Марадона за "24 часа" преди 8 г.: Ицо е луд като мен, това обаче ни помага

27 November 2020
Илия В. Илиев, Дубай

Привилегията да се срещнат очи в очи с Диего Армандо Марадона, който почина на 25 ноември т.г. на 60-годишна възраст имаха малцина на този свят, но сред тях бяха и читателите на “24 часа” преди 8 години, когато легендата на футбола бе треньор в Дубай. Тогава Марадона прие нашата медия с отворени обятия и говори откровено за живота в Обединените арабски емирства, за футбола, за семейството, за любимата Аржентина и, разбира се, за своя досег с България. Накрая даде и автограф на вестника.

- Здравейте, Дон Диего, поздрави от България!

- Здравейте, радвам се да ви видя.

- Знаете ли нещо за страната ни?

- Не много, но достатъчно - Стоичков. Това ми стига.

- В момента той е треньор на българския шампион.

- Радвам се и му желая успех. Ние сме големи приятели. Може би защото много си приличаме.

- По какво?

- Ами и той е луд като мен. Еднакво луди сме и двамата и това ни е помогнало във футбола и живота. И това ни направи толкова близки приятели.

- А спомняте ли си световното в САЩ?

- Това е един момент, който не искам да си спомням.

- Вече 6 месеца сте в Дубай, как оценявате този период?

- Ако говоря от професионална гледна точка, аз съм тук, за да работя, а не да се пека по плажовете. Мисля, че с екипа ми вършим добра работа и това се оценява. Когато дойдох, имаше хора, които ми предричаха, че ще изкарам два месеца. Е, вече съм тук от шест. Всичко, което правя, е в името на “Ал Уасъл”, целта ми е този клуб да се развива. Иска ми се да можех да помогна с някой- друг гол, но няма как. Аз в кариерата си моите голове съм ги вкарал. Сега гледам играчите ми да вкарват.

- Справят ли се?

- Има какво да се желае. (Смее се.) Може би имаме нужда и от някои нови, но са ни скъпи.

- За звезди ли става дума?

- Естествено! Искам Меси, Агуеро, Руни... Шегувам се, разбира се. Не е това целта. Моето желание е “Ал Уасъл” да е арабски клуб с местни играчи. Но да са такива, които могат да правят разликата - като Лионел, но араби. Сега обаче и техните цени са изкуствено завишени.

- Кажете за живота в ОАЕ, да оставим футбола.

- Амиго, футболът е моят живот! Но ти разбрах въпроса. Дубай е едно прекрасно райско кътче. Начинът на живот ми харесва, това, което правя, ми харесва, така че мога смело да кажа, че аз намерих своя рай за момента.

- Появиха се информации, че ще поемете тима на ОАЕ?

- Да, би било чест да ръководя националния тим на ОАЕ. Това е предизвикателство, което е още по-голямо когато ръководиш тим, съставен от играчи, борещи се да защитават цветовете на знамето си. Затова да си национален селекционер е по-особена привилегия. В момента обаче съм треньор на “Ал Уасъл”. Нищо друго не ме интересува.

- Какво е семейството за вас?

- Всичко, така съм възпитан. У нас, в Аржентина, уважението към членовете на семейството е първостепенно. Наскоро дори бях в Англия да видя дъщеря си и семейството й.

- Как е зет ви? (Дъщерята на Марадона Джанин бе омъжена за нападателя на “Манчестър Сити” Серхио Агуеро - б.а.)

- Той е добър човек и добър футболист, който най-после намери отбор, с който да се бори за големи трофеи. И все пак си мисля, че Мадрид би му подхождал повече.

- “Атлетико”?

- “Реал”...

- Възможно ли е?

- Аз нямам такава информация.

- Значи оценявате работата на Жозе Моуриньо?

- За мен той е най-добрият треньор. Моуриньо може да превърне всеки бурен в роза. Той е отличен специалист, тактик и психолог. Колкото и да не е любим на някои, те няма как да отрекат всичките му качества и трофеи.

- Предстои европейско първенство. Ще го наблюдавате ли?

- Разбира се, дано стане хубав шампионат. Искам да гледам качествен футбол. Наскоро се виждах с някои от мениджърите, които ще организират първенството, и имам уверението, че Евро 2012 ще бъде качествено.

- Дубай ли е най-голямото ви предизвикателство досега?

- Да бъда треньор на Аржентина, беше най-голямото. Да водиш родината. В Дубай работя в клуб и, разбира се, имам желанието да вървим напред. Беше ни трудно в началото.

- Желая ви успех и шампионска титла.

- Благодаря, на вашите читатели аз желая щастие и Бог да е с вас.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/