Най-тайните места в света

01 August 2020
Нанси Борисова

От изолиран тихоокеански остров без течаща вода до шпионска база, подобна на тази на Джеймс Бонд, тези пет места са практически извън границите на въображението дори на най-любопитните туристи. Обикновено най-примамливите неща в живота са тези, които са отвъд обичайните рамки или са забранени. Като пътешественици, съответно се интересуваме от места, които не ни е позволено да посещаваме. Ето една своеобразна класация на някои от най-любопитните дестинации.

Семенната банка в Свалбард, Норвегия

Представете си свят, който завинаги е бил променен от масивна природна катастрофа: населението на Земята е унищожено, инфраструктурата също, а хранителните източници – опустошени. Мисията на единствения оцелял – възстановяване.

В такъв апокалиптичен сценарий, вдъхновен от Холивуд, къде би отишъл един герой? Естествено в „трезора“ на Свалбард, Норвегия – последният шанс на човечеството, изправено пред тотална продоволствена криза.

Намира се на 120 метра от пясъчната планина на норвежкия остров Спицберген в архипелага Арктик Свалбард, отдалечен на 1300 км от Северния полюс. Това е най-силно защитената и строго охранявана банка за семена в света.

Открита е през февруари 2008 г. и пази земни култури в случай на глобална катастрофа. С 250 милиона семена от култури от цял свят, опаковани в специални четирипластови пакети и топлинно запечатани, за да се предпазят от влага, банката осигурява проби от семена, които могат да бъдат загубени поради злополука, повреди в оборудването, съкращения на средствата или природни бедствия.

Има причина учените да изберат Спицберген: островът не се разтърсва от тектонична дейност, опазен е от постоянните замърсявания и е на 130 метра надморска височина, което гарантира, че мястото ще остане сухо и семената ще са в безопасност дори ако глобалното затопляне доведе до разтопяване на ледниковите покривки. Така че „съкровищата“ в Спицберген всъщност могат да оцелеят за стотици, ако не и за хиляди години. Има обаче един сериозен проблем за тези, които биха се отправили натам. Ако не сте упълномощен изследовател или селекционер на растения, няма как да влезете в трезора.

Остров Нийхау, Хавай

Нийхау е най-малкият населен хавайски остров, който може да се окаже идеалното тропическо бягство – това е дом на люлеещи се палми, застрашени животни и почти никакви туристи. Причината за всичко това е, че този 180-километров тихоокеански остров е недостъпен за външни лица.

Продаден от хавайския крал Камехамеха през 1863 г. на видното семейство Робинсън – богати собственици на плантации, островът е забранен за външни посетители от 1915 г. Животът там е необичаен: неговите около 130 постоянни жители са местни хавайци, които живеят без данъци и павирани пътища, без телефонни услуги, водопроводни мрежи, течаща вода или магазини. Конете и велосипедите служат като транспорт, слънчевата енергия осигурява електричество, а баржите доставят хранителни продукти от близкия Калуей.

Децата от острова всяка седмица пътуват с канута до Кауай, за да посещават училище. Макар и малък, островът играе невероятна роля в историята. На това място през 1941 г. след нападението над Пърл Харбър японски военноморски пилот катастрофира със самолета си и тероризира обитателите за около седмица. През 1944 г. американският президент Франклин Д. Рузвелт посочва острова като едно от възможните места за седалище на ООН. 

Да се слезе на острова днес си остава предизвикателство. Има брегова охрана, която патрулира, за да се увери, че няма опити за нежелано навлизане. Никой не може да посещава острова, без да има покана от някого.

През 1987 г. туроператорска фирма от острова започва да предлага първите ловни обиколки. В случай че нямате разрешение, ви остава да видите забранения остров, ако наемете хеликоптер и прелетите над него или пък лодка, с която да плавате около бреговете му.

Базата Menwith Hill, Англия

Ако Джеймс Бонд имаше секретен бункер, той щеше да представлява точно това. Военната база Menwith Hill в Йоркшир се смята за най-голямата електронна станция за наблюдение в света, която следи комуникациите, за да събира разузнавателни данни в полза на Обединеното кралство и Съединените щати.

Тайната база е построена през 1954 г., за да следи комуникациите на Съветския съюз през студената война. Никой не знае как се използва базата днес, но се предполага, че разследва международни терористични действия и търговия с наркотици, а също така действа като наземна станция за американските спътници. Смята се, че има връзки с ECHELON – глобалната шпионска мрежа, в която участват Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ.

Лоши новини за любителите на Бонд и Джон льо Каре – няма начин да се проникне вътре. Единствените хора, допуснати да влязат там, са членове на Националната агенция по сигурност и ECHELON.

Тайните архиви на Ватикана

Тайният архив на Ватикана е най-голямата частна библиотека в света и далеч не е обикновена библиотека. Тя съдържа личните документи на всички папи от 8-и век насам. Затворен за хора извън Ватикана до 1881 г., архивът съхранява най-тайните документи под ключ и катинар, а процесът по искане на достъп до тайните е доста дълъг и сложен.

Само квалифицирани учени може да кандидатстват за входни карти. Заявленията трябва да включват лична информация за документа, целта на неговото изследване и писмо от научен институт или квалифициран учен в историческите изследвания. 

Дори ако даден учен е получил достъп, архивите (считани за лично имущество на папата), са доста обширни – има около 85 км рафтове, съдържащи повече от 35 000 тома. 

Има ли исторически съкровища в архива? Папската була от 1521 г. от папа Лъв X, с която се отлъчва Мартин Лутер от църквата и дава начало на Реформацията; преписи от 14 в. от процеса срещу рицарите тамплиери; кореспонденция от Микеланджело (16 в.) и Ейбрахам Линкълн (19 в.) и папската була от 1198 г., призоваваща за четвърти кръстоносен поход към Светите земи.

Зона 51, Невада

Каквото стане във Вегас, си остава във Вегас. Същото може да се каже и за тайното място, разположено на около 80 мили на север.

„Зона 51“ е термин, използван за първи път в документи на ЦРУ по време на Виетнамската война. Известно е, че това е военна база и летище, което съхранява тайни на държавата с високо ниво на секретност. Какво се случва там? ЦРУ, естествено, няма как да даде конкретни данни, поради което предназначението на мястото е тема на безброй конспиративни теории. Дали правят дисекция на извънземни? Произвеждат ли лазери или оръжия с лъчеви частици? Тестват ли експериментални самолети?

Истината е, че никога няма да знаем със сигурност. Цялата дейност в „Зона 51“ се счита за строго секретна и достъпът до нея е абсолютно забранен за външни лица. Въпреки това много хора се опитват.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/