Битката за Стария континент или футболното зрелище, което роди легенди

11 June 2021
Стоян Младенов
Летящите холандци - Рууд Гулит, Ван Бастен и Рийкар  бяха непобедимо трио.
Летящите холандци - Рууд Гулит, Ван Бастен и Рийкар бяха непобедимо трио.

Игра на ези и тура помага на Италия да спечели Евро'68

Футболът ще изпрати първата светлина в края на тунела на милиони хора", заяви тези дни шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Това не беше поредната заучена и напарфюмирана фраза. Световният спорт повече от всякога има нужда да повярва, че вирусът ще бъде победен веднъж завинаги и състезанията отново ще се провеждат пред препълнени трибуни, пише "168 часа".

Точно това има предвид босът на МОК. Неговият и погледите на всички фенове по света са отправени към европейското първенство по футбол.

Важно е всичко да мине по ноти, за да се завърне след това публиката на стадиона. Ако нещата се развият добре по европейските терени, нищо чудно и японците да повярват, че домакинството на олимпийските игри няма да се превърне в световен катаклизъм. Това няма да са просто мачове между най-добрите национални отбори на Стария континент. Това ще е битка за светлината и надеждата след мрачните месеци на смърт и отчаяние, през които премина човечеството.

Всички изглеждат пределно мобилизирани да се представят максимално добре в предстоящото шоу и да дадат това, от което имат нужда феновете. Затова и прогнозите за фаворити, за голмайстори, за зрелищни провали ще изглеждат по-скоро като безсмислено празнословие. Това европейско ще е уникално и затова е по-подходящо да се върнем назад и да потърсим други уникални моменти в историята на най-бляскавото футболно първенство на Стария континент.

Длъжни сме да превъртим лентата до самото начало, защото едно начало винаги е уникално.

Футболният проект поема първа глътка въздух през 1958 г. след едно изключително трудно раждане. Половината важни хора в европейския футбол са убедени, че подобно първенство ще бъде загуба на време и на много пари. На инфарктния конгрес на УЕФА идеята е одобрена с 15 на 13 гласа и е решено първите мачове между националните отбори да се изиграят през 1960 г., а турнирът получава своето име Купа на европейските нации, което ще се запази до 1968 г.

Бащата на европейското по футбол Габриел Ано след футбола се отдава на журналистиката.
Бащата на европейското по футбол Габриел Ано след футбола се отдава на журналистиката.

За баща на европейското по футбол се смята журналистът на френския вестник "Екип" Габриел Ано. Какво е най-любопитното за него, четете ТУК.

Следва продължение... Четете го тук

Играчът на "Интер" Джачинто Факети ще остане в историята с джентълменското си поведение.
Играчът на "Интер" Джачинто Факети ще остане в историята с джентълменското си поведение.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/