Кои коли запазват стойността си най-дълго

16 June 2021
Георги Луканов

Остатъчната стойност на автомобила е важен параметър при покупката на нова кола (особено в България). Най-новите опции за комфорт и безопасност гарантират, че колата ще запази стойността си, но марката, моделът, двигателите и броят на изминатите километри също играят съществена роля.

Този списък включва и много електрически автомобили. Изглежда, че потребителите постепенно откриват електромобилите. Освен това колите на ток все по-често имат значителна автономност, което означава, че повече хора се интересуват от EV втора ръка. По-голямото търсене  обаче означава и по-висока цена.

Британският сайт Whatcar изчисли остатъчната стойност на десетки автомобили втора ръка. Всичките са на три години и имат около 60 000 километра навъртян пробег. Ето и първите седем автомобила, които най-много са запазили стойността си според британците и техния пазар.

7. Tesla Model 3 (нов от 47 990 евро)

Най-достъпната кола на Tesla - Model 3, държи почти 60% от първоначалната си стойност след 3 години експлотация. Tesla Model 3 е истински технологичен рай, което е голям плюс за някои, плашещ за други, тъй като много неща се случват по различен начин, отколкото в един класически автомобил.

5 и 6. Land Rover Defender и Range Rover Evoque (от 56 800 евро и 40 000 евро)

Веднага след електрическата кола на Илън Мъск са два британски автомобила от една и съща марка с еднакъв резултат: Land Rover Defender и Range Rover Evoque . И тук, след три години каране може да вземе до 60% от инвестицията си. При Defender е най-добре да изберете така наречената версия 110, която е най-практичният вариант с пет врати и дълго междуосие. При Evoque бензиновият вариант с 250 к.с. запазва по-голяма стойност от плъгин хибрида.

4. Porsche 911 (от 109 360 евро)

Porsche 911 Targa обикновенно не липсва в такива класации. Спортната 911 Carrera запазва до 61% от стойността си след три години. Тази кола, разбира се, не е по джоба на всички. Ако наистина искате да спечелите повече при препродажба най-добре е да изберете скъпите, ексклузивни и ограничени версии.

3. Porsche Taycan (от 180 000 евро)

911 е след Taycan с малко, който запазва 62% от стойността си. Първото електрическо Porsche е най-стабилният електрически автомобил, според Whatcar, дори за версията с най-малката батерия, което пък веднага гарантира, че това порше на ток е недостъпно за повечето хора и на пазара втора ръка.

2. Porsche Macan (от 110 534 евро)

Porsche продължава с Macan, който все още струва 63% от цената си след три години. Най-популярното Porsche съчетава най-доброто от двата свята: динамично и бързо, но също така и желан като дизайн типичене модерен кросоувър. И то такъв, който не е твърде голям или твърде малък. Най-добре е да изберете версия с въздушно окачване, те се движат най-добре и имат най-добрата остатъчна стойност.

1. Porsche Cayman (от 58 661 евро)

Номер 1 според британците е Porsche Cayman. С този модел Porsche доказва, че не е нужно да плащате прекалено много, за да има голям спортен автомобил, който все още пази много от първоначалната си стойност след три години, а именно 75%. GT4 е върхът в гамата на Cayman, но дори и по-малките версии запазват стойността си по-добре от конкурентните автомобили.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/