Пилотът и г-ца Генчева - любов от втори поглед

02 February 2020
24 часа
Румен и Десислава Радеви се гледат влюбено дори на публични места. Снимката е правена по време на посещението им в Япония миналия октомври.
СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА
Румен и Десислава Радеви се гледат влюбено дори на публични места. Снимката е правена по време на посещението им в Япония миналия октомври. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

Историята на връзката, в която една жена направи един генерал президент. Значи си е заслужила двойната заплата, пошегува се един умен човек по повод темата с прикритата проверка във Военновъздушните сили

Той е силен мъж, признават и опонентите му. Но дори и най-силните си имат слабо място. За Румен Радев това май ще се окаже Десислава.

Възможно ли е президентът да се озове в процедура по импийчмънт заради втората си съпруга?

Във фейсбук тези дни един умен човек се пошегува, че след като Десислава е успяла да направи един летец президент, значи заслужава двойна заплата.

За нейната заплата във Военновъздушните сили става дума тия дни. И започнаха въпросите дали президентът може да бъде съборен, след като главният прокурор Иван Гешев отправи питане до Конституционния съд за неговия имунитет. В записан разговор между командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков и Румен Радев двамата обсъждат как да отговорят на искане на антикорупционната комисия за назначаването на Десислава Радева за пиар във ВВС.

Семейство Радеви, хванати за ръка, излизат от резиденцията на британския премиер на Даунинг стрийт.
Семейство Радеви, хванати за ръка, излизат от резиденцията на британския премиер на Даунинг стрийт.

Двойката работи заедно във ВВС. Първоначално

Десислава, тогава

Генчева, е старши

експерт в сектор

“Финанси”

Назначена е през 2011 г., доста преди Радев да оглави службата. Преди това е работила в областта на комуникациите и пиара в няколко фирми. А още по-далеч назад във времето - в годините след 1994-а, е била и секретарка на Слави Трифонов в “Каналето”, после работи за него и в продуцентската му компания Българска музикална компания.

През 2014 г., вече по времето, когато Радев ръководи ВВС, поема на втори щат освен финансите и пиара. Година по-късно Инспекторатът на военното министерство установява, че това е станало в нарушение на трудовия кодекс, но ген. Радев уведомява проверяващите, че предприема мерки да се отстранят пропуските.

4 години по-късно

президентът е

засечен да говори

с ген. Стойков как

да прикрият случая

с г-ца Генчева

Разговорът между двамата е воден през април миналата година и през август антикорупционната комисия не установява конфликт на интересите при Радев заради назначаването на Десислава.

Към тази история прокуратурата добавя, че има укрити документи. Наблюдаващите обвинители допускат, че “може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е било осуетено поради укриване на документи”. Цитатът е от официалното съобщение на прокуратурата.

Румен Радев не закъснява да коментира “атаките срещу семейството си”, а както обикновено - Десислава го прави през нощта с подходящо музикално допълнение във фейсбук.

Преди време тя първа сподели, че усеща семейстото си под прицел.

“Атаките са към нас

двамата, защото

хората усещат, че

спойката помежду ни

е много силна”,

каза първата дама преди повече от година.

Първата ни двойка на приема за интронизацията на японския император през октомври миналата година.
Първата ни двойка на приема за интронизацията на японския император през октомври миналата година.

И видимо наистина е така - двамата не се притесняват да се държат за ръка на публично място, независимо дали е на улицата, на прием за интронизацията на японския император, или на излизане от резиденцията на британския премиер на Даунинг стрий 10. Търсят се с поглед. Непринудено демонстрират колко са свързани - поведение, непознато в политическите среди в България до момента.

В коридорите на президентството се знае, че нито едно важно решение не се взема без участието на Десислава Радева. Дори понякога редактира съобщенията за медиите за една или друга среща на държавния глава.

Отново за ръка президентът и съпругата му се появиха в императорския дворец в Япония.
Отново за ръка президентът и съпругата му се появиха в императорския дворец в Япония.

И Десислава, и Радев не обичат да се ровят в личния им живот. Семейството е тема табу. Но за разлика от Росен Плевнелиев, който изкара цял мандат без първа дама, съпругата на Радев

решително зае

мястото си до него

още от първия ден

на “Дондуков” 2

Просто двамата наистина са неразделни. Хората от БСП, които стигат до идеята Румен Радев да бъде техният кандидат за президент, ценят високо ролята на Десислава в уговарянето му. Вероятно тя е и посредникът между Слави Трифонов генералът да се появи няколко пъти в шоуто. В първата му изява през 2008 г. водещият го нарича “изключително готин пич с униформа”. Точно изявите при Слави са показани на Корнелия Нинова, когато тя усърдно се опитва да отклони вероятната кандидатура за този пост на Мая Манолова. Двамата се срещат извън София и генералът отказва. Часове по-късно след разговор с любимата жена приема.

Двамата не се притесняват да се прегръщат на публични места - на снимката са по време на визитата им в Китай миналия юли.
Двамата не се притесняват да се прегръщат на публични места - на снимката са по време на визитата им в Китай миналия юли.

“Моето място е до него. Подкрепям го във всичко, което прави”, казва Десислава.

За тези 3 г. обаче

първата дама

въвлече съпруга си

в не един скандал

- и с нощните постове във фейсбук, и с инциденти с НСО.

Любовта им не е от пръв, а от втори поглед. Двамата се познават от повече от 30 години, но в началото са просто приятели. През 1987 г. Радев е лейтенант в базата в Равнец, а Десислава е все още в английската гимназия в Бургас. Запознават се на... модно ревю.

“Докато бях ученичка, се подвизавах за кратко като модел, защото парите никога не стигаха... Запознахме се на едно от ревютата, свързано с някакъв празник. Аз съм Румен, представи се той. Аз съм Незабравка, отговорих...”, споделя Радева в интервю за списание “Ева”. И разказва, че двамата станали приятели. Румен, известен с успехите си по математика и отличник от гимназията в Хасково, започнал да ходи при Деси да ѝ помага със задачите.

След това пътищата им се разделят. През годините се виждат не повече от два-три пъти, но срещите им винаги са “топли и пълни с доверие”, а разговорът им вървял така, сякаш не са се разделяли. “Има такива приятелства, които годините не могат да разрушат”, казва Десислава. Следват десетилетия, през които почти не се виждат. След това

двамата се засичат

във ВВС

И така преди около 5 години двамата се откриват отново, вече с други очи. А на въпрос как се е стигнало дотук днес да е г-жа Радева, тя свива рамене: “Отговор няма. Просто се случи. Сигурно е карма освен любов. Явно е трябвало да се случи.”

Десислава и Румен Радеви на държавния прием за 3 март
Десислава и Румен Радеви на държавния прием за 3 март

Когато преди старта на предизборната кампания през лятото на 2016 г. се появиха снимките им, очевидно с цел да станат част от битката за президентския стол, генералът бе обвинен, че е напуснал законната си съпруга и има любовница. Това е моята законна съпруга Десислава, опроверга Радев. Двамата

дискретно подписаха

в гражданското

в разгара на лятото - на 12 август 2016 г. “За съжаление на някои, тази романтична приказка, че имам любовница, не трая дълго. Срина се ореолът ми на донжуан”, с чувство за хумор подходи генералът. И за двамата това е втори брак.

В редките случаи, когато се отпускат, Радеви говорят един за друг с много любов. Според Десислава всичко между тях е химия. “Намирам вътрешен мир с него. Той ме допълва и завършва”, казва тя.

“За мен е от значение кой е човекът до мен, как се чувствам с него, имам ли какво да си кажа. Когато житейският ритъм се успокои, всичките ти ангажименти отпаднат и настъпи “есента”, да знаеш, да усещаш, че с този човек ще ти е пълно, че ще се чувстваш уютно, дори и в мълчанието. За мен Румен е този човек”, допълва Радева.

“Много истинска”, описва пък Радев жената до себе си. Десислава го грабнала със силния си характер и с широкия си мироглед. “Има една слабост - прекалено умна е за съпруга. Не търпи лицемерие. Надушва фалша от километри, в това отношение радарът е изключително прецизен. Понякога трудно се съжителства със силен характер, но си струва”, казва той. За себе си признава, че е ревнив, но го превъзмогва с чувство за хумор и самоирония.

Румен и Десислава Радеви в самолета на път за Китай.
Румен и Десислава Радеви в самолета на път за Китай.

Именно така описаният от Радев характер спечели на президентшата прозвището “генерал Деси”. Но пък тя си го харесва, дори се шегува с “пагона” си във фейсбук:

“Не командвам

президента,

нито му казвам как да управлява държавата. Именуването ми като “генерал Деси” е добър опит в старанието да се внушава, че генералът е под чехъл. Но генералът в нашето семейство е само един и в настоящия момент е президент.”

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/