Само 10 по-бързи в историята от Антъни на 200 бътерфлай

30 March 2021
24 часа
Снимка: сайт на спортовете във "Вирджиния Тек"
Снимка: сайт на спортовете във "Вирджиния Тек"

Освен че донесе първи медал на “Вирджиния Тек” от шампионата на американските университети (NCAA), българинът Антъни Иванов влезе и по друг начин в историята на плуването в САЩ.

В Грийнсбъро, Северна Каролина, най-добрият ни състезател заслужи бронз в коронната си дисциплина. Антъни стана трети на 200 ярда бътерфлай. Той го направи с време 1,39,26 мин.

То го нарежда 11-и в класацията за всички времена на въпросната дисциплина. Сред десетимата, които в годините са изплували по-бързо 200-те ярда бътерфлай, е победителят от Грийнсбъро Николас Албиеро (“Луисвил”) с време 1,38,64 мин.

Вторият Трентън Джулиан (“Калифорния”) има по-добро постижение от това във финала - 1,38,85 мин. С 1,38,83 мин той заема 3-ата позиция във вечната ранглиста. Номер 1 е Джак Конгър с 1,37,75 мин.

Албиеро е 5-и в подреждането. С времето, което му отрежда 11-о място в класацията, Антъни изпреварва с 0,39 сек легендата Майкъл Фелпс.

Най-успешният спортист на летни олимпийски игри има 1,39,65 мин на 200 ярда бътерфлай, с което през 2010 г. поставя американски рекорд.

Със силното си представяне в Грийнсбъро, където записа и 6-о място на 100 ярда бътерфлай и силни резултати в щафетите, Антъни помогна на “Вирджиния Тек” да запише най-високо отборно класиране в историята на NCAA.

Университетът на българина се нареди 11-и в крайното класиране.
Преди това 18-о място бе най-предното, до което бе стигал.

След шампионата в Грийнсбъро Иванов пристигна в България за участие в държавното отборно първенство.

В него 21-годишният Антъни ще дебютира за новия си клуб “Черно море”. Той се премести в него от “Вихрен” (Сандански).

Държавното ще се проведе на столичния басейн “Диана” от петък до неделя. Първенството е със статут на олимпийска квалификация.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/