Плодовете съдържат антиоксиданти, които помагат за контролиране на свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които са полезни в малки количества, но могат да увредят вашите клетки, когато станат твърде големи, причинявайки оксидативен стрес.
Плодовете са отличен източник на антиоксиданти като антоцианини, елагова киселина и ресвератрол. В допълнение към защитата на вашите клетки, тези растителни съединения могат да намалят риска от редица заболявания. Едно проучване установи, че боровинките, къпините и малините имат най-висока антиоксидантна активност сред често консумираните плодове.
Плодовете помагат за нормализиране на кръвната захар и нивата на инсулин. Изследванията показват, че те спомагат за повишаване на чувствителността на клетките към инсулин. Важно е да се отбележи, че тези ефекти се проявяват както при здрави хора, така и при хора с инсулинова резистентност.
Плодовете са добър източник на фибри, включително разтворими фибри. Изследванията показват, че консумацията на разтворими фибри забавя движението на храната през храносмилателния тракт, което води до намален глад и повишено чувство за ситост . Това може да намали приема на калории и да улесни контролирането на теглото. Фибрите също помагат за намаляване на броя на калориите, които консумирате от смесени ястия.
Плодовете са нискокалорични и изключително питателни. Освен че са богати на антиоксиданти, те съдържат и витамини и минерали. Плодовете, особено ягодите, са богати на витамин С: 1 чаша (150 грама) ягоди осигурява огромните 150 процента от дневната ви нужда от витамин С.
Плодовете имат силни противовъзпалителни свойства. Възпалението е защитата на тялото ви срещу инфекция или нараняване. Съвременният начин на живот обаче често води до прекомерно дългосрочно възпаление поради повишен стрес, липса на физическа активност и небалансирана диета. Смята се, че този тип хронично възпаление допринася за развитието на състояния като диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Изследванията показват, че антиоксидантите в плодовете могат да помогнат за намаляване на маркерите на възпаление.
Плодовете са полезни за сърцето. Доказано е, че малините и ягодите помагат за понижаване на холестерола при хора със затлъстяване или метаболитен синдром. Нещо повече, плодовете могат да помогнат за предотвратяване на окисляването или увреждането на LDL холестерола, който се счита за основен рисков фактор за сърдечни заболявания.
Плодовете могат да бъдат включени в много диети. Въпреки че хората на нисковъглехидратни и кетогенни диети често избягват плодовете, горските плодове обикновено са подходящи за консумация в умерени количества. Например, половин чаша къпини (70 грама) или малини (60 грама) съдържа по-малко от 4 грама лесно смилаеми въглехидрати. Обилни количества горски плодове могат да бъдат включени в средиземноморска, вегетарианска, веганска и палео диета.
Плодовете не само понижават холестерола, но също така са полезни за сърцето и подобряват функцията на артериите. Клетките, покриващи кръвоносните съдове, се наричат ендотелни клетки. Те помагат за контролиране на кръвното налягане, предотвратяват съсирването на кръвта и изпълняват други важни функции. Прекомерното възпаление може да увреди тези клетки, като им попречи да функционират нормално. Това се нарича ендотелна дисфункция, основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Плодовете подобряват ендотелната функция при здрави възрастни, хора с метаболитен синдром и хора, които пушат.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари