Екстремно добро живеене: Адреналинът като лайфстайл

17 October 2020
Христина Манолова

Вече не е достатъчно само да се храниш здравословно, да почиваш пълноценно и да се грижиш за тялото си... Нужно е да угодиш и на тези вътрешни потребности, които понякога граничат с екстремното. Консуматорското общество е преситено от познатите забавления. Скуката тихо и кротко е убила повече хора от вълнението, изпитано от събудените жизнени сили. Ето няколко идеи как да изпитате такива трепети.

Вулканбординг

Както се подразбира от името на това занимание, за него ви е нужен вулкан. За предпочитане активен. Вулкансърфинг, известен още като пепелбординг и вулканбординг, е зашеметяващ спорт, който се практикува по склоновете на вулканите. Всичко започва от вулкана Серо Неро, който се намира в западна Никарагуа. Това е най-младият активен вулкан на територията на Южна Америка. До кратера му се стига пеша, защото е висок едва 728 метра. Това, което ви трябва, е кураж и специална дъска, с която да се хързулнете по склоновете. Спускането става по два начина – прави или седнали. Ако се колебаете, пробвайте пъво седнали. Дъската е направена от шперплат, като долната й част е покрита с тънък метал. Отпред има монтирано въже, което не е за управление, но поне ще усещате повече сигурност с него. Очевадно е, че този спорт е всичко друго, но не съвсем безопасен. Потенциалните рискове се крият в евентуално изпадане от дъската, порязване на някой от вулканичните камъни, отравяне с отровни вулканични газове, удар от летяща лава. За да се редуцират поне малко тези неудобства, се използват специална екипировка, очила и огнеупорни ръкавици. 
Макар че е активен, вулканът Серо Неро не е изригвал от 1999 г. Друго място, на което може да се пробва е супервулканът Ясур, който изригва всеки ден. Той се намира на остров Тана в Тихия океан.
Золтан Ищван – журналист на „Нешънъл Джиографик“ и приключенец, твърди, че той е основоположникът на този спорт. Дебютното си спускане прави именно на Ясур през 2002 г., въпреки че за пръв път стъпва около лавата му седем лета преди това. Ищван разделя вулканбординга на две: спускане по склоновете на активен вулкан, където рискът да бъдеш покосен от смъртоносните газове и изригващата лава е гигантски, и спускане по неактивен вулкан, където рискът е сведен до този, когато се спускаш по пясъчни дюни.

Катерене по глетчери


Ходенето по вода е доста по-лесно, отколкото звучи. Поне това ни показа едно лято Кристо в Италия. Дори и да сте пропуснали да стъпите върху плаващите му кейове, то има начин да поправите тази несправедливост. Трябват ви само алпинистки котки за обувките, доверен водач, ледена брадва, каска, обезопасителни въжета и една чудесно замръзнала вода от векове, формирала красив ледник. Забравете всичко, което знаете за гладките повърхности на снежните шапки на алпийските ски курорти. Арктическите глетчери са реки от лед, които се извисяват и потъват, обърквайки сетивата. Ледници, които образуват стръмни скали, редуващи се със скрити дълбоки пукнатини.
Този нов екстремен спорт може да се практикува на всеки континент освен в Австралия. Катеренето по глетчери има нужда от специфичен климат – обилни снеговалежи през зимата и сравнително ниски температури през лятото. 
Дори и да не сте отявлени алпинисти, но пък се радвате на добра физическа форма, може да походите върху вода, и то вертикално.

Пикници в пещери

Не е нужно да сте спелеолози, за да изпитвате влечение към мрачната хладина на пещерите. Те са чудесен заместител на климатика в жежките месеци, па макар и само за ден. Ако пък обичате да похапвате домашно приготвени сандвичи сред природата, но малко ви е омръзнала вече любимата поляна, то тогава пикник в Ягодинската пещера или Съевата дупка ще ви пасне перфектно.

Хелийога

Йогата прочиства умовете и укрепва телата ни от дълго време. Кундалини йога, хатха йога, гола йога... Йога колкото си щеш, но напоследък има нов вид, който кара останалите да се смятат за архаични версии. Хелийогата е новата принцеса на този спорт. Представете си как след тежката работна седмица вземате килимчето, клина и бодрия си дух и хуквате по чукарите да търсите себе си и да сваляте стреса. Хелийогата е малко по-скъпо удоволствие, защото вместо с лифта, ще трябва да отидете на върха на някоя планина, каньон или ледник с хеликоптер. Но пък ще може да вземете със себе си вкусни сирена и бутилка вино, та да се почерпите за добрата йога тренировка.

Хелиски

Хеликоптерът може да бъде приказно превозно средство и за скиорите. Хелиските е дяволско предизвикателство за всички скиори. И особено за онези, които обичат да се конкурират с пилотите от Формула 1. Този спорт е за скоростни ентусиасти и адреналинови наркомани, които безстрашно се пускат от върховете на планини, закарани дотам с хеликоптер. Единственото неудобство е, че може да бъдат застигнати от някоя забързана лавина, събудена от вибрациите, причинени от превозното средство на скиорите.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/