Тайната на Паганини - благословията и проклятието на ръцете му

19 June 2021
Хортензия Маркова

Генетично заболяване ли помага на Маестрото да прави невъзможни движения с пръстите си, свирейки 12 ноти в секунда?

"Никога няма да има на света втори Паганини!" - Ференц Лист

"Вечерта той показа лявата си ръка на доктор Мартечини, който пристигна предния ден от Триест. Необикновено е това, което той може да направи с ръката си. Буквално извива пръстите си... може да опъне палеца си далеч вляво, за да го увие около малкия си пръст... той движи ръката си сякаш няма мускули, нито кости около ставите си.

Когато доктор Мартечини му каза, че неговата лекота на движението не е друго освен следствие от безсмислената му ярост на упражняване, Паганини гневно му противоречи. Още от детството си той се упражнява по 7 часа на ден, въпреки че суетата му не му позволява да го признае. Доктор Мартечини въпреки това държеше на своята позиция и в този момент Паганини се вбеси и започна да крещи, като го обвини, че е обирджия и крадец."

Ръцете на най-великия цигулар на всички времена Николо Паганини правят сериозно впечатление на автора на цитираното писмо - Матео Николо де Геталди, магистрат от Рагусано, който среща музикалния гений във Венеция през 1824 г.

Безспорно д-р Мартечини има своето право - ръцете на виртуоза са уникални заради факта, че от петгодишна възраст детето чудо започва да свири първо на мандолина, а после и на цигулка - с години тренирайки уменията и бързината си ежедневно в дълги и безмилостни практически сесии. Но има и нещо друго, нещо повече... Възможно ли е гневът на Паганини да е бил породен от собственото му ясно осъзнаване за способността да прави с ръцете си движения, непосилни за останалите хора, още от самото си раждане? А лекарите виждали в ръцете му само най-очевадната причина за уникалността им.

През целия си живот Маестрото не държи на нищо повече от това абсолютно всеки човек да е наясно, че той е изключителен. Действително всички се питат каква е тайната на цигуларя, така че и днес никой да не може да повтори сложните му партии по неговия забележителен начин.

Все пак и гениите са творения на природата - уязвими и зависими от нейните закони. Клетки, съставени от различни видове тъкани, изграждащи органи, обединяващи се в системи - организъм.

А какво е ръката? Тя е външната експресия на мозъка - мнение, споделяно от изтъкнати умове в медицината.

Затова ръцете на човек могат да кажат много повече, да го изразят по-добре от всички думи.

Затова именно ръцете на Николо Паганини пазят тайната му. Те са неговата благословия и може би, проклятие.

За неповторимостта на Цигуларя на Дявола четете в "Космос"

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/