Маргарита Стойкова още не е влязла в НАТФИЗ, но разби като Дида сърцата на зрителите и българския боксофис

20 November 2023
Румина Тодорова
Маргарита Стойкова по време на филмовия фестивал във Варшава, където беше световната премиера на “Диада”
Маргарита Стойкова по време на филмовия фестивал във Варшава, където беше световната премиера на “Диада”

На кастинга се самопоканила - режисьорката Яна Титова първо изобщо не я предвиждала за главната роля в "Диада"

За 12-те си години като ученичка Маргарита Стойкова сменя 6 училища - за да се снима в сериала “Татковци”, се налага да се премести от Пловдив в София. Това обаче ѝ дава шанс да наблюдава отблизо поведението на много от нейните връстници в различните класове. Което със сигурност ѝ е помогнало да влезе в обувките на 16-годишната Дида - героинята ѝ във втория филм на Яна Титова “Диада”.

Начинът, по който Маргарита си партнира с едни от най-ярките съвременни наши актьори, вече ѝ спечели куп награди.

Спечели и сърцата на българската публика. Филмът е по кината от 10 ноември и още през първия си уикенд триумфира в родния боксофис, като надмина един от големите холивудски блокбастъри - “Капитан Марвел 2” на Disney и студио Marvel.

Героинята ѝ Дида е на 16 години, живее в малък град и има голяма мечта - да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване. Животът ѝ се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере голяма сума пари за самолетния билет. Дори и най-добрата ѝ приятелка Ива не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

Това обаче е разказът само на повърхността. Момичето с помощта на режисьорката Яна Титова и големите актьори, които тук влизат в абсолютно неочаквани образи от тези, в които сме свикнали да ги гледаме, изграждат много по-дълбоки планове. Зад бруталните сцени боли истината за живота на едно дете, оставено да се оправя само. И за едно общество, изгубило инстинкта си да спасява децата. Дида крие зад поведението си на силно и провокативно момиче, което отказва да се впише в училище, наранена душа. И тяло. Филмът е отчаян вик за обич.

Маргарита Стойкова успява да предаде посланията, въпреки че е само на 19 години и това е дебютната ѝ главна роля.

За да се потопи изцяло в нея, тийнейджърката дори се лишава от нещо, без което връстниците ѝ не могат да си представят своя ден - Яна Титова я убеждава да се раздели с мобилния си телефон, докато учи и снима сцените.

Но за пловдивчанката (вече софиянка) явно изкуството си заслужава жертвите. Още от малка тя била изключително артистична и върви от години към днешните си успехи. Родена е на 21 април 2004 г.

На 7 години започва да танцува в школата на майка си. Освен в артистичните занимания се впуска и в социалните мрежи и бързо набира популярност като влогър. Така през 2020 година я канят да участва в онлайн кастинг за поредица от късометражни филми.

По време на снимките им Маргарита влиза в контакт с актрисата и режисьор Яна Титова. Една година по-късно отново ѝ звънят, за да я поканят за кастинга на сериала “Татковци”. Впрочем и там ролята на Маги е на “лошо” момиче - непокорна, бунтарка, без много задръжки.

След това на практика се “самопоканва” на кастинга за филма “Диада”. Пита Яна дали да се яви и тя любезно не ѝ отказва, но изобщо не си е представяла така образа на Дида.

Нещата бързо се променят и именно Маги се оказва на снимките в Ямбол заедно с Петра Църноречка, която влиза в ролята на приятелката Ива, и актьори като Силвия Лулчева, Иван Бърнев, Васил Бинев, Цветан Алексиев, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Жаклин Георгиева. Г-ца Стойкова е впечатлена от партньорството си с тях и начина, по който всеки ѝ е съдействал да изгражда образа на героинята си. Маргарита Стойкова и Петра Църноречка в ролите на Дида и най-добрата й Ива 
СНИМКА: СВЕТОСЛАВ СТОЯНОВ

Маргарита Стойкова и Петра Църноречка в ролите на Дида и най-добрата й Ива СНИМКА: СВЕТОСЛАВ СТОЯНОВ

Първата официална прожекция на “Диада” пред българска публика беше на фестивала “Златна роза”.

“Това, че беше първа, я направи може би най-вълнуващата за мен”, казва младата актриса. На фестивала филмът спечели голямата награда

“Златна роза” за най-добър пълнометражен филм заедно с “Уроците на Блага”, а Маргарита спечели наградата на град Варна. Яна Титова беше отличена за най-добър режисьор и взе награда на критиката.

“Диада” беше представен и на 39-ия годишен филмов фестивал във Варшава. “Беше страхотно, че целият екип зад камера се събрахме и отидохме заедно. Бяхме в официалната селекция. Незабравимо преживяване”, казва Маги.

Следва голямото турне на “Диада” - целият екип обикаля по-големите градове у нас, за да представи филма. “Турнето беше много интересно, но и много изморително, защото всеки ден трябваше да сме в различен град”, признава Стойкова. Има и забавни моменти, макар тогава да не им е било толкова весело - по пътя от Варна за Бургас бусът им “просто реши да спре по средата на магистралата”. Нямахме друг избор, освен цялата продукция да стигнем до Бургас с такси, което ни взе от случайна бензиностанция, спомня си Маргарита.

С усмивка разказва и за вълненията покрай галапремиерата на “Диада”, която бе на 8 ноември в столицата. “Аз самата закъснявах за премиерата заради трафика. Трябваше да си оставя колата на средата на бул. “Черни връх” и да тичам към червения килим, за да стигна навреме. Благодаря на родителите ми, че отидоха да я вземат”, смее се Стойкова.

“Филмът се излъчваше в 4 зали. Повече от 600 човека го видяха. Беше уникално”, вълнува се още тя. На галапремиерата в София присъстваха много звезди, които не пропуснаха да поздравят всички замесени в създаването на “Диада”. Сред тях и българската звезда в Холивуд Мария Бакалова и режисьорът Александър Морфов, изрежда младата актриса.

“След прожекцията Морфов просто дойде и ми стисна ръката. Разплаках се. Няма какво повече да добавя”, споделя тя.

Веднага след това бе филмовият фестивал в Котбус, където спечелиха и наградата за най-добър младежки филм. “Придружи ме само Иван Николов, който много ме подкрепяше през цялото време и е неотлъчно до мен още от “Татковци”, казва Маги.

Иван е момчето, с което ги събира популярният тв сериал. В него героите им стават гаджета. Оттогава и в живота двамата са заедно.

В Котбус имало лек екшън - прожекцията на “Диада” се застъпвала с награждаването. “Трябваше да представя филма и да се върна за церемонията, Всичко трябваше да стане на много бързи обороти”, описва тя. Разбира се, от България ѝ стискали палци през цялото време. “Когато взех наградата, веднага звъннах на Яна, която пък от своя страна ми подари статуетката. Още едно незабравимо преживяване”, горда е младата актриса.

“Нашите пиари свършиха страхотна работа, за да сме първи в боксофиса. Бях сигурна в успеха ни”, казва още Маргарита за успеха на лентата. Заедно с филма по книжарниците излезе и книгата “Диада”, написана от Яна Титова.

“Още чета книгата на Яна. Много е емоционална. Наистина силно препоръчвам на всеки, който гледа филма, да я прочете, за да вникне по-дълбоко в историята на Дида”, допълва Маги.

След цялата емоция и ангажименти около филма и фестивалите сега тя ще си даде малко почивка. Планира за празниците да е в Лондон, а после ще се готви отново да кандидатства в НАТФИЗ, защото тази година се размина с влизането в академията.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/