500 км ще вдига БГ хиперкола

20 November 2020
България Днес

"Алиено" има вид от бъдещето, по-бърза е от тази на Илон Мъск

500 километра в час ще вдига изобретена от българин хиперкола. Тя ще бъде изцяло електрическа, като в нея ще има вграден изкуствен интелект и всякакви други "умни" джаджи, пише "България днес" 

През 2015 г. специалистът по роботика и електроника Ахмед Мерчев решава да осъществи мечтата си и да създаде кола мечта "Алиено".

Името на бранда произлиза от италианската дума alieno, означаваща "извънземно".

Създателят й Ахмед Мерчев
Създателят й Ахмед Мерчев

"През 2015 г. стартирахме проекта, имаме прототип на отделните компоненти - батерии, мотори, контролери. В момента нямаме произведена кола, защото още работим по създаването на фабриката край благоевградското село Туховища, в което ще може да се създаде първо матрицата и чак след това първата кола. Вече са доставени всички основни производствени машини и се надяваме до есента на 2021 г. да имаме първата създадена кола", коментира пред "България Днес" човекът зад извънземната кола Ахмед Мерчев.

Създателят се надява официалното представяне на българския автомобил да бъде през 2021 г. на международното автомобилно изложение в Женева, където ще бъдат поканени и потенциалните клиенти. Мерчев разкрива, че вече има сериозен интерес за покупка на колата.

Хиперколата "Алиено" е по-бърза от тази на Илън Мъск - "Тесла".

"Ние правим електрически хиперколи, докато "Тесла" е премиум елкола и залага на масови технологии като батерии и части. Докато ние имаме иновации и в базовите технологии - батерия, елмоторите са специални, шасито също.

Българската хиперкола се прави изцяло ръчно и по поръчка в малки серии, съобразявайки се с предпочитанията на всеки индивидуален клиент. Освен това всички модели с един и същ стил на тялото, като се базират на една и съща основна модулна платформа. Екстериорът е изграден изцяло от роботизирани карбонови панели.

Според създателя на мегабързата кола най-слабата й версия ще може да вдигна около 480 км/ч, а най-бързите над 500 км/ч.

Коментари

sadasdasd в 18:32 на 23 Nov 2020
А що са краднали дизайна на Lamborghini, Америка, Германия още не са пуснали такава кола в серийно производство, България е тръгнала да го прави, смях... Спомнете си какво стана с друг "Български" автомобил преди време, SIN R1, нищо, нищо няма да се случи и с това.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.