Италиански богаташи разнасят вируса след купони по Изумруденото крайбрежие

19 September 2020
Виолина Христова, Рим
Смятам това за най-трудното си изпитание в живота, което съм преодолял, каза Берлускони при изписването си от болницата.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Смятам това за най-трудното си изпитание в живота, което съм преодолял, каза Берлускони при изписването си от болницата. СНИМКА: РОЙТЕРС

Семейството на Берлускони и бившият бос от Формула 1 Флавио Бриаторе сред заразените милиардери

Дни наред мнозина се питаха кой кого зарази сред милионерите в Италия и кой разнесе заразата из Ботуша след веселите вечеринки по най-скъпите заведения на луксозното крайбрежие на Сардиния.

Не само световноизвестни личности като Силвио Берлускони и Флавио Бриаторе обаче не успяха да се опазят от заразата. В плен на вируса попаднаха това лято и хиляди млади италианци, които именно благодарение на банковите си сметки можеха да посещават най-луксозните клубове на Сардиния.

Снимки на веселящи се

тълпи младежи,

залепени един

до друг и пиещи

от една и съща бутилка

шампанско, заляха социалните мрежи. Много от богаташките чеда преди това бяха преминали и през клубовете на Форментера. След летните си турове в крайна сметка те се прибраха по родните си места. Така заразата плъзна и в заведенията на Северен Рим, където живее столичната буржоазия. И всичко това, въпреки че Вечният град беше успял да излезе достойно от многомесечната битка с вируса, регистрирайки нисък брой заразени.

Почти на лов на вещици обаче заприлича разследването около това кой точно зарази милиардера политик Силвио Берлускони. Дали това направи приятелят му и бивш бос от Формула 1 Флавио Бриаторе, собственик на най-известната и луксозна дискотека на Изумруденото крайбрежие? Или пък дъщерята на премиера – 36-годишната Барбара, майка на 4-ма синове от двама различни мъже?

В крайна сметка

заразена се оказа

и голямата дъщеря на

бившия премиер

– Марина,

която дирижира семейната издателска къща “Мондадори” и компанията “Фининвест”. 54-годишната Марина, дъщеря от първата жена на Берлускони - Карла дал Олио, приюти баща си във френското си имение на Лазурния бряг, когато вирусът върлуваше с всичка сила из Италия. Въпреки тогавашните усилия обаче да опази всички в семейството си, Марина също прихвана вируса, след като той порази баща ѝ. После пък той се предаде и на съпруга ѝ Маурицио, бивш балетист от Миланската Скала, както и на синовете им Силвио и Габриеле, на 18 и 16 г. Четиримата живеят изолирани в къщата си в Милано, откакто стана ясно, че бившият премиер е болен. Въпреки всичко Марина, която се смята за сегашния лидер и диригент на бизнеса на фамилия Берлускони, продължава да работи от вкъщи.

“Детективите”, разследващи произхода на заразата в къщата на Берлускони, казват, че фалът в системата станал през августовския му период в имението в Сардиния “Вила Чертоза”. И всичко това – въпреки непрекъснатите

тестове на целия

персонал, както и

на всички гости,

които се срещаха с милиардера. Сред тях са от внуци и деца до парламентаристи от “Форца Италия”. Скъп гост във вилата на Берлускони беше и близкият му приятел Флавио Бриаторе, който притежава клуба за богати Billionaire на Порто Ротондо, където бутилка шампанско струва няколко десетки хиляди евро. Самият Бриаторе показа симптоми на заболяването доста преди Берлускони.

Казват, че именно в Порто Ротондо се заразили и Барбара и Луиджи – дъщерята и синът на Силвио от втория му брак с Вероника Ларио. След връщането си от Сардиния в Милано Берлускони и новата му спътница в живота – 30-годишната депутатка Марта Фашина, първоначално показали отрицателни тестове. Затова и си позволили екскурзия до езерото Маджоре, където милиардерът има друга вила. Там стискали ръце на много поддръжници, с които си правили и селфита.  Барбара Берлускони по време на ваканция на остров Капри
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Барбара Берлускони по време на ваканция на остров Капри СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

След това Берлускони продължил ваканцията си във френската вила на голямата си дъщеря Марина и именно там почувствал първите симптоми на коронавируса. Затова и се върнал с частен самолет до къщата си в Милано, след което състоянието му се влошило на 3 септември.

Същевременно малкият му син Луиджи беше спрян на път за Еолийските острови, закъдето се беше запътил с годеницата си, за която скоро трябва да се ожени. И двамата се оказаха сред новозаразените от фамилията Берлускони.

От семейната зараза бяха изключени необичащата светския живот Елеонора, тъй като 34-годишната дъщеря посетила баща си в Сардиния още през юли, и големият син Пиер Силвио. Причината е, че той и семейството му не ходят в Сардиния, а предпочитат открай време да почиват в къщата си в Портофино, на Лигурийското крайбрежие.

Заразени от орбитата на Берлускони бяха и хора от охраната и персонала му. След няколкото

дни в плен на

двустранна

пневмония,

която разви заради вируса, Берлускони започна постепенно да се подобрява и дори да следи и направлява по телефона кампанията за предстоящите на 20 септември административни избори в Италия. На 14 септември бившият премиер беше изписан от болницата “Сан Рафаеле”. След като благодари на лекарите, той призна, че с тяхна и с божия помощ е преодолял най-сериозното изпитание в живота си досега. Берлускони ще продължи да се възстановява вкъщи до показването на втори отрицателен тест.

Милиардерът беше лекуван от доктор Дзангрило, който през май обяви, че “вирусът вече е клинично мъртъв” . Сега съжалява жестоко за начина, по който се е изказал тогава, въпреки че по същество смята същото. “Не мисля, че този мой израз тогава е накарал любителите на ваканции и забавления да направят всичко, което направиха, докато останалата част от Италия се опитваше да държи заразата под контрол”.

Освен шеф на интензивната терапия в миланския институт “Сан Рафаеле”, където се лекуваше бившият премиер, Дзангрило открай време е и негов личен лекар.

Всъщност – той е общата нишка в цялата верига заразени богаташи, които лекува. Сред тях беше и бизнесменът Флавио

Бриаторе, който

вече се излекува

и замина за

къщата си в

Монте Карло

Флавио Бриаторе в клуба си Billionaire
Флавио Бриаторе в клуба си Billionaire
Ако всичко върви добре, медийният магнат Берлускони ще духне свещичките на тортата за 84-годишния си рожден ден в края на септември в домашна обстановка. Според запознати вече е разтопен ледът в отношенията между Марина, дъщерята от първия брак на Берлускони, и Барбара, която е от втория му брак. Дни наред мнозина обвиняваха Барбара, че е заразила баща си след веселби из ресторанти на остров Капри. После обаче се оказа, че тя всъщност се е заразила в Сардиния, подобно на другите. Притесненията около сериозното заболяване на баща им сплотили иначе не особено задружните сестри.

Вирусът, поразил Берлускони, се оказа “заразен” и за стоплянето на отношението към него сред много от политическите му съперници. Пожелания за скорошно оздравяване му изпратиха няколко политици от Демократическата партия и движението “5 звезди”, освен тези от дясноцентристката коалиция.

Мнозина в Италия

смятат за фарс

разкайването

на богатите курортисти

от Сардиния,

които съжаляват, че са се тъпкали един до друг в луксозните локали. Много от самите заразени и заболели обвиняват заведенията за неспазените санитарни мерки. Оказа се, че половината от над 3000-те клиенти на Billionaire са дали фалшиви телефонни номера, така че със сигурност разнесоха, без да знаят, заразата из цяла Италия. Едно е ясно – че огнището “Милиардер”, както е в превод името на въпросната дискотека, се оказа вододелът между богати и бедни в последния етап от пандемията.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/