност в Лондон, в живота си той има много жени, неподходящи мимолетни връзки, четири брака. Щастието в любовта намира едва на 54 години в последния си брак с Уна О'Нийл.

Чаплин е известен с увлеченията си по млади жени. Привличат го непълнолетни, недозрели момичета. Първите си два брака актьорът сключва под заплахата от 30 години затвор, тъй като съпругите му са непълнолетни.

Милдред Харис Лита Грей

Лита Грей

Тя била 16-годишна, когато Чарли е очарован от нейната красота. Те се срещат няколко месеца и местната преса пуска слухове за предстоящ брак. Те наистина се женят през октомври 1918 г., защото Милдред съобщава, че е бременна. Всъщност това било една лъжа, но малко по-късно тя наистина забременява. Ражда се синът им Спенсър, който живее само три дни. Малко след това се разпада и бракът им. Кинокритиците смятат, че раждането и смъртта на Спенсър е причина Чаплин да започне да снима филма “Хлапето”.

Разочарован от брака, Чарли има няколко флирта и по-сериозни интимни отношения, които го докарват до нервно изтощение. Останал напълно сам, той предприема пътешествие из Европа. В Париж, Рим и Лондон известният вече артист и режисьор е преследван от красавици, привлечени от неговата популярност. Но Чарли бяга от тях, защото се страхува да не попадне в оковите на нов несполучлив брак.

Лита Грей Полет Годар

Полет Годар

Втората си съпруга той харесва, когато тя е едва 12-годишна и се снима в “Хлапето” през 1920 г. Тя обаче привлича истински вниманието му през 1924 г. по време на снимките на “Златната треска”. Отначало той се прави на неин настойник, но после нещата добиват други измерения. Между тях се заражда романс, те заминават за Мексико и там сключват брак набързо през ноември 1924 г., защото Лита е бременна. Тя е на 16 г., а Чарли на 36. Той я моли да направи аборт, но тя отказва. Раждат им се две деца - Чарли Чаплин младши и Сидни Чаплин. Но бракът е несполучлив и е заплашен от разпадане още от самото начало. През 1926 г. започва дълъг и мъчителен развод по желание на Лита. Заявлението й към съда се състои от 42 страници. То е препечатано, размножено и се продава по улиците за по 25 цента. Тя разказва на пресата интимни подробности от двегодишния си брак. Обвинява мъжа си в жестокост и аморалност. Твърди, че през това време Чарли е имал 5 любовници и й е предлагал да участва в групов секс. И у двамата разводът оставя много белези, които никога не зарастват. В крайна сметка Лита получава един милион долара и солидна пожизнена рента, а Чарли попада в клиника за душевно болни. След развода родителите постигат съгласие относно отглеждането на децата си. И двамата се грижат за тях с много обич.

Полет Годар Уна с дъщеря им Джералдин

Уна с дъщеря им Джералдин

Тя среща Чаплин в Холивуд, скоро след като той се връща в Щатите от световното си турне през 1931-1932 г. Актрисата е 20-годишна, вече разведена и е най-възрастната от съпругите на Чаплин. Близкото приятелство между тях се превръща в любовна афера. Тя мечтае за филмова кариера и е впечатлена от творбите на комика. Споделя му, че иска да създаде семейство с много деца. Чарли си купува яхта и двамата правят на нея бурни купони с приятели. Той започва да снима филма “Модерни времена”. Неговото режисьорско око вижда в Полет перфектната актриса за главната роля. Така този филм я прави звезда. След завършването на филма двойката пътува с яхтата из Ориента. Те твърдят, че по време на пътешествието са сключили брак. Това обаче остава под въпрос, защото никой никога не е виждал документите. В началото на 30-те години това била щастлива връзка. Полет става перфектна мащеха на Сидни и Чарли младши. Момчетата я обожават. След една година щастлив съвместен живот двамата обаче разбират, че не са един за друг. Полет отсъства със седмици от дома. Чарли също е отдаден на работата си. Последният филм на Полет с Чаплин е “Великият диктатор”. Още по време на снимане на филма приятелите на двойката забелязват, че нещо във връзката им куца. Чарли се опитва да спаси брака и съзнателно я представя навсякъде като негова съпруга. Това не се било случвало досега. Но Полет иска развод и го получава на 4 юни 1942 г. Разногласието между съпрузите се състояло основно в това, че тя искала кариера, а той - семейство. Годар посочва още, че основна причина за развода са несъвместимостта в характерите и продължителните раздели.

Актрисата Джоана Бари го съди за бащинство

Точно когато актьорът се е успокоил, че е свободен от брачни окови, се оказва въвлечен в огромен скандал. Актрисата Джоана Бари го съди за бащинство, като твърди, че новороденото й дете е от него. Следват дълги разправии по съдилища. Но чрез кръвен тест адвокатите доказват, че Чарли не е бащата. По време на големите и неприятни разправии Чарли се запознава с Уна О’Нийл, дъщеря на известния драматург и носител на Нобелова награда Юджин О’Нийл.

Уна О'Нийл

Уна е на 17 години, Чарлин на 54. Той е покорен от нейната красота. Холивуд никога не е обичал гениалния комик и кинематографист, преселил се там от Лондон. Хора от филмовите среди дори настояват за неговото депортиране заради лявата му ориентация и страстта му към много по-млади жени. Но в самия разгар на скандала, на 15 юни 1943 г., двамата сключват брак. За Чарли това е четвъртият и последен. Нито скандалът, нито възрастта, нито дребният ръст на комика смущават Уна. Нежната девойка проявява железен характер, като се противопоставя на забраната на своя баща да се омъжи за известния комик. В резултат на това Юджин О’Нийл я лишава от наследство. Чаплин за разлика от нея се притеснява от поредната връзка с младо момиче, но Уна показва дълбоки чувства към него и така го улеснява във взимането на решение. Чарли за първи път се чувства уютно и щастливо във връзка. Той намира съпругата си за удивителна. Много хора предричат неуспех на този брак още преди да е сключен, без да познават Уна. Тя не успява да направи филмова кариера, но се оказва перфектна съпруга и най-добрият приятел на Чаплин. Семейството прекарва много време заедно. Синовете на Чарли от предишния брак са техни чести гости. Макар и твърде млада, Уна е твърде зряла за възрастта си и това много помага на семейния им живот и на творчеството на Чаплин. Семейството бързо нараства. През 1944-а г. се ражда Джералдин, през 1946-а Майкъл, през 1949-а г. Джозефина Хана, след 2 години - Виктория.

През 1947 година журналистите тормозят комика с въпросите си защо не иска да получи американско гражданство, след като живее и работи в Холивуд. Той отговаря, че е интернационалист, а не националист. През 1952 г. комикът снима “Светлините на рампата” - филм, над който работи 3 години. Той предрича, че това ще е неговият най-добър и последен филм и затова му придава автобиографични черти.

На 17 септември 1952 г. Чаплин отплава със семейството си за родната Англия, но не се заселва там. Нанасят се в триетажна къща с 37 акра земя в Швейцария, в градчето Корс сюр Веве, наричано накратко Веве. Раждат се още четири деца: Юджин през 1957-а, Джейн през 1957-а, Анет през 1959-а и Кристофър през 1961-а г.

За Чарли Уна е не само съпруга, майка на осемте му деца и приятел, но и божество. Старостта на великия режисьор и актьор минава спокойно и в хармония с тази красива, крехка и нежна жена. Тя единствена е известна като госпожа Чаплин.

Чарли Чаплин за любовта Снимки: АРХИВ

Снимки: АРХИВ

“Интимните отношения - това е най-тънкото изкуство и за да имаш успехи

в него, трябва постоянно и неуморно да се усъвършенстваш.”

От висотата на изминалите години актьорът признава, че по-голяма част от любовта му е отишла в неговата работа. Чарли вярва, че една любовна нощ е равна на един ползотворен ден в студиото.

“Интересува ме не самата любов, а обстоятелствата, които водят до нея”.

Чаплин бил горд, че е имал интимни отношения с много знаменити жени. Сред завоеванията му са Клер Шеридан, братовчедка на Чърчил, актрисите Мейбъл Норманд, Една Първайнс, Пола Негри, Марион Дейвис, Пеги Хопкинс Джойс.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/