Кой всъщност е първият космонавт

18 September 2021
Георги Банов
Владимир Сергеевич Илюшин
Владимир Сергеевич Илюшин

СССР крие няколко неуспешни мисии преди Юрий Гагарин.

Юрий Гагарин официално е признат за първия човек в орбита. На 12 април 1961 г. Но конспиративните теории са категорични, че това е малко измислено. Някои дори поставят под въпрос цялата му мисия. Най-вече заради секретността около полета. Например точното място къде се е приземил излиза на бял свят 10 години по-късно. И е на повече от 300 километра от това, което официално е съобщено.

През 1959 година сериозен човек от комунистическата партия на Чехословакия разкрива пред италианската новинарска агенция “Континентале”,

че има поне

4 загинали при

изстрелвания на модифициран вариант на ракетата R-5A в суборбитата на Земята. Става въпрос за Алексей Ледовски, Сергей Шиборин, Андрей Митков и Мария Громова. Един от теоретиците на завладяването на Космоса Херман Оберт твърди, че има загинал пилот при подобен полет от Капустин Яр година преди това.

Мистерията с тримата парашутисти, които правят скокове от огромна височина като 28,64 километра от Земята, също подклажда конспиративните теории. Според мнозина те са били първите в Космоса. Става въпрос за Пьотър Долгов, Иван Качур и Алексей Грачов.

Известният автор на научна фантастика Робърт Хайнлайн пише в книгата си “Правда означава истина”, че по време на посещение в Литва му е било съобщено, че на 15 май 1960 година е бил изстрелян човек в Космоса. Става въпрос за “Спутник 4”, първия тестов полет преди мисията на Гагарин.

Според официалните източници всичко е било заради объркване с няколко пробни полета, в които на мястото на пилота е имало кукла. На борда имало и запис, за да се симулира връзката със Земята. Куклите дори носели прякора Иван Иванич.

Полетите на Иван Иванич са в основата на твърдението, че всъщност Гагарин въобще не е летял в Космоса.

Там е била пратена

негова кукла,

доста добре направена. След това са пуснати записите, а накрая той е изваден от капсулата на неизвестно място, като преди това просто е влязъл в нея. Гагарин и Герман Титов не се приземяват в собствения си кораб, а правят това с капсула.

Първоначално е било съобщено, че той е кацнал точно на мястото, където са го чакали съветските инженери. Десетилетие по-късно се признава, че всъщност той се е приземил на повече от 300 километра от там, като е бил търсен доста време и не се е знаело дали ще оцелее.

На 23 февруари 1962 г. полковник Барни Олдфийд от НАСА обяснява на пресконференция, че САЩ знаят за празен космически кораб, който обикаля Земята от години. “Спутник 1” е бил изстрелян на 15 май 1960 г., но първо се разваля една от ракетите носители, а след това и системата за контрол на атитудата и така той остава обърнат в орбита. На капсулата за връщане на Земята нямало защита срещу прегряване и заради това била оставена да изгори в атмосферата.

Но най-голямото доказателство за нещо нередно остават записите на двамата братя Ахил и Джовани Батиста Джуцица-Кордиля. Те са радиолюбители, които разполагат със записи на цялата програма “Спутник”, както и “Експлорър” на САЩ.

На тях ясно се чува, че пилотирана мисия през май 1960 г. излиза извън курса. На 28 ноември същата година е записан много слаб сигнал SOS от кораб, който напуска орбитата на Земята. През февруари 1961 г. пък космонавт умира от задушаване. Няколко дни преди полета на Гагарин пък има ясен запис на кораб, който прави три обиколки на планетата ни и след това тръгва обратно.

Записите на братята продължават. През май 1961 г. космонавт моли за помощ, след като всичко на борда отказва. Няколко месеца по-късно корабът му отива в далечния Космос.

През ноември 1962 г. космическа капсула прави лош заход към атмосферата и е изстреляна обратно в Космоса след допира с нея. Година по-късно жена умира по време на навлизането в атмосферата. И последният запис е от април 1964 г., когато още един космонавт загива при същите обстоятелства.

Тази записи са в обращение вече повече от половин век, като са в основата на повечето твърдения на любителите на конспирации.

Така се стига до стройната теория, че не Юрий Гагарин, а Владимир Сергеевич Илюшин е първият космонавт. Изстрелян на 7 април, почти седмица преди Гагарин. Това е синът на известния самолетен конструктор Сергей Илюшин.

Според тази теория заради повреда капсулата, с която той се връща към Земята, е насочена към атмосферата няколко обиколки преди необходимото. И пада в Китай.

След това пилотът

е задържан от

местните власти

за година,

преди да бъде върнат обратно в СССР. Подобен инцидент би бил доста срамен и заради това всичко се насочва към успешната мисия на Гагарин.

Началото на тази теория е от 10 април 1961 г. Стартира от Денис Огден, кореспондент в Москва за комунистическия вестник Daily Worker. Той бил базиран в китайската болница, където бил лекуван Илюшин. Според много източници обаче Илюшин бил известен тестов пилот, но никога не е бил свързван с космическата програма. Той бил пратен в Хангжу, за да бъде лекуван с традиционна китайска медицина след катастрофа на 5 юни 1960 г. Това е потвърдено и от избягалия от СССР Леонид Владимиров, който имал близка връзка с Илюшин и публикува книгата “Руският космически блъф” през 1974 г. във Франкфурт.

През 1999 г. обаче синът на Никита Хрушчов - Сергей, в интервю потвърждава, че тази теория е абсолютната истина. Илюшин бил година “гост” на Китайската народна република. Когато се върнал, легендата за Гагарин вече била достигнала световни висини и заради това всичко било покрито. И най-вече за да не разбере Западът за сериозните търкания между СССР и КНР. Самият Илюшин никога не коментира тази история до смъртта си през 2010 година.

Ахил и Джовани Батиста Джуцица-Кордиля
Ахил и Джовани Батиста Джуцица-Кордиля

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/