Честита Нова година! 60-ата след Марадона

30 October 2020
Георги Банов

За християните сме в 2020 година след Христа. Евреите празнуваха 5781-ата година по своя календар. Китайците са в 4717-ата. За около 200 хил. човека днес е Нова година. 60-ата след Марадона. Защото те са членове на Иглесиа Марадониада. Или църквата на Марадона. Единственият жив човек, който е религия. Тя бе създадена на 30 октомври 1998 година, на 38-ия му рожден ден в Росарио от трима фенове - Ектор Кампомар, Алехандро Верон и Ернан Амес.

“Имам национална религия, която е католическата църква. И имам религия, който дойде от сърцето, една любов и това е Диего Марадона”, обясни тогава Алехандро. В момента между 120 и 200 хил. по цял свят споделят вижданията му.

Църквата си има и 10 заповеди, както е в Библията:

1. Топка не е мръсна дума;

2. Обичай футбола повече от всичко;

3. Обяви безусловната си любов към Диего и красивия футбол;

4. Защитавай екипа на Аржентина;

5. Разпространявай новините за чудесата на Диего из Вселената;

6. Почитай храмовете, в които е играл, и неговите свещени екипи;

7. Никога не твърди, че Диего е от един отбор. Той е на всички;

8. Проповядвай и разпространявай принципите на църквата на Марадона;

9. Направи Диего своето второ име и кръсти така първородния си син;

10. Не живей в своя реалност и никога не бъди непотребен.

Диего е роден в Ланус, като е първото момче в семейството след четири дъщери. След това идват и братята му Уго и Леал, които също бяха футболисти.

Забелязан е да рита в квартала на 8 години и е привлечен от “Архентинос Хуниорс”. И от този момент започва магията. За да стане истинска икона. Особено в родината си, Барселона и Неапол. Където има право да прави, каквото си поиска. Дори да се излага. Защото всички знаят проблемите му с алкохола и наркотиците.

През 2019 година излезе документален филм за живота му, в който Диего чистосърдечно си призна тренировъчния си режим. “Мач в неделя, купон до сряда и фитнес в четвъртък. Друго не ми трябваше”, обяснява той. И е първият с персонален треньор по фитнес Фернандо Синьорини. Никога не е изглеждал като професионален футболист, но на терена правеше чудеса. И държи един рекорд, който скоро няма да бъде подобрен - два пъти за него е плащан най-скъпият трансфер - от “Барселона” и “Наполи”. Великите също си имат идоли на терена. Неговите са бразилецът Ривелиньо и северноирландецът Джордж Бест. Бест е известен като най-великия пияница и женкар в историята на футбола. И Диего се доближава до него и по тези параграфи.

Без него си нищо

Важността на Диего на терена може да се проследи и от националния ни отбор. Срещу Аржентина имаме 9 мача, от които сме спечелили един. На световното в САЩ, в деня, в който бе обявена положителната му проба за наркотици и той бе изпратен обратно в Буенос Айрес.

Иначе първият му двубой срещу България е на 25 април 1979 г. на “Естадио Монументал” в Буенос Айрес. Падаме с 1:2 след гол на Христо Бонев и попадения на Рене Хоусеман и Даниел Пасарела. На 9 октомври следващата година на същия стадион се разписва във вратата на Николай Донев за 2:0. Второто попадение е на Рамон Диас.

След това на 5 май 1982 година още в първата минута Стойчо Младенов открива за България, за да ни обърнат с голове на Рамон Диас и Даниел Пасарела.

И последният му двубой е на световното в Мексико, когато в групата на “Олимпико” ни бият с 2:0 с голове на Хорхе Валдано и Хорхе Буручага.

Това световно го свързва и завинаги с България заради съдията Богдан Дочев. Той е помощник на тунизиеца Али Бенасьор, когато Диего вкарва с прословутата “Божия ръка” срещу Англия. Българинът със сигурност вижда ситуацията, но хуква към центъра. Британците не му простиха дори след смъртта му. А в типичния си стил преди няколко дни Диего обяви, че най-добрият подарък за юбилея би бил да вкара отново на Англия. Този път с дясната си ръка.

Меноти го спира да изравни Пеле

Диего щеше да бъде равен с Пеле по световни титли, което щеше да задълбочи още повече спора кой е най-великият в историята. Но Сезар Луис Меноти не включва гения в състава си за световното пред родна публика през 1978 година и това го лишава от трета титла. “Прекалено е млад”, отсича легендарният треньор, който по-късно признава, че е направил грешка.

По това време Диего вече е твърд титуляр в “Архентинос Хуниорс” и прави съперниците си за смях на терена. Дори вече е дебютирал за националния отбор на 7 февруари 1977 година срещу Унгария, като все още е на 16.

Само година след пропуснатото световно първенство при мъжете Диего прави Аржентина първенец на планетата за младежи в Япония. С изключително постижение. Разписва се във всеки един двубой на отбора, без този срещу Югославия в предварителната група. Той е единственият, който завършва 1:0. Иначе в елиминациите Алжир е пометен с 5:0, Уругвай с 2:0, а на финала и СССР е надвит с 3:1.

“Преди всеки мач Диего си играеше с топката, спираше я на врата си или на рамо. А публиката полудяваше. Когато виждаш това, си казваш - а шоуто още не е започнало. След това ставаше страшно”, спомня си съотборникът му Освалдо Риналди.

Треньор и на този отбор е Сезар Луис Меноти. А Диего не е толкова малък, че да играе срещу 3 години по-големи от него.

Две дъщери и куп “грешки”

Официално Диего има две дъщери. Но признава, че е баща на още деца, за които дори не подозира. Те били плод на неговите пари и грешки.

Щерките Далма Нереа и Джанина Динора са от единствения му брак с Клаудия Виляфане. Въпреки развода двамата поддържат доста добри отношения.

След това той призна, че е баща и на Диего Армандо Марадона Синагра от връзката му с неаполитанката Кристиана Синагра. Марадона обаче доста трудно призна наследника си, като трябваше да се прави и ДНК тест, за да се докаже бащинството му. А момчето стига и до италианския национален отбор по плажен футбол, с който печели второто място на световното първенство през 2008 година.

Марадона има и праплеменник Ернан Лопес Муньос, който е футболист на “Ривър Плейт”.

Дъщерята Далма е жената, която го спаси на няколко пъти в живота. Тя настояваше той да се лекува в клиники заради зависимостите си.

Диего винаги е бил близък със семейството си. През 1990 година той показва на “Спортс илюстрейдит” фактура за телефонните си разговори за над 15 000 долара. Майка му Далма почина преди 9 години и той не успя да се прости с нея, защото полетът му от Дубай закъсня. Баща му Диего-старши умря преди 5 години на 87 години.

Анархокомунист

Политиката винаги е била интересна за Диего. Той има две татуировки, свързани с нея. Едната е на Че Гевара, а другата на Фидел Кастро. Аржентинецът бе един от най-големите привърженици на режима на Кастро в Куба.

След това прехвърли любовта си към Уго Чавес във Венецуела, като подкрепи лично наследника му Николас Мадуро от гроба на приятеля си.

Както казваше приживе баща му, ако не бе станал футболист, със сигурност щеше да стане революционер.

Но той стана футболист, на когото се прекланя светът.

В последните години той започна да се променя. Като дори се помири с църквата и връчи личен подарък на папа Франциск. И той го постави в музея на Ватикана.

А иначе италианците все още си търсят 37 милиона евро данъци от аржентинеца. От 2009 година насам. И няма никакви изгледи да си ги върнат.

Юбилеят на Диего Марадона е под заплаха заради коронавируса. Защото дон Диего е в изолация, тъй като един от гардовете му е с признаци на заболяването. И чака резултат от теста си.

За милионите си фенове той е просто D10S или Господ. Нищо по-малко.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/