Биологията откри за Любослав пътя на Магелан и сладко от орехчета с гасена вар

04 August 2021
Цветелина Стефанова

Любослав Стефанов грабна бронзовия медал от Международната олимпиада по биология и иска да стане лекар, защото има страхопочитание към човека.

Преди 500 г. Фернандо Магелан тръгва на пътешествие, за да обиколи света за първи път. Пътешествие, което пренаписва географските карти. Преди дни то носи отличие на четирима български ученици от най-престижното състезание по биология.

Златни медали спечелиха Борислав Стоянов и Петър Жотев, сребро заслужи Виктор Гилин, а бронзовия - Любослав Стефанов от Първа частна математическа гимназия.

Заради пандемията състезанието се провежда онлайн. То е разделено на два тура - практически и теоретичен.

“Практическата задача бе разделена на 8 части и отразяваше биохабитати и определени екосистеми на различните спирки на Магелан като Канарските острови”, обяснява Любослав, който тази година ще е 12-и клас.

Така на една от спирките в пътешествието той се сблъсква с растение, чийто BG вариант е жълтият кантарион. Учениците разполагат с резултатите от изследване, в което са извлечени активните вещества от жълтия кантарион и от едно предполагаемо растение, което съдържа същото вещество. Те трябвало да докажат дали действително съдържат това вещество.

“Трябваше да разпознаваме морфологията и строежа на растенията. Това бе доста интересно, защото ни предоставиха хубави снимки на строежа на растителните части в микроскопски план, които без специална апаратура трудно могат да се видят”, обясни талантливото момче. На състезанието има и задачи за биостатистика за разпределение на популации на животни в различни екосистеми.

Отборът ни по биология спечели четири медала от олимпиадата.
Отборът ни по биология спечели четири медала от олимпиадата.

Доволен съм от представянето си, защото не очаквах да спечеля медал. Това бе първата ми Международна олимпиада по биология, казва още Любо. Зад успеха му стоят труд, постоянство и часове над учебниците. Не мога да не спомена усилията на моите учители, ръководителите на отбора - доценти и професори, които отделиха от времето си и ни обясниха изключително интересни неща, за да ни подготвят за олимпиадата, каза още Любослав. Според него

ключът за успеха

се крие в

желанието и

старанието,

което полага един ученик.

Мотивацията му идва от заобикалящия ни свят. Гледам на всички природни феномени като на нещо изключително и безусловно. Всичко в дадена система има своята абсолютна красота, която съществува с нас, но и без нас. За мен е очарователно да мога да я наблюдавам и да се опитвам да я разбера, разказва с любов медалистът.

По биологията се запалва преди 4-5 г., докато е на състезание по география. Квестор е учителката му по биология, която пита едно момиче дали ще се яви и на олимпиадата по биология. Стана ми любопитно и на следващата година вече решавах задачи, спомня си той. А

първата му

олимпиада по

биология е

в VII клас

“Бях много развълнуван. Завладявахме нови територии, както се изразява моята учителка. В буквалния смисъл си мъничко и крехко човече, а се впускаш в един океан от знания, какъвто е биологията. Първоначално е доста страшно, но и вълнуващо”, спомня си той.

Интересът му е предимно към физиологията - как работи една система и какви процеси стоят зад нея.

“Ако човек осъзнае по какъв начин функционира и се появи проблем, може да го реши, ако познава структурата на системата. Това е безкрайно мощно оръжие, което можеш да овладееш с помощта на знанията и да бъде употребено в полза на човечеството”, казва още Любослав.

Иска да учи медицина в Германия, заради пандемията ще кандидатства и у нас. Защо иска да стане лекар? “Това може да звучи в разрез с цялата Хипократова клетва или с всички амбиции, с които тръгват лекарите, за да помагат на хората. При мен е по-скоро желание за наблюдаване на цялата тази машинария, ако мога така да се изразя. На физиологичните процеси, които протичат в организма, и по-скоро вид страхопочитание пред самото явление, наречено човек, отколкото пред необходимостта да му се помогне. Една безкрайна почит и любопитство към човека”, разказва той. Надява се с помощта на науката пандемията скоро да отмине.

Онлайн обучението вижда като предизвикателство пред всеки ученик. Имах повече време за себе си, нямаше го стреса покрай безумно ранното ставане за училище, изрежда плюсовете ученикът. Минус е липсата на контакта лице в лице със съученици, приятели, учители.

Според него трябва да има повече практика в часовете. Факт е, че когато ученик може да пипне и да види с очите си как функционира дадена система, е много по-интересно, запомня го бързо, защото си създава впечатления и поражда интерес, обяснява още той. Най-интересният му опит е при подготовката за олимпиадата. Там изследват влиянието на различни вещества - ацетилхолин, адреналин, калиев хлорид, калциев хлорид върху сърдечната дейност. “Има един тест, който си мечтая да направя, но не съм имал средствата и възможностите, за доказване на ранна диагностика на бременност. При него се инжектира урина от бременна жена върху жаба и се следят физиологичните промени в жабата. По този начин може да се докаже, че жената е бременна, и това са го правили преди години, когато още не са били създадени тестовете за бременност”, разказва Любослав.

През лятото той обича да си почива, но това е и времето, за да чете художествена литература.

Обича да прекарва и много време в кухнята. Там

намира и

пресечната точка

между

биологията,

химията и

кулинарията

На това залагат ресторантите, които желаят да създадат емоции и преживяване със своята кухня. Познавайки всички процеси, които стоят зад приготовлението на дадено ястие или зад физиологията на готвенето, те могат да променят правилата, по които традиционно се подхожда към готвенето, за да създадат нова емоция и нова гама от вкусови усещания, за да се получат приказка и фантазия, разпалено разказва той.

Въпреки че владее рецепти, достойни за висок клас ресторанти, скромно разказва, че след себе си оставя безумен хаос. “Майка ми понякога се влудява, но това е артистичен хаос. Налага се с 300 зора и много мъки да подредя и да почистя, но резултатите си заслужават. Най-малкото защото това е и начин, по който човек релаксира и всичката енергия и целият стрес се изпаряват, докато готвя”, казва още той.

Понякога отделя дни за едно ястие. Сред тях е сладко от зелени орехчета със специална техника с гасена вар. Може да звучи като много бърза манипулация, но изисква две седмици, затова пък си заслужава, защото виждаш как се променя целият процес.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/