Васил Михайлов ядосан от фейка, че е в нужда. Трогнат от любовта на хората

23 May 2020
Хортензия Маркова

Големият актьор има катаракта, но нелечима. Няма нужда нито от операция, нито от финансова помощ

Звездата благодарил на дарилите и на двете жени, стартирали кампания, но несправедливо обвинени в измама

“Васил Михайлов почти е загубил зрението си, но няма пари за операция на очите. Големият български актьор страда от катаракта и има нужда от 2000 долара за интервенция.”

Такава новина прочита в онлайн медия пловдивчанката Катерина Танева. И нещо я стяга за гърлото веднага. Как е възможно?! Трябва да се направи нещо. Така с нейната приятелка Лина Бичакова, която живее в Канада, се задействат светкавично и стартират кампания “Очите на българската просвета” за набиране на нужните средства чрез платформата GoFundMe. Междувременно опитват да се свържат с Михайлов. И докато само за ден успяват да съберат 600 долара, осъществяват контакт с него. Става ясно, че неговата катаракта е нелечима и подобна инициатива няма смисъл. Затова Катерина стопира кампанията, а парите са върнати на дарителите. Само че тръгват спекулации, че тя е злоупотребила с името на обичания артист с цел лично облагодетелстване. Никой не опитва да се свърже с нея, за да бъде изяснен въпросът. Измама обаче няма - само силно желание да се помогне и да се отдаде нужният респект към един заслужил актьор и човек.

Пред “168 часа” Катерина Танева разказа колко бързо, та дори и на юнашко доверие, е реагирала при неистов порив да направи добро. И каква е била реакцията на Васил Михайлов към фейк новината за него и към последвалата кампанията.

“Прочетох статия за проблема на г-н Михайлов в онлайн медия. И това ме ядоса и възмути - обяснява Катерина. - Потърсих контакти и опитах да се свържа с въпросното издание, но не успях. Доверих се. Споделих прочетеното в своя профил и в страницата “Справедливост за Милен Цветков”, където много хора видяха. С моя приятелка от Канада - Лина, започнахме да обсъждаме как може да помогнем. Тя сметна, че такова нещо е недопустимо и можем да съберем тези пари много бързо. С нея сме колкото наивни, толкова и активни. Дори съпругът ми ме предупреди да не бързам, защото, ако се окаже фалшива новина... За мен обаче беше по-важно да помогна, отколкото да подсигуря собствената си сигурност.

И двете опитахме да влезем в контакт с г-н Михайлов през театъра, но заради обстановката в момента не успявахме. Знаем, че освен всичко той е много горд човек и може да реагира доста остро, дори наистина да е в нужда. Бях помолила всички нещата да станат по много фин начин, за да не го обидим.

Трудно е да се организира кампания по банков път без неговото съгласие и моята приятелка се сети за GoFundMe.

За един ден се събраха около 600 долара. В същото време Лина успя да се свърже с г-н Михайлов. Аз така и не съм. Но разбрах от нея, че той е бил трогнат. И в същото време много се е ядосал, защото се е писало, че има нужда от пари за операция. Всъщност се изясни, че катарактата му е нелечима и никаква операция няма да помогне. Освен всичко той няма никакви финансови затруднения и дори е помогнал на свой колега миналата година за нещо подобно.

И въпреки гнева си е бил много трогнат, че хората с толкова много любов са се втурнали да събират пари за него. Благодарил е на нас и на всички отзовали се. Дори е казал събраната сума да се използва за нещо друго.

Моята съвест обаче не го позволява. Ние нямаме право да разполагаме със средствата, които хората са дали за нещо конкретно - в случая за операцията на г-н Михайлов. Да се използват за друго, е много некоректно за мен. Затова по-голямата част от хората вече са си получили парите обратно. Моите още не са се върнали, но имаме потвърждение от платформата, че са преведени на всички. И дори до стотинка - без удръжките, които по принцип има при подобни кампании”.

Катерина не съжалява за прибързаността си, въпреки че се ядосала от непроверените обвинения в измама срещу нея. Дори се чувства мотивирана от факта, че хората бързо се обединяват около хубави каузи. Това показва, че всеки човек с малка помощ много често може да окаже голяма подкрепа.

Катерина Танева
Катерина Танева

“Имаше коментари - коя си ти, защо събираш... Никоя не съм. Но всеки човек с нещо малко може да направи света по-добър. Ето, аз съм си харесала и един дядо в Пловдив, който винаги седи на едно и също място в града и редовно си му давам или храна, или левче. Естествено, че не мога да дам на всички, но ако всеки си има по един такъв дядо - светът ще е по-добър.

Да, малко прибързахме в случая с фалшивата новина за г-н Михайлов. Но смятаме да продължим и с други каузи, които си заслужават. Вече по-внимателно. Хубаво е хората да се обединяват около такива неща - винаги има смисъл. Да, съзнавам, че в случая може би всичко така скоростно тръгна и заради Васил Михайлов. Все пак той освен заслужил актьор е отличен пример като личност от друго време за нашето общество днес - горд и самоотвержен. Той е отказвал награда за цялостно творчество и доживотна пенсия заради състоянието на българския театър - в знак на протест.

Изключителна личност с влияние върху толкова поколения - не само защото е стойностен актьор, а и голям човек.”

На 6 април Михайлов навърши 82 години и стоически понася несгодите от катарактата - “перде” или помътняване на естествената леща, което може да доведе до пълно ослепяване.

Само преди девет месеца той стана за първи път прадядо на момиченце. Неговият внук Васил и съпругата му Радостина през август 2019 г. се сдобиха с дъщеричка - Леа.

За съжаление, само два месеца по-късно синът на актьора Александър, който бе безкрайно щастлив да стане дядо на Леа, почина на 55-годишна възраст след тежка борба с онкологично заболяване.

Александър Михайлов дълги години водеше предаването за култура по програма “Христо Ботев”, бе автор на детски пиеси и куклен режисьор.

“Беше наистина голям човек. Много приличаше на баща си, същият - скала. Жалко, че ни напусна толкова млад”, каза тогава композиторката Вида Пиронкова.

И дори в този момент и в скръбта си неговият родител демонстрира стоицизъм.

Васил Михайлов наистина е пример от друго време и днес рядко се проявяват несломими характери като неговия. През 2018 г. и малко преди 80-годишния си юбилей актьорът отказа да бъде лицемер, като вземе наградата “Икар”, присъдена му от Съюза на артистите за “изключителен принос към българския театър”.

Защо и още срещу какво се бунтува Михайлов - четете ТУК

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/