Наближава краят на ръчните скоростни кутии

06 June 2021
Георги Луканов

Порталът Automotive News Canada прогнозира, че появата на задължителните технологии за безопасност може да ускори краят на ръчните скоростни кутии от автомобилите. Една от системите за активна безопасност като технологията за автоматично спиране не работи добре с ръчна трансмисия. Тази система е една от многото, които стават задължителни при вграждането на новите автомобили от догодина и в ЕС

С напредването на разпространението на електрическите превозни средства (автоматик) и хибридите (класически автоматика или CVT трансмисии), автомобилите, оборудвани с ръчна скоростна кутия, представляват много малък процент от продажбите в Северна Америка, но техният процент намалява и в Европа.

Системата за автоматично аварийно спиране работи много по-лесно с автоматичните кутии. Mazda Canada съобщава, че през 2016 г. 19,2% от продадените автомобили са били оборудвани с ръчни скоростни кутии, а през 2020 г. този брой е спаднал до едва 6,4%.

Голямото намаление в продажбите на ръчни скоростни кутии, скоро няма да и рентабилно и на самите компании да ги произвеждат и да поддържат фабрични линии с този тип трансмисия.

Глобалният пазар на ръчни скоростни кутии вече е 17,1% по света и едва 1,2% в Северна Америка.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/