Признат грях е в основата на първия наш сериен електромобил

10 June 2021
Христо Николов
Росен Даскалов в един от редките мигове с цялото си семейство.
Росен Даскалов в един от редките мигове с цялото си семейство.

Животът е изправял създателя на колата Росен Даскалов на кръстопът все в моменти на криза

В началото на седмицата на новосъздадения сегмент за малки и средни компании на Българската фондова борса се състоя второто първично публично предлагане на акции и то завърши успешно. Русенският производител на спортни състезателни коли и на електромобили Sin Cars Industry набра целия капитал, който търсеше и който ще му помогне да дооборудва завода си в Русе, а оттам - и да започне да сглобява електромобили в завод в Мюнхен.

Зад начинанието стои собственикът на компанията, русенецът Росен Даскалов, известен доскоро като автомобилен състезател и като създател на много бутиково произведени спортни състезателни коли, печелили не едно и две международни състезания.

Sin Cars Industry на пръв поглед може да се свърже с някакви “коли на греха”, но обяснението на Росен Даскалов за името на фирмата е малко по-различно. “Това е абревиатура и идва от Sport Innovation Cars. Но на испански sin означава нещо съвсем друго.Питах и мои приятели в САЩ как им звучи, и се оказа, че там то по-скоро се свръзва с “интересно”, “екстравагантно”, и така решихме да не го променяме”, казва бившият автомобилен състезател. Още повече че име на спортна състезателна кола трудно може да се намери – това, което му хрумвало, почти винаги се оказвало заето.

Мнозина, виждайки спортни коли по улиците, недоумяват защо на човек би му потрябвало такова превозно средство. Но според Росен, за да разбереш удоволствието от такава кола, трябва непременно да седнеш ако не на волана, то поне до шофьора. “Предизвикваш всички погледи на улицата да се обърнат към теб, нерядко хората искат да се снимат до такъв автомобил. Такава кола съблазнява и на практика спортната кола е един признат грях. Не е като обикновения грях, който искаш да прикриеш”, казва той.

Отделно от това той признава, че чувства грях най-вече към семейството си, което трябва да се примири не само с това, че не му отделя достатъчно време заради бизнеса си, а и с увлечението му по високите скорости.

Идеята да произвежда спортни коли му дошла спонтанно през 2010 г., когато вече бил на 40 години и имал добре разработен бизнес с внос и търговия с резервни части.

“Сънувах, че съм отново на 18, когато бях майстор на спорта и няколко пъти шампион на България по картинг. За съжаление, тогава станаха промените, а това е скъп спорт и се наложи да се откажа от него, да уча, да работя и да правя бизнес, така че мечтата ми да стана автомобилен състезател остана някак си недовършена.” Тъй като вече имал пари, си купил отново картинг, после - спортен автомобил, участвал в няколко аматьорски автомобилни състезания и започнал да търси упорито подходяща за себе си спортна кола.

Лека-полека узрял за идеята, че освен емоцията от състезанията трябва и да остави нещо след себе си, и започнал и да произвежда спортни автомобили по свой вкус.

Производството на бутикови автомобили коренно се различава от серийното, защото всеки е различен от другия на външен вид. Росен е пребивавал няколко години в Англия, където работел в развоен център, и на практика първият произведен от него състезателен автомобил бил създаден като концепция там.

Купето на тези автомобили е много по-здраво от това на серийно произведените, а и е направено от композитни материали, които предпазват водача при катастрофа.

Животът много често е поставял Росен Даскалов на кръстопът, и то все в моменти, когато има криза. През 1996-1997 г. той вече имал разработен автосервиз в Русе с 10 човека нает персонал, но когато кризата започва, снабдяването с автомобилни части станало изключително трудно. Това го амбицирало да почне нов бизнес – с доставка и търговия с авточасти, който се оказал неочаквано печеливш и с течение на времето му позволява да открие много представителства в страната.

При следващата криза – през 2011 г., намира най-правилния човек по думите му. Това е англичанинът Фил Матс, който има над 30-годишен опит в автомобилната и по-конкретно в състезателната индустрия. Неговата компания Pro Formance Metal изработва метални конструкции за състезателни коли. Именно след срещата с него Росен Даскалов основава компанията си Sin Cars и започва да произвежда състезателни коли.

Електромобилът, който компанията ще започне да прави серийно най-късно до 2022 г., ще се сглобява от части, повечето от които ще се произвеждат в Русе. Батериите ще се купуват от чужбина, а крайното асемблиране ще се прави в завод край Мюнхен, където Росен Даскалов има къща, купена от него през 2004 г.

“Сглобявайки електромобила в Бавария, използвам хора, които са свикнали да осъществяват ефективен качествен контрол. Това е все пак сърцето на автомобилната индустрия и там ще се възползвам от много предимства”, обяснява той. В Германия има редица поощрения за производството на електромобили под формата на бонуси за купувачите и това ще подпомогне продажбите. 
С шампиона Константин Маршавелов по време на първия тестдрайвна Син С1 електрик, една от първите електрически състезателни коли на русенеца.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ ...

С шампиона Константин Маршавелов по време на първия тестдрайвна Син С1 електрик, една от първите електрически състезателни коли на русенеца. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ ...

Преходът от състезателните коли с двигател с вътрешно горене към електромобилите за Росен отново е свързан с автосъстезанията. От няколко години дори във Формула 1 болидите започват да използват хибридна система. Росен Даскалов е решен да не изостава от тренда и през 2018 г. Sin Cars представя първия хибриден български автомобил, наречен S1.

“Направихме колата за изложението в Женева с предно електрическо предаване, която да се кара в градски условия, без да замърсява. Справихме се много бързо и резултатът беше впечатляващ – безшумна спортна кола”, казва той.

Новият прототип е посрещнат с овации на изложението и Даскалов започва да работи върху нови концепции. Така се ражда идеята компанията да създаде универсална платформа за електрически автомобили, на която може да се вграждат различни елементи и купета. Тя е наречена L City, като първият електромобил ще е товарен до 3,5 тона. Замислени са, разбира се, и други конфигурации, но всяко нещо с времето си.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/