Димитър Илиев отново е футболист на годината (снимки, графики)

19 January 2021
24 часа

Нападателят на “Локо” (Пд) Димитър Илиев отново бе избран за футболист на годината в България.

Той спечели 60-ата юбилейна анкета за най-добър играч и дублира успеха си от миналата година.

Илиев измъкна първото място само с 22 точки пред младия защитник на ЦСКА Валентин Антов.

Далеч след тях на третото място остана защитникът на “Лудогорец” Антон Недялков, който стана най-добре класираният национал в анкетата. Илиев продължава да се използва доста спорадично от националните ни селекционери.

През сезона Илиев спечели купата и суперкупата на България, а в Лига Европа “Локо” (Пд) измъчи доста английския “Тотнъм” в квалификациите.

Валентин Антов бе единственият новак в тройката от миналата година, като тогава в нея влезе и защитникът на “Слован” (Братислава) Васил Божиков. Тогава Илиев изпревари Антон Недялков.
След тройката останаха неостаряващият Мартин Камбуров, Андрей Гълъбинов, единственият българин, който игра в едно от топпървенствата на Европа, капитанът на националите Петър Занев и младият Божидар Краев, който пък е единственият българин, който изигра минути в груповата фаза на Шампионската лига с “Мидтиланд”.

При треньорите изненадващо с огромна преднина спечели наставникът на “Арда” (Кърджали) Николай Киров. Той изпревари с цели 67 точки бившия старши треньор на ЦСКА Стамен Белчев, който вкара тима в групите на Лига Европа и след това бе сменен с Бруно Акрапович. Трети остана Илиан Илиев от “Черно море” само на точка от Белчев.

Цели 18 треньори са получили точки, като никой не е дал вот дори за трето място на националния селекционер Георги Дерменджиев. За сметка на това наставникът на младежите Александър Димитров е на петото място.

Капитанът на “Ботев” (Пд) Тодор Неделев пък грабна наградата за най-красив гол през годината с огромна преднина при вота на феновете. В момента той се възстановява от операция, заради която ще пропусне доста мачове.

В церемонията се включи и новият национален селекционер Ясен Петров, който пожела на всички здраве и след това всички да бъдат на негово разположение за мачовете от световните квалификации.

ЦСКА обра и най-много индивидуални призове. Антов е най-добър защитник, а Тиаго Родригес е най-добър халф в първенството ни.
Само три гласа не стигнаха на Али Соу при нападателите, но за сметка на това стана чужденец №1 с огромна преднина.

Мартин Луков стана най-убедителният победител по постове, като спечели с над 40 гласа пред Густаво Бусато.

Доминик Янков от “Лудогорец” бе избран за най-прогресиращ млад играч пред таланта на “Славия” Филип Кръстев.

Евдокия Попадинова вече колекционира наградите при жените, като за трети пореден път бе избрана за №1.

Семейството на Нако Велянов ще получи приза “Лъвско сърце-Трифон Иванов”. Тя се връчва посмъртно на шофьора на автобуса на “Беласица” (Петрич), който в сетния си миг спаси целия отбор от огромна трагедия. След победен мач в Панагюрище по пътя към дома той получава масивен инфаркт на магистрала “Тракия”. Но с последни сили прави маневра, благодарение на която автобусът не се преобръща. Отлитайки от този свят, Нако Велянов го прави като спасител и герой.

Министърът на спорта Красен Кралев обяви тройката в 60-ата юбилейна анкета за най-добър футболист на България. Церемония нямаше заради ограниченията от пандемията с коронавирус. Всичко бе копирано и направено по най-добрите стандарти като тези на ФИФА, когато бяха раздадени наградените Best.

В момента, в който ситуацията позволи, всички призьори ще получат наградите си, увериха организаторите.

Водещи на онлайн церемонията бяха Натали Трифонова и Красимир Крантев.

Акцентът бе историята на анкетата, като бе представен уникален филм с всички живи носители на приза, което изкефи максимално феновете на българския футбол от срещата с легендите.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/