Принц Уилям деликатно рефрешва монархията, преди да стане крал

21 June 2021
Принц Уилям и Кейт Мидълтън
Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Днес големият фен на Хари Потър, с когото имат идентичен белег като светкавица, става на 39 години. Синът на Чарлз признава, че най-силно го е променило бащинството

Бъдещият крал на Обединеното кралство принц Уилям навършва 39 г. днес и според британската преса вероятно ще прекара рождения си ден със съпругата си Кейт и трите им деца в двореца Кенсингтън в Лондон. Според кралски експерти херцогинята на Кеймбридж Кейт щяла да се постарае да направи празника на съпруга си незабравим след тежката година, която преживя той и цялото семейство. В предишните няколко месеца към изолацията заради пандемията

се добавиха смъртта

на любимия му дядо

принц Филип, както и

тежкият конфликт

с брат му Хари

след удара, който той и съпругата му Меган нанесоха на монархията с интервюто си пред Опра Уинфри. Хроникьорите не посочват как 95-годишната овдовяла кралица Елизабет II ще се включи в празника на внука си.

Принц Уилям е втори по линия на наследяването на трона след баща си принц Чарлз. В предишни години имаше много спекулации, че кралица Елизабет може да абдикира в негова полза. С напредването на времето обаче става все по-ясно, че монархическата приемственост по-скоро ще спазва естествения си ход, макар че според допитвания голяма част от британците искат да видят на престола млад и енергичен крал, каквито са вече повечето владетели в Европа.

Още повече че те много харесват Уилям. За разлика от брат си Хари, който винаги е бил бунтар, но лесно прекрачва червените линии, Уилям винаги е проявявал дълбока почит към традициите в двора, опитвайки в същото време да ги промени деликатно и без сътресения. Всъщност именно той и семейството му с поведението си създават един много по-свеж, достъпен и близък до поданиците имидж на британската аристокрация.

Още с появата си на бял свят на 21 юни 1982 г. Уилям чупи протоколa

- той е първият бъдещ

британски крал,

роден в болница

И първото кралско бебе, показано на медиите и поданиците при излизането на майка му принцеса Даяна от клиниката. Родителите му дни наред не можели да се разберат за името му - Чарлз държал да е Албърт, а Даяна - Себастиан или Оливър. Накрая се спрели на Уилям Артър Филип Луи Уиндзор.

Следащото голямо нарушаване на протокола било, когато Уилям е едва на 9 месеца. Тогава той пътува заедно с родителите си на обиколка в Нова Зеландия и Австралия. Преди този случай е немислимо двама последователни наследници на трона да се качват на един и същ самолет.

При първата си чуждестранна визита като родител Уилям направи същото - взе със себе си големия си син принц Джордж.

Освен че е голям фен на Хари Потър принц Уилям има и много лична връзка с момчето магьосник. И двамата имат един и същ белег на челото си, който прилича на светкавица. Уилям го получава, когато е на 9 г., по време не игра на голф, когато получава удар в главата от съученик.

Принцът е левичар

и това му създавало големи проблеми, когато започнал да се занимава с любимия си спорт - полото, където правилата разрешават единствено използването на дясната ръка. Голям любител е и на сърфа.

Като тийнейджър страшно харесвал супермодела Сидни Крауфорд. Един ден майка му я поканила на чай и Уилям се шашнал, когато я заварил у дома след училище. По-късно принцът си спомня, че се изчервил до ушите от смущение.

С голямата си любов Кейт Мидълтън се среща в колежа Сейнт Андрюз, където прави магистратура, след като 1 г. е пътешествал и работил като доброволец в Белийз, Кения и Патагония. Веднъж къса с нея по телефона, но след няколко месеца двамата отново се събират, този път за да свържат живота си.

Уилям три седмици носел пръстена в себе си, преди да се осмели да предложи брак на Кейт. Сватбата им на 29 април 2011 г. бе гледана на живо от 72 млн. души.

Уилям обаче не

носи брачна халка

Големият син на Чарлз е човек на честта. Той служи 7 години в армията, 3 от които е пилот на спасителен хеликоптер, като участва в 156 мисии. Дори и когато напусна армията, не се раздели с летенето и няколко години работи като пилот на хеликоптер линейка. Признава, че на моменти му е било много трудно да гледа това, на което е ставал свидетел през това време.

Когато принцеса Даяна се развеждала с Чарлз, тя споделила, че се притеснява много повече за Уилям, отколкото за Хари, защото той е по-чувствителен. Принцът дава обащение на майка си, че когато стане крал, ще ѝ върне всички кралски титли, от които е лишена при раздялата.

Смъртта на Даяна става причина Уилям, както и Хари, завинаги да намразят папараците и да им обявят война. И двамата правят възможното да държат семейния си живот далече от жълтите вестници.

Херцогът на Кеймбридж изчел доста книги за бащинството преди появата на първия му син принц Джордж. По-късно в редица интервюта казва, че бащинството много го е променало, направило го е още по-състрадателен и го е научило да цени живота. Принцът не пропуска да демонстрира публично нежност към жена си и децата си - също нещо извън монархическите представи съвсем доскоро.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/