Похвално слово за каменистите плажове

01 July 2021
Константин Вълков

Принципно първото сблъскване на българина с каменист плаж най-често се случва в Хърватия или Италия. Италия обаче води листата по няколко причини – онези, които не пътуват с кола, предпочитат Италия (евтини авиокомпании, по-добра реклама, интригуващи плажни дестинации). Освен това – съгласете се – плажните снимки от Италия са далеч повече от тези от Хърватия и както се казва, един път в живота всеки се прицелва ту в Капри, ту в Позитано, ту в другите градчета и острови около Неапол, по бреговата ивица на Амалфи и т.н. Прицелва се и понякога бива приятно (или неприятно) изненадан от многото каменисти плажове.  Амалфи, Италия

Амалфи, Италия

Мечтаната почивка с книга в ръка и дълги плажни ивици е напълно възможна на много места в Италия. Не казваме, че италианските плажове са основно каменисти – тъкмо обратното. Дори произволна реклама на Кампари, Веспа или Фиат ще ви напълнят главата с прекрасни пясъчни плажове по въздългото италианско крайбрежие.

Като тези във

Форте дей Марми например,

които горещо препоръчваме.

Но истинската италианска авантюра е на каменистите плажове – достатъчно много стъпала, за да се измориш преди да стигнеш до тях; вълнуваща гледка; няколко току-що акостирали лодки; елегантни чаши за студено просеко и винаги примамлив малък ресторант. Средновековната крепост в близост е само щрих към перфектния средиземноморски пасианс, който каменистите плажове предлагат. Ще кажете – не всичко е хубаво, друго си е на пясъка. Може и да сте прави.

Вярно е, че пясъчните плажове са онези, с които сме свикнали от деца. Хубавият пясък на българското черноморие и достатъчно широките плажни ивици ни поставят в странно положение, когато почиваме в чужбина – пак на пясък, но не толкова ситен и удобен. Често мрънкаме и често сами си припомняме ползите от българското море.

Попитайте обаче онези, които са открили очарованието на каменистите плажове, и ще получите един трудно оспорим довод: „Пясъкът е за пустинята или за детските площадки. Пясъкът не е за плажа.”

Когато става дума за истинско потапяне в лятото, няма по-добро решение от каменистите плажове и с две ръце гласувам за тях. Причините са няколко. На първо място е легендата. Съгласете се, че

някои от най-красивите

и легендарни плажове

са леко каменисти.

Оставете онези, които са създадени, за да изпразват портмонената на олигарсите – пясък, шезлонги, шампанско. Италианските каменисти плажове са легендарните италиански плажове. Всеки има собствена история. Всеки има собствена серия от чернобели фотографии, които напомнят за блясък, интрига, авантюра. На всеки е сниман филм, по-късно превърнал се в легендарен.  Лампедуза, Италия

Лампедуза, Италия

Италианците са пригодили за ползване и най-странните скалисти плажове чрез т.нар. stabilimenti balenari – нещо като стоманени и равнинни каменни участъци, където се приютяват шезлонги, бар и ресторант. Много от посетителите идват направо с лодките си. Предизвикателството да бъдеш на подобен плаж е, че се гмуркаш директно във водата и няма онова дълго и бавно (вярно – понякога удобно) влизане и излизане, за да поплуваш. Докато последното е полезно, особено ако си с малки деца, то първото е истинското освежаващо преживяване. Да не говорим, че на подобни плажове няма досадни водни колела, джетове, надуваеми гъсеници и други модерни плажни съоръжения. Пък и след това не си целият в пясък – влизаш и плуваш, а после излизаш като нов и си готов за следващата чаша просеко.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/