11 години след Хари Потър Станислав Яневски продължава да се среща с фенове по цял свят

16 May 2021
Мария Райчева
Станислав Яневски обожава моторите.
Станислав Яневски обожава моторите.

Актьорът няма приятелка и не харесва еднодневните връзки

Станислав Яневски е единственият българин, който участва в хитовата поредица за Хари Потър. Става известен с ролята си на Виктор Крум в “Хари Потър и огненият бокал” през 2005 г., през 2010 г. отново застава пред камерите за “Хари Потър и даровете на Смъртта: Част 1”. От второто му участие са минали 11 години, но той продължава да бере плодовете на славата. С останалите актьори участват в срещи с фенове по цял свят, продължават да излизат и сувенири с неговия герой. Заради пандемията временно тези обиколки по света са стопирани, но вероятно скоро отново ще започнат. Предстоят му и снимки за нови филми.

В момента Станислав Яневски е под карантина, така ще посрещне и рождения си ден утре. Причината за изолацията е, че чака втора ваксина и не иска да рискува. Няма търпение да вземе сертификата за нея, за да може да пътува спокойно. По-отговорно е към околните и по-спокойно за него и семейството му, защото работи с хора по цял свят. “Надявам се скоро да забравим за тази COVID ситуация”, казва той.

Въпреки че учи в колеж по икономика в Англия, след участието си във филмите за Хари Потър той се насочва към актьорската професия. Пандемията

отлага участието му

в няколко ленти,

една от тях трябвало да снима в Женева, друга в Армения. Самият той решава да се изолира максимално, за да не поема излишни рискове както за себе си, така и за близките си хора. Единственото отклонение са снимките за филма Last Man Down, който скоро трябва да се появи на голям екран. Сюжетът на екшъна е много актуален - разказва за вирус, предизвикал пандемия, а Станислав влиза в ролята на доктор. Снимките вървят в Швеция, като първата част е през август миналата година, когато в страната се лансира идеята за стадния имунитет по отношение на коронавируса. “Бях шокиран, защото още на летището всички хвърлиха маските. Нямаше нищо общо със стреса, който беше в останалите държави. Всичко работеше с изключение единствено на дискотеките.

На хората от екипа

ни дадоха кашон

с бързи тестове

и непрекъснато се проверявахме. За щастие, всичко беше наред”, разказва актьорът. Продължили в средата на октомври, като снимките били на много интересни локации - във военна база, на военни кораби.

Докато чака мерките да се разхлабят, Станислав започва да развива и други дейности. Възползва се от факта, че социалните мрежи станаха доходоносни, следи криптовалутите, от време на време прави спрей пейнт картини, които се купуват от хора от близки и далечни страни. “Човек трябва да се адаптира съобразно ситуациите, които животът му предоставя. Не можем да спрем да живеем, защото има пандемия”, обяснява той.

Ангажиментите си за нови филми получава благодарение на сериозна мрежа от екипи по цял свят, с която работи от години. Получава предложения и на имейла си, но първо ги препраща към съответния агент, който би могъл да преговаря. От много време вече

съществува

практиката да

се правят

онлайн кастинги

и тя няма нищо общо с пандемията. Когато трябва да е за роля в Лос Анджелис, няма как за един ден да хване самолета и да се яви. Ако кастингът е в Европа и са се спрели на него, пращат му билет и той заминава. Така се случило участието му в “Хотел на ужасите 2” .

Въпреки че снима за чужди продукции, остава някак настрани от българското кино. Опитал преди няколко години с епизодични роли, но дотам. “Тук няма истинска агенция, която да се грижи за актьорите и да ги представя. Имам желание, участва ми се в български проекти, но цялата схема у нас е странна”, коментира Станислав Яневски.

Започва да се смее на въпроса има ли жена до него и отвръща: “До мен са два прекрасни женски булдога. А, ако трябва да отговоря сериозно, нямам приятелка. В момента вниманието ми е насочено към работата, а и покрай локдауна е трудно да срещнеш някого. Освен това не съм привърженик на виртуалната любов. Предпочитам живата връзка. Живот и здраве ще се появи подходящата дама, с която ще си струва да градим бъдеще заедно. Нямам време и желание за еднодневни връзки. Предпочитам да се кача на мотора и да пътувам нанякъде”, казва той.

Наред с фитнеса, където поддържа форма, е запален почитател на моторите. Най-често подкарва един огромен, който е за дълги пътувания и изцяло тунингован. А дестинациите се избират случайно, прелиства някоя карта, книга или му попада нещо в интернет и завърта ключа. Преди няколко дни пак така се озовал край Калофер. В два часа през нощта му попаднал някакъв сайт за забележителности и му харесал язовирът край града. Още на другия ден потеглил сам. “Нямам проблем да бъда сам, през годините си изградих комфорта

да бъда щастлив

и в собствената

си компания

Като пътувам сам, си пречиствам мислите, пренареждам приоритетите си. Но пътувам и с приятели, ходим на палатки, обикаляме съседните държави”, разказва Станислав Яневски.

Продължава да поддържа връзка с актьорите, с които се запознава покрай участието си в лентите за Хари Потър. Контактите с почитатели на поредицата му носят много емоции. От Русия до Мексико и Япония вижда цели фамилии, които пристигат облечени като любимите си герои. Непрекъснато се запознава със семейства, в които таткото и синът се появяват преобразени като Виктор Крум, а майката като Хармаяни. Самият той пази десетки сувенири, свързани с хитовата поредица, и с леко съжаление добавя, че оригиналните “магически” пръчки се пазят при останалия реквизит.

С актьори от хитовата поредица за Хари Потър
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
С актьори от хитовата поредица за Хари Потър СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
С актьорите, с които снима във филма в Швеция.
С актьорите, с които снима във филма в Швеция.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/