Клуб „Четвъртък“ - скритият живот на принц Филип

14 April 2021
Хортензия Маркова

Спечелил си прякора „Голия келнер“, когато веднъж сервирал на приятели само по малка дантелена престилка

Отделен етаж в Рибния ресторант на Уилър в Сохо. Далеч от любопитните очи на непосветените в ежеседмичните срещи на клуб „Четвъртък“ – изтъкнати бонвивани със синя кръв и господа с много власт се събират, за да споделят приятни часове заедно. Изобилието по масите е безкрайно. Компанията винаги се наслаждава на изискани и шикозни блюда, макар че качеството на храната далеч не е толкова важно, колкото това на напитките. Виното се лее. Последвано от порт, от бренди и от какво ли още не. Най-висококачественият алкохол плюс най-добрите пури задължават обядът да продължи и през нощта. С всеки час гостите, които се присъединяват, стават все по-щури и разкрепостени. После идват „шоу момичетата“, както наричат в клуба тези изумителни красавици.

И тогава... вечерята е сервирана от висок и рус бохем с безупречни маниери. Облечен е само с малка дантелена престилка. Няма да повярвате. Това е самият херцог на Единбург, който така си спечелва прякора „Голия келнер“.

Биографът Филип Ийд, автор на „Принц Филип: Бурният ранен живот на човека, който се ожени за кралица Елизабет II“, описва енигматичните сбирки на клуб „Четвъртък“ като „раздиращи се ергенски партита“.

Всъщност членовете на групата са част от най-високите кръгове и знаят как да се пазят един друг от интереса на широката публика. Повечето от тях дори не потвърждават, че са били част от клуб „Четвъртък“. През годините различни източници и свидетели (гости) са описвали противоречиво клубните срещи – от диви купони, излизащи извън всякакви граници, до отчайващо скучни сбирки на лондонски големци. Ийд потвърждава, че редовни „в четвъртък“ са били актьорите Дейвид Нивен и Петър Устинов. Както и топшпионинът Ким Филби.

Сценаристът Майлс Кингтън описва хората от тази група през 1996 г. за Independent така: „Банда от приятели, която херцогът на Единбург събираше около себе си през 50-те години, за да се позабавлява малко далеч от сериозния си живот в Бъкингамския дворец“.

В действителност много преди Меган Маркъл сега, а по-рано и принцеса Даяна да внесат колорит в кралското семейство и да изправят косите на дворцовите стожери с необузданите си характери, принц Филип е бил бунтарят в опасна близост до короната.

Като истински джентълмен с особени качества обаче той съумява да изживее своите „революции“ така, че и до днес да няма нито едно категорично доказателство срещу него, че някога е бил неверен съпруг и недостоен крепител на монархията.

Целия материал четете в новия брой на списание "Космос"

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/