Добре дошли в забранената територия

23 July 2021
Найден Тодоров, Токио
Летище Нарита - току-що кацнали в Япония представители на медиите са изпълнили дълъг коридор и очакват инструкции как ще протекат последните няколко часа от дългия олимпийски път към Токио.
Летище Нарита - току-що кацнали в Япония представители на медиите са изпълнили дълъг коридор и очакват инструкции как ще протекат последните няколко часа от дългия олимпийски път към Токио.

С олимпийски рекорд по попълване на документи и приложения и след поне 6 отрицателни теста си “свободен” в японския “балон”

Търпение. Стоицизъм. Постоянство. Здрави нерви. Японците са безспорни олимпийски шампиони в тези “дисциплини”.

За да бъде “24 часа” единственият български вестник с човек в “най-горещата” точка на света в следващите 17 дни, се изисква истинска олимпийска подготовка. Дълга, изтощителна и денонощна. Но всичко си заслужава.

Най-предизвикателните олимпийски игри в историята започват днес. Не е имало, вероятно няма и да има други такива. Но игрите ще ги има. Въпреки всичко.

Петте олимпийски кръга са в огромен “балон”. Организацията е по-трудна и от най-тежкото състезание по време на форума, ако приемем, че трябва да го провеждаш отново и отново - във всяка една от тези 24 480 минути на 17-те официални състезателни дни, че и много повече, от много по-рано.

От деня на отлагането на игрите на 24 март миналата година Международният олимпийски комитет се захвана с мисия “не ако, а как” да се проведат те през 2021-а. С ясната идея, че ще бъде адски трудно. С напредването на времето не ставаше по-лесно. Напротив. Олимпийски игри в извънредно положение. Олимпийски игри без фенове. Олимпийски игри в изолатор. Рестрикции, каквито не познаваме. Плашещи. Но и мотивиращи.

Пътят до Токио

68 страници е последното издание на наръчника с правила, които задължително трябва да бъдат спазени, за да си част от олимпийските игри в Токио. Финалната част от “олимпийската подготовка” стартира през март. Продължава и юли - до момента, в който вдигнеш победоносно ръце на японското летище след многочасова последна битка в очакване да получиш златния си медал - разрешението да влезеш в Токио, да влезеш в балона...

За да тръгнеш към Япония, трябва да имаш негативни резултати от два PCR теста, направени в различни дни до 96 часа преди пътуването. След кацането ти правят нов тест. В първите три дни от престоя си (извън летището) даваш нови три проби (със слюнка). На всеки следващ четвърти ден - нов тест. Освен ако организаторите не преценят да те проверят и друг път. В първите 14 дни от престоя си в Япония

нямаш право

да ползваш

обществен

транспорт

- само специалния превоз между обектите в “балона”. Нямаш право да посещаваш никакви туристически обекти, ресторанти... Ти не си потенциална заплаха. Ти си реална заплаха!

Обичайна гледка за всеки коридор от летищата в Токио - хора, чакащи одобрение от японските власти да влязат в страната по време на олимпийските игри.
Обичайна гледка за всеки коридор от летищата в Токио - хора, чакащи одобрение от японските власти да влязат в страната по време на олимпийските игри.

Всеки участник в олимпийските игри (независимо от функцията си) трябва да има личен COVID офицер. В голям процент от случаите (извън състезателите и работещите за организацията японци) се налага да бъдеш COVID офицер на самия себе си - да подаваш информация за състоянието си, температурата и контактите си през всеки ден от престоя си в Япония (чрез приложение), да организираш задължителните си тестове в балона. Дори и ако се окажеш в Параграф 22 - в ролята си на официално лице на игрите да си поставен под карантина (за 3 или за 14 дни), но в ролята си на личен COVID офицер да трябва да излезеш от мястото си на настаняване, за да дадеш проба в обособените за целта пунктове в олимпийските обекти. Е, решение винаги се намира.

Но да се върнем назад - все още далеч от Токио. Първо трябва да се регистрираш в официално приложение за игрите. Да бъдеш одобрен и за COVID офицер. Да се регистрираш в друго приложение в ролята си на такъв - ICON (произлиза от Infection Control). Там трябва да ъплоудваш всеки изискуем документ, за да получиш разрешение от японското правителство за влизане в страната за периода на олимпийските игри. Един от най-важните документи е така нареченият Activity Plan - описание на планираните активности през целия ти престой, описание на всеки един от обектите, за които искаш разрешение за достъп, описание на вида карантина... В най-честите случаи тя е 3-дневна - изолация в мястото, където си настанен. Там ти правят и допълнителните 3 теста със слюнка, или когато са получили данни за общо 6 негативни теста от 96 часа преди да си тръгнал на път, вече си “свободен” - да влезеш в “балона”. Тежкият вариант на карантина е 14 дни - изключително непрактичен за игри, които продължават малко повече от две седмици. Но някои хора са принуждавани да са в 14-дневна карантина, защото властите не са одобрили техния Activity Plan... Другият вариант е - кратък римейк на филма “Терминалът”,

хващане на

следващия

възможен полет

и обратно

у дома...

По изключение и сериозни уважителни причини властите могат да дадат разрешение за “работа от деня на пристигането”, но това не отменя тестовете в следващите три дни. За да попълниш заявката си за план, който властите да разгледат, се запознаваш с дълъг лист “разрешени дестинации”. Например - зад името на всеки стадион, всяка зала, комплекс, спортен обект, тренировъчен център, медиен център, медицински център, хотел, летище и т.н. стои точно определен номер. Предварително заявяваш всеки обект, който би искал да посетиш. Когато комбинират тази заявка с всички други документи, властите вземат решение за случая ти индивидуално.

Част от необходимите документи за разрешение за влизане в Токио за олимпийските игри.
Част от необходимите документи за разрешение за влизане в Токио за олимпийските игри.

След това се регистрираш в ново приложение - в него попълваш данните за състоянието си. При кацане в Япония трябва да си задължително с включен GPS на телефона си. Чрез него

следят къде си,

с кого си

в контакт

и при евентуален случай на положителен с коронавирус, който е бил в непосредствена близост до теб, могат да те изолират временно до излизане на нов негативен резултат от тест чрез слюнка... В случая е възможно ново озоваване в Параграф 22 - без да е одобрен твоят Activity Plan, не можеш да продължиш напред с това задължително приложение. Следва индивидуално решаване на случая - на летището или по време на карантина. Без да си получил одобрение на заявка за регистрация в ICON, не можеш да качиш и своя Activity Plan. А и това се случва. И започва денонощна комуникация или по-скоро опит за комуникация, защото ти си само един от десетките хиляди случаи... Намираш начин да изпратиш чрез e-mail заявка за своя план до властите. И често - в минутите преди полета ти към Япония може и да получиш отговор за одобрение. Или пък не. И да решаваш проблема на летището. Така или иначе там

прекарваш

в проверки

3-4-5, а в някои

случаи 9 и

повече часа

С попълване на редица нови документи до властите и индивидуално разглеждане в реално време плюс активиране на опционално различно японско приложение и тази сага бива решавана. С търпение и здрави нерви... И олимпийски рекорд по попълване на документи и апликации.

Инструкции и тубичка за слюнка за задължителния тест, който трябва да даваш в първите дни от престоя си в Токио - след като вече си влязал в Япония с два отрицателни PCR-а и още един тест на летището.  Плюс всеки следващ четвърти ден или и в други дни по преценка на японските власти.
Инструкции и тубичка за слюнка за задължителния тест, който трябва да даваш в първите дни от престоя си в Токио - след като вече си влязал в Япония с два отрицателни PCR-а и още един тест на летището. Плюс всеки следващ четвърти ден или и в други дни по преценка на японските власти.

Влязъл в олимпийския “балон”, трябва да подадеш и детайлна заявка за посещение на конкретни места ден по ден. На влизане в спортен обект първо мерят температурата ти с точност до стотни. Излишно е да се споменава, че носенето на маски навсякъде, дори и навън, е абсолютно задължително. Така или иначе японците го правят и отпреди пандемията. Но сега да видиш човек без маска, е немислимо. А както споделят и японски колеги - самата маска дава поне първоначално спокойствие в тотално наплашените и много любезни местни хора. Страхът обаче е ескалирал дотолкова, че властите дори насърчават местните, ако видят хора, свързани с олимпийските игри, които нарушават задължителните правила,

да ги снимат

и да ги качват

в социалните

мрежи

- за да помогнат на властите да се намесят. И да са още по-спокойни, че нарушителите ще бъдат наказвани. А знаете колко обожават правилата японците. Е, в този аспект си е откровено стимулиране на шпионаж, все едно сме във време на война, а не на олимпийски игри.

За огромен процент от населението обаче самите игри са видима заплаха. Влошаването на обстановката в седмиците преди откриването съвсем е стресирало местните. На тях им е препоръчано да не излизат от префектурата, в която живеят, без съществена причина. Не е забранено. Но призивът се спазва. За конкретния период на олимпийските и след това на параолимпийските игри толтаксите за леки автомобили са вдигнати почти двойно - за да има още една причина за ограничение на движението. Ресторантите са отворени до 20 часа, поръчки се правят до 19, алкохол в тях не се продава.

А иначе в самия олимпийски “балон” всичко е спокойно, доколкото тази дума е подходяща за извънредно положение и олимпийски игри. Японците са такива, каквито всички ги познаваме - любезни и опитващи се да помагат. По отношение на транспорт и организация местните са перфектни - посещавали над 20 летни и зимни олимпийски игри дори твърдят, че сме свидетели на най-добрата организация в седмиците и дните преди самите игри.

Е, олимпийските игри в Токио започват! Меко казано, странни. Тежки до бруталност за организиране. Лишени от най-голямата емоция - фенската. Но толкова важни!

И не само заради огромната движеща сила на парите и колосалните загуби на глобално и локално ниво, които биха довели до значими последствия в спорта - опити за подсигуряване на средства за оцеляване по всякакви начини и даже насърчаване на порочни практики уж в името на същия този спорт. Но това не е спортът - онзи, който вдъхновява. Пламването на олимпийския огън в Токио и провеждането на игрите ще са светлина в тунела - за състезателите, за спортните организации, дори и за феновете, които този път ще следят и ще се вълнуват само от дистанция. Но всички имат нужда от вдъхновение. А спортът го осигурява. Започват игри, които трябва да съхранят вярата и мечтите на атлетите. А те да продължат да карат феновете по света да мечтаят с тях. Не само днес и не само от дистанция. Но и утре, когато отново всички ще сме заедно.

На всички спортни фенове в България “24 часа” казва: “Добре дошли в Токио!” Световният рекорд по документи и рестрикции е поставен. На най-предизвикателните олимпийски игри сме - и заради нас, и заради вас. Остава удоволствието да ви пренасяме в забранената територия. Да се постараем да бъдете част от “балона”, в който светът на спорта ще живее до 8 август. Да усетите неподправения олимпийски дух в извънредно положение по японски. Няма нищо общо с познатото. Ще се постараем да ви запознаем. И дано четенето за рестрикциите не ви е отказало рано. Нали знаете - за да стигнете там, където искате, освен желание трябва... търпение. Заслужава си!

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/