Лекарят Николай Христов: Сам ваксинирах децата си, за да ги защитя!

18 September 2021
Виктория Стоянова
Д-р Христов е имунизирал цялото си семейство без най-малкия си син, който е на 6г /Снимки: Личен архив
Д-р Христов е имунизирал цялото си семейство без най-малкия си син, който е на 6г /Снимки: Личен архив

Решението го взех лесно, работя в реалността и знам за какво става дума 

"Ваксинирах двете си деца, за да ги защитя! Те бяха единствените, които досега бяха неваксинирани. Сега вече единственият без поставена ваксина е най-малкият ми син, който е на 6 г. и те не му позволяват да го направя. Решението го взех лесно, дотолкова, доколкото съм на първа линия, работя в реалността след началото на пандемията и знам за какво става дума".

Това сподели пред "България Днес" общопрактикуващият лекар във Варна д-р Николай Христов. Преди дни той сподели кадри как сам ваксинира собствените си две деца, а кадрите обиколиха социалните мрежи и предизвикаха полюсни реакции.

Д-р Христов практикува от 1998 г., а от началото на ваксинационната кампания е поставил общо 800 ваксини, като разкрива, че пациентите му не са имали по-особени странични ефекти освен нормалните след поставяне на ваксина. На първа линия е от март 2020 г., когато вирусът настъпва в България.

"И двете ми деца - Зорница и Станислав, нямат никакви странични ефекти, само локална болезненост, малко температура. Леко и приятно я понесоха, както голяма част от пациентите. COVID ваксините не се различават като странични ефекти от всички останали ваксини", коментира медикът.

Д-р Христов поставя на децата си препарата на "Пфайзер", защото само той е разрешен за хора под 18 г. у нас, като в този момент се чака одобрението и за "Модерна".

"В практиката си поставям основно "Пфайзер" на пациентите, флаконите са за по-малко хора и по-лесно се правят групите", добави Христов. Признава, че е имунизирал десетина деца досега, без да брои своите.

По последни данни на здравното министерство около 13 000 деца са ваксинирани. Малкият брой според лекаря се дължи на това, че като цяло много малко българи са имунизирани изобщо.

"Каквито са родителите, такива са и децата! Не е изненада за мен, че толкова малко деца са имунизирани", сподели той.

Медикът коментира и парадокса, който може да се получи, ако след месеци училищата затворят заради голям брой заразени и неговите деца ще бъдат принудени да учат онлайн, независимо че са имунизирани.

"С опасения гледам на това! Не съм привърженик на онлайн обучението, за мен това е пародия. Не искам да се случва отново. Имам известни наблюдения от моите деца, както и мнения на приятели и пациенти.

Независимо че е на първа линия, д-р Христов признава, че няма разумно обяснение защо толкова малко българи се ваксинират и защо се е формирало антиваксърско движение у нас.

"Много съм изненадан и дори втрещен от този антиваксърски бяс, който е обхванал населението. Кампанията за ваксинация беше един групов тест за интелигентност, който обществото ни категорично не издържа. Ние сме най-неваксинираната нация на Балканите и в ЕС, което автоматично означава, че или сме най-големите умници и тарикати, или сме най-големите глупаци. Винаги задавам този въпрос на пациенти, за да си помислят и доста хора взимат решение за ваксинация на базата на него. Нямам разумно обяснение за това антиваксърско движение у нас и исторически го оприличавам с детските кръстоносни походи през Средновековието. Виждам интелигентни хора, включително и колеги, които говорят глупости", изрази позиция общопрактикуващият лекар.

"България Днес" запита медика как си обяснява липсата на желание от негови колеги да се ваксинират.

"Процентът на неваксинираните лекари не е чак толкова голям, но е факт, че го има. Това е част от ирационалността, за която говоря. Познавам колеги, които говорят и пишат неща, на които не вярвам на ушите и очите си, като някаква вълна е", споделя Христов.

За лекаря симптом на нерационалното и безумното е и да се носят маски в обществения транспорт и в магазините, но в същия момент дискотеките да работят.

"Развлекателният бизнес, включително ресторантьорския, се оказа нещо изключително важно за нашата държава. Обърна се много внимание, стана политически проблем работата на заведенията. Едва ли не, този бизнес е елемент от националната ни сигурност. Не говорят за затварянето на другите бизнеси, интересуват се дали кръчмите ще работят. Непрекъснато се обсъжда това. Наистина няма много смисъл и логика през деня да съм с маска в супермаркета, а вечерта да съм в дискотеката", завършва Христов.

БЛИЦ:

Системата се крепи на пенсионери и доброволци 

- Д-р Христов, как се бори една вирусна епидемия?

- Бори се по три начина - с епидемиологични мерки - дезинфекция, дистанция, затваряне. Мач, който играем от вече година и половина и виждаме, че е доста тегав и на никого не харесва. Другият вариант е лекарство, каквото нямаме. Реално ние не лекуваме COVID, не защото не искаме, а защото няма с какво. Ние лекуваме симптомите на COVID и поддържаме жизнените функции на пациентите, доколкото те сами да се преборят със заболяването. И третият начин е ваксинацията. Единственото реално оръжие срещу вируса, което имаме, са ваксините. Статистиката показва до 10 пъти намаляване на заболеваемостта и на смъртността заради ваксините.

- Напоследък все повече млади хора се заразяват. Това става заради самия делта вариант или нежеланието за ваксинация?

- Излязоха сведения, че делта вариантът засяга основно младите, което е и факт. И аз имам пациент на 25 г. с COVID пневмония, която се е развила буквално за 3-4 дни, като момчето е без вредни навици и никакви други заболявания. Това е особеност на вируса. Това съвпада с другия факт, че тази част от населението е най-малко ваксинираната. Това се забелязва не само в България. Като добавим болното ни и застаряващо население, се очертава ужасна смъртност у нас.

Има и нещо друго, здравната ни система е в състояние, което трудно може да поеме лечението на тежко болните. Илюзия е да смятате, че освен в 4-5 софийски болници и още толкова големи болници в страната, може да се борим за живота на тежко болните пациенти. В България има общо около 10 здравни заведения, които могат да го направят. Във всички останали болници всичко е илюзия, напр. в свищовската болница работят студенти, на първата вълна единственият лекар беше на няколкостотин километра и даваше съвети по телефона. Това е безумие! В провадийската болница единственият пулмолог при предната кампания беше на 84 г.

Това е другата причина за високата смъртност. Нашите болници не са на нивото на израелските и английските по отношение на поддържане на жизнените функции на пациентите. И като апаратура, и като персонал, просто няма хора. Колегите са много изтормозени.

- Имаше информация, че великотърновската болница търси лекар срещу заплата от 4000 лв. и няма желаещи. На какво се дължи това?

- Лекари в България реално на терен няма. И това е факт, който излиза много ярко, когато сме поставени под такова напрежение. При медицинските сестри е още по-сложно. Системата се крепи на пенсионери лекари, а на предните вълни се крепеше и на доброволци. Много е трудно и не знам как може да бъде мотивиран един лекар да бъде доброволец, за да спасява живота на едни неваксинирани хора, които имаха възможност да го направят.

Поставя ваксината на 16-годишната си дъщеря Зорница...
Поставя ваксината на 16-годишната си дъщеря Зорница...
...а след това имунизира и 12-годишния си син Станислав
...а след това имунизира и 12-годишния си син Станислав

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/