Сомове гиганти в атака!

19 November 2023
Добромир ДОБРЕВ
Сомът на Галин Назъров клъвнал на костур
Сомът на Галин Назъров клъвнал на костур

Хищни риби по над 2 метра вадят от водите на яз. "Копринка" и река Струма

Огромните сомове се активизираха здраво в дните преди идването на първия сняг. Синоптиците предупреждават за зимна обстановка този уикенд, но това изобщо не смущава най-едрата хищна риба в нашите водоеми. Въпреки че сомът е топлолюбив вид, температурата на водата в дълбочинните слоеве все още не е изстинала дотолкова, че пресече апетита им. Дори напротив - сега водните зверове са най-изгладнели и опитват да натрупат достатъчно хранителни запаси за дългия зимен период.

Сом с дължина 2,20 метра бе издърпан тези дни от язовир "Копринка" край Казанлък. Майстор на трофейния улов се оказал дългогодишният рибар Галин Назъров. Самият той разкрива, че е закачил гигантската риба от 9 метра дъбочина. Като примамка използвал жив костур. Битката със сладководния исполин продължила повече от час. Местните капацитети споделят, че ниското ниво на водата в язовира е причината за успешния риболов на такива сомове тази есен.

След като сомът бил издърпан на брега, щастливият Галин и колегите му се снимала с рибата, а накрая демонстрирали уважение към нея и й подарили свободата обратно. Сигурни източници споделиха пред "България Днес", че двуметров сом е уловен тези дни и от водите на язовир "Студен кладенец" в Родопите.

Добре познатият ловец на сомове Марио Христов от София също се похвали с трофейни риби от началото на ноември. Най-внушителният хищник, който е преборил, доближава два метра и половина. Марио атакува основно реките, като посещава Искър и Струма. На втората река хваща най-голямата си риба. Ето какво още споделя Христов:

"Във вкъщи на дивана не кълват. Рибата е 238 сантиметра. Вдигната от дълбините с помощта на кльонк. Клъвна на силиконова примамка тийзър, (наричана още таралеж). Стръвта на куката беше червеи и пиявици. Извадих я за 16 минути и 30 секунди. Досега повече от 20 минути не ми се е случвало да ме забави някоя риба", хвали се опитният сомаджия.  Марио Христов преборил звяра за под 17 минути

Марио Христов преборил звяра за под 17 минути

Сомът е най-голямата сладководна риба в Европа (с изключение на видовете, които мигрират от морето, за да се размножават, като моруната например. Това лято бе уловен най-големият сом с въдица, документиран някога. Алесандро Бианкарди, италиански риболовец, изважда огромния сом от плитчините на река По в района на Ломбардия в Северна Италия. Уловът е дълъг 285 см и бие предишния световен рекорд само с 4 см.

"Когато се появи за първи път, наистина осъзнах, че съм закачил чудовище. Бях сам срещу най-големия сом, който някога съм виждал за 23 години", разкрива рекордьорът.

Няма официални данни за най-големия сом, хващан в България. В края на 2018 професионални рибари измъкват от водите на река Дунав чудовище, тежащо цели 138 кг. То обаче не е клъвнало на въдица, а се е оплело в мрежите им. Митове се носят за 131-килограмов сом, преборен на яз. "Кърджали" като само главата му тежала 30 кг. През 2007 година на яз. "Тича" е уловен сом с тегло 112 кг., а през 2013 г. - 118-килограмова риба от яз. "Цонево". Сред рекордьорите е и сом с тегло 115 кг от яз. "Пясъчник" (2016 г.). 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: dobreffishing@abv.bg или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/