Искат Европа да забрани рекламата на бензинови и дизелови коли!

17 June 2021
Георги Луканов

В Европейската комисия е постъпило предложение за забрана на рекламата на автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Инициативата ще бъде разгледана от ЕК, ако бъде подкрепена от поне един милион жители на Стария континент.

Европейската комисия регистрира европейската гражданска инициатива (ECI) „Забрана за реклама и спонсорство на изкопаеми горива“. Авторите на документа се надяват, че Европейският съюз ще разработи законопроекти, забраняващи рекламата и спонсорството на всички видове превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива. Изключение ще бъде направено само за превозни средства, които се използват за предоставяне на транспортни услуги. Предложението е забраната да обхваща офлайн и онлайн реклама, спонсорство на спортни, образователни и развлекателни събития.

Регистрацията на инициатива сама по себе си не води до някакви последици. От Европейската комисия обаче признават, че документът не нарушава законодателството на ЕС, което означава, че той не може да бъде официално игнориран.
Следващата стъпка е събирането на подписи в подкрепа на инициативата. Ако в рамките на една година поне един милион души от поне седем държави от ЕС се обявят за забрана за реклама и спонсорство на автомобили с двигатели с вътрешно горене, тогава Европейската комисия ще трябва да вземе решение.

На практика това ще означава, че ако инициативата бъде одобрена в ЕС, ще бъде въведена забрана за всяка реклама на автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Също така производителите на автомобили няма да могат да спонсорират в области като спорт, образование, наука и социални събития. Забраната ще важи и за енергийните компании: няма да им бъде разрешено да рекламират петролни продукти, природен газ и въглища.

Коментари

Психари в 12:50 на 19 Jun 2021
Ние искаме да се забранят електричните и рекламата на малоумието. Който иска да живее сред природата и да не налагат шепа идиоти своите мераци над останалите.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/