Първата съпруга на Стивън Хокинг се страхувала, че сексът може да го убие

21 September 2020
Павлина Трифонова
Илейн е наета за болногледачка на Стивън Хокинг, но бързо между тях започва любовен роман и се женят през 1995 г.
Илейн е наета за болногледачка на Стивън Хокинг, но бързо между тях започва любовен роман и се женят през 1995 г.

Книга разкрива интимни подробности за любовния живот на известния учен

Стивън Хокинг среща Джейн Уайлд малко преди да научи, че страда от амиотрофична латерална склероза. Докторите му дават не повече от година-две живот, но той решава да се бори с болестта и да сбъдне мечтата си за научна кариера и щастлив семеен живот. Нормално желание за един 21-годишен младеж, но и изпитание, което не е за всеки.

Двамата се женят през 1965 г., когато Хокинг започва трудно да се движи. Знаят, че предстоят тежки предизвикателства, но се обичат и смятат да ги посрещнат заедно.

Състоянието му

е създавало

проблеми с

интимността,

но те са ги преодолявали, за да имат три деца, пише Ленърд Млодинов в “Стивън Хокинг - мемоар за приятелство и физика”. Книгата излезе преди дни в Англия и разкрива тайни от живота на световния астрофизик. На повечето Млодинов е бил свидетел, тъй като го е свързвало близко приятелство с Хокинг. По думите му близо две десетилетия Джейн е плътно до съпруга си, преди да се влюби в друг и да му признае това.

“Докато го храни, облича, къпе и седи с него по време на многобройните му посещения в болница и преживявания около смъртта, тя загубва своята идентичност. Да прави любов с него, се превръща в плашещо и лишено от удоволствие преживяване. Дори самата мисъл за секс с него започва да ѝ се струва неестествена. Той имаше нуждите на бебе и тяло на жертва на холокоста, признаваше Джейн. С течение на времето тази негова крехкост я кара да се притеснява, че сексуалната активност може да го убие, и в крайна сметка страстта угасва”, пише Млодинов.

Джейн събира сили и признава всички тези обстоятелства на съпруга си, както и че изпитва сексуално влечение към ръководителя на църковния хор, в който пее. Стивън ѝ дава благословия да започне връзка с органиста Джонатан Джоунс.

Идеята беше аферата да остане лична и дискретна, но с годините еволюира до това

четирима

възрастни хора

да станат едно

голямо

семейство,

се разкрива в книгата. Причината е, че през 1985 г. Хокинг претърпява трахеотомия. Налага се да бъде отворена дупка в трахеята му, тъй като не може да диша. Нуждае се от денонощни грижи и така в живота му влиза медицинската сестра Илейн Мейсън. Млодинов я описва като впечатляваща жена с червена коса, която кара скейборд и определено знае как да флиртува. Хокинг си пада по нея и настоява да стане част от “широкото” им семейство. Това обаче не продължава дълго. Ученият се развежда с Джейн и се жени за Илейн през 1995 г. “И аз бях влюбена в Стивън, и той беше влюбен в мен. Помогнахме си взаимно. Отгледана съм в нефункциониращо семейство. Родителите ми не се грижеха особено за нас. Омъжих се за първия си съпруг, защото вече бях на 25 г. и той единствен ми поиска ръката. Обичах го, но не бях влюбена в него. Така че

чувството да си

влюбен със

Стивън беше

специално

за мен”,

признава Илейн пред Млодинов.

Постепенно тя се превръща в централна фигура в живота на Хокинг. Пътува навсякъде с него. Обича да стои с часове и да го държи за ръката, да го изслушва заради усилията, които полага да общува. Състоянието му вече е толкова тежко, че той може да говори и пише само чрез компютър. Ръководи го чрез потрепвания на брадичката благодарение на лицев мускул, който все още може да контролира. Въпреки че не могат да спят в едно легло, през нощта Илейн често влиза в стаята му, за да го докосне и погледне.

През 2000 г. по сигнал от неговите деца срещу Илейн започва разследване, че е наранила ръката му върху инвалидната количка, че го е държала прекалено дълго на слънце и го е оставила да се плъзне във ваната, от което отворът в трахеята му се е напълнил с вода. Хокинг и личната му асистентка Джудит отричат това да се е случвало и разследването приключва през 2004 г. без повдигнати обвинения.

Но всички техни близки са наясно, че отношенията им са доста бурни. Млодинов описва как една вечер Стивън го кани да остане за вечеря, след като са работили заедно, но съпругата му прави скандал, че нямало достатъчно храна. Крещи му защо не я е уведомил предварително за намеренията си. “Никога не го правиш, нали? Защо? Защото си Стивън Хокинг и нямаш нужда от това”, просъсква тя. Докато ученият е отведен до тоалетна от болногледачката си, Илейн се извинява на Млодинов с думите: “Съжалявам, просто съм му роб от 20 г. и това е достатъчно”.

През 2006 г. двамата се развеждат и Хокинг си пада по 39 г. по-младата от него Даяна Кинг. Тя също идва в дома му като болногледачка, но помежду им започва любовен роман. Двамата избират даже пръстен за сватба, но Хокинг не се решава на тази крачка, тъй като не иска да развали отново отношенията с децата и първата си съпруга, които е възстановил. Даяна е съсипана, но продължава да носи пръстена и след неговата смърт като мил спомен от времето им заедно. Ученият напусна този свят през 2018 г., надживявайки с повече от 50 г. времето, което лекарите му дават с неговото тежко заболяване.

Джейн, първата съпруга на учения, го целува по време на филмова премиера години след техния развод.
Джейн, първата съпруга на учения, го целува по време на филмова премиера години след техния развод.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/