Първият електрически SUV на Volkswagen е вече в България

12 May 2021
Георги Луканов

В София се състоя официалното представяне в България на Световния автомобил на годината 2021 – новият изцяло електрически SUV Volkswagen ID.4. Освен възможността да пипнат и видят модела за първи път, гостите на събитието можеха да тестват ID.4 на място, и така да са сред първите в страната, които да имат преки впечатления от неговите възможности и поведение на пътя.

Първият кросоувърна ток на германската компания се предлага у нас на цени от 70 390 лв. с ДДС. Със своя впечатляващ външен дизайн и изключително просторен интериор, новият електрически модел използва множество модерни решения за управление на функциите, контролни прибори и дисплеи, инфотейнмънт и асистиращи системи.

При ID.4 първоначално ще се предлагат два размера батерии – при версиите ID.4 Pure и ID.4 City се използва вариант с нетно енергийно съдържание 52 кВтч, която дава възможност за изминаване на пробег до 348 км (според WLTP) с едно зареждане. При останалите модели се използва акумулаторна батерия с нетен капацитет от 77 кВтч, която съдържа енергия, достатъчна за изминаването на автономен пробег до 522 км (WLTP). Във всички случаи акумулаторната батерия е разположена в подовата секция на каросерията и осигурява нисък център на тежестта и балансирано разпределение на натоварването на двата моста. Големите колела с диаметър до 21 цола подчертават спортния характер на електрическия SUVмодел, докато клиренсът от 16 сантиметра е отлична предпоставка за успешно справяне и с леки офроуд терени.

Тяговият електродвигател е разположен на задния мост и се предлага в три различни нива по отношение на мощността. Във вариантите ID.4 Pure и ID.4 City той развива 109 кВт (148 к.с.) или 125 кВт (170 к.с.), докато при всички останали варианти мощността е 150 кВт (204 к.с.). С тази върхова версия на двигателя ID.4 ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,5 секунди, а при всички варианти на новия модел максималната скорост е електронно ограничена на 160 км/ч. По-късно тази година ще бъде представен и спортния флагман на гамата с система за двойно предаване.

Външният дизайн се отличава с мощни пропорции и футуристично излъчване. Неговият изчистен стил с плавни линии и форми е вдъхновен от природата и осигурява много добра аеродинамика с коефициент на въздушно съпротивление от 0,28.

Конструктивната архитектура на ID.4 с нейното дълго междуосие създава изключително просторен интериор с размери и обеми, сравними с тези на конвенционален SUV модел от горния автомобилен клас.

Сензорният екран с диагонал до 12 инча, гласовото управление с естествени фрази, интернет свързаността и връзка и интелигентните светлини ID. Light са неизменна част от стандартното оборудване. Допълнително предлаганите възможности и удобства включват head-up дисплей с разширена реалност, който обединява изображенията на определени показания на контролните прибори и системи с реалната обстановка около автомобила.

Софтуерът и хардуерът на ID.4 са проектирани в рамките на чисто нова електронна архитектура. Наред с редица други предимства, тя позволява на клиента да получава онлайн актуализации на автомобила след покупката. Навигационната система Discover Pro и мобилните онлайн услуги на We Connect Start са част от стандартното оборудване на всички осем версии на модела. Асистиращите системи създават още по-добро усещане зад волана.

Volkswagen е първият голям автомобилен производител, който с We Charge предлага цялостна зарядна екосистема за електромобили. Клиентите могат да разчитат на цялостно усещане за удобство и сигурност при зареждане на своя автомобил.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/