Пандемията удря японските автомобилни гиганти

13 September 2021
24 часа

Шест от големите японски производители на автомобили, включително Toyota Motor Corp., ще съкратят производствените си планове за текущата финансова година с повече от 1 милион превозни средства, с което производството ще спадне до нивото от 2020 г., когато разпространението на коронавируса помрачи глобалната икономика, съобщава Nikkei Asia Review.

Въздействието на повишаването на броя на новозаразените от делта варианта на COVID-19 в Югоизточна Азия, където са ситуирани основните доставчици на полупроводници за превозните средства, е основната причина за съкращенията, като удря и автомобилните производители в Европа и САЩ.

Toyota, най-големият автомобилен концерн по пазарен дял в света за миналата година, ревизира прогнозата си за своето глобално производство за настоящата фискална година, която приключва в края на март 2022 г., с 3% до 9 милиона броя. Местният конкурент Nissan Motor Co. вече обяви план за намаляване на производството с 250 000 броя, докато Honda Motor Co. очаква продажбите ѝ да спаднат със 150 000 превозни средства спрямо първоначалните прогнози заради съкращенията в производството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Армин Лашет: Държавата не трябва да налага спирачка върху цените на горивата

Toyota намали прогнозата за годишното си производство с 300 хил. автомобила

От всички големи японски производители на превозни средства Suzuki Motors понася най-сериозен удар. Компанията намалява производството с 350 000 броя, или с около 10% спрямо предходната фискална година, тъй като изпитва затруднения да си осигури нужните компоненти поради пренасочването на доставките от производителите на полупроводници към потребителската електроника, както и заради прекъсването на производството в страните от Югоизточна Азия.

Suzuki не успява да си осигури стабилни доставки на чипове и ще преустанови операциите си в редица страни, включително в Япония, Тайланд и Унгария. Производствените операции в Индия, която представлява основната част от бизнеса му, се очаква да работят само с около 40% от нормалния капацитет през този месец.

Mazda Motor, Mitsubishi Motors и Subaru също обявиха, че ще извършат съкращения поради продължаващата негативна ситуация с доставките и коронавируса. В резултат на това комбинираните съкращения само за шестте компании, обявили такива, добавят до 1,05 млн. превозни средства.

Тези редукции в производството се дължат на временното спиране на завода на STMicroelectronics в Малайзия. Швейцарската компания доставя чипове за автомобили на Toyota, но новите огнища на коронавируса пречат на служителите ѝ да се върнат на работа поради наложените ограничителни мерки от правителството.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/