Джо Байдън е автоманиак

14 November 2020
24 часа

Новият президент на САЩ Джо Байдън е истински автомобилен маниак. Демократът не само че обожава колите, но и те са белязали живота му.

През ноември 2008 г. е избран за вицепрезидент на САЩ в екипа на Барак Обама, а сега става 46-ият президент на страната. Байдън е на 77 години. А когато през януари встъпи в длъжност, вече ще е навършил 78, което го прави най-възрастния президент в историята на Америка.

През декември 1972-а, броени дни след като 29-годишният Байдън изненадващо печели вота за сенатор, при автомобилна катастрофа загиват съпругата му Нийла и тяхната едногодишна дъщеричка Наоми. Двамата им синове са тежко ранени, но оцеляват.

Най-обичаната кола в живота на Джо Байдън - кабриолетът Chevrolet Corvette от 1967 г., е получена от баща му като сватбен подарък. Автомобилът е напълно реставриран и е още в движение.
Най-обичаната кола в живота на Джо Байдън - кабриолетът Chevrolet Corvette от 1967 г., е получена от баща му като сватбен подарък. Автомобилът е напълно реставриран и е още в движение.

Всъщност Джо е син на продавач на автомобили. “В продължение на 34 години

баща ми ръководи

автомобилни

представителства

в Делауеър

Предимно търгуваше с модели на General Motors, но той също така управляваше и дилърство на Chrysler, а за кратко продава и Ford в Уилмингтън. През цялото това време непрекъснато паркираше различни автомобили пред дома ни. Спомням си абитуриентския си бал, когато ми разрешиха да взема от салона Chrysler 300D с пробег от едва 7000 мили”, разказва в интервю за списанието Car and Driver Байдън, когато е вицепрезидент на Щатите.

През 1952-а Байдън си купува кабриолет Plymouth.
През 1952-а Байдън си купува кабриолет Plymouth.

Chrysler произвежда тези автомобили от 1955 до 1965-а. всички те имат мощен V8 Hemi двигател и индекс, състоящ се от цифрата 300 и буквите - от B до L. Chrysler 300D, за която Байдън говори, е пуснат през 1958-а. Под капака има Hemi FirePower бензинов мотор. 6,4-литровият V8 с два четирикамерни карбуратора

развива 375 конски

сили, което прави

Chrysler 300D един

от най-бързите

автомобили

за времето си. По време на състезанията на езерото Бонвил автомобилът успява да вдигне над 250 км/ч.

Абитуриентската кола на Байдън - Chrysler 300D.
Абитуриентската кола на Байдън - Chrysler 300D.

През 1951 г. Байдън си купува първата кола - Studebaker. В интервюто политикът не уточнява кой точно модел. Най-вероятно той е карал Studebaker Champion с 2,8-литров двигател с 85 конски сили или осемцилиндрова версия на същата кола, наречена Studebaker Commander (V8, 3,8-литров със 120 коня).

“След това си купих

кабриолет Plymouth

от 1952 г. с ябълково

червен цвят с

разделено на две

предно стъкло

Мисля, че това ми беше любимият автомобил. Имах Chevy от 56 г., след това в колежа си купих Mercedes 190SL на 100 000 мили с онези карбуратори Solex, които никога не функционираха както трябва. И все още имам моя Goodwood - зелен корвет от 1967 г., модел 327 с мощност 350 конски сили, предавани на задната ос. Тайните служби обаче не ми позволяват да го карам. Не ми е позволено да карам нищо. Това е единственото нещо, което мразя в работата си”, откровен е Джо Байдън-младши.

Cadillac CTS-V с 556 коня, който Байдън подкарал по алеята.
Cadillac CTS-V с 556 коня, който Байдън подкарал по алеята.

Новият президент на САЩ обаче понякога намира начин да нарушава правилата. Веднъж Байдън изпробва колата на брат си - Cadillac CTS-V с 556 коня под капака, на алеята дълга 1700 фута, в резиденцията, в която живее.

“Знаех, че тайните служби няма да ми позволят да го изкарам навън. Затова скочих на волана и въртях гумите по алеята. Чудесно усещане. Тази кола може би е по-добра от моя “Корвет”, казва Байдън.

Всъщност най-обичаната и ценена кола в живота на Джо Байдън - кабриолетът Chevrolet Corvette от 1967 г., е получен от баща му като сватбен подарък. Този Corvette, боядисан в тъмнозелен цвят Goodwood Greene, разполага с 5,4-литров V8 двигател с мощност 350 конски сили и е в отлично състояние, след като е изцяло възстановен.

Байдън се кефи на кабрио на салона в Детройт преди десет години.
Байдън се кефи на кабрио на салона в Детройт преди десет години.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.