Древно животно разкрива еволюцията на мозъка при бозайниците

22 June 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Преди повече от 250 милиона години Шотландия не е била обгърната от мъгли и дъжд, както често се случва сега, а е била пустиня, покрита от пясъчни дюни. Един от обитателите на този пейзаж бил предшественик на бозайниците, напомнящ на прасе, с плоско лице и два издължени зъба, подаващи се от челюст, наподобяваща клюн. Това животно е наречено Gordonia (гордония).

С помощта на триизмерни изображения с висока разделителна способност на вкаменелости на това животно от перма учени са успели да видят мозъчната му кухина и да създадат дигитална реплика на мозъка. Тя дава сведения за размера и състава на този ключов орган в ранния етап на еволюцията на бозайниците.

Трябва ясно да се каже, че мозъкът на гордония е твърде далеч от този на съвременните бозайници. Но относителният му размер в сравнение с тялото му изглежда като предвестник на интелигентността, която по-късно позволява на бозайници, включително и на хората, да доминират на Земята.

Гордония, живял преди около 254-252 милиона години, бил животно, наричано протобозайник - предшественик на бозайниците, притежаващ характеристики на предците на влечугите.

Най-общо мозъкът на гордония прилича повече на влечуго, отколкото на бозайник, макар да е по-близко свързан с нас, отколкото което и да било живеещо днес влечуго, каза докторантът по палеонтология Хейди Джордж от университета на Бристол, водещ автор на изследването, публикувано тази седмица в специализираното издание Zoological Journal of the Linnean Society.

Фронталната част на мозъка на гордония е пропорционално много по-малка от тази на който и да било бозайник, каза Джордж. В същото време епифизната жлеза, свързана с метаболитните функции, е много уголемена, добави Джордж. "Виждаме един мозък, който изглежда доста различен от нашия, не объл като голям балон, а по-скоро като дълга извита тръба. И макар формата му да изглежда странно, когато измерихме обема му, видяхме, че той е доста голям в сравнение с размера на тялото", каза Стив Брусат, палеонтолог от университета на Единбург и старши автор на изследването.

"Трудно е да се измери интелигентността на съвременните бозайници и още по-трудно - на отдавна изчезнали видове, които никога няма да можем да наблюдаваме пряко. Но поне можем да кажем най-общо, че това е било умно създание за времето си. В увеличаващия се размер на мозъка в сравнение с други животни по онова време можем да усетим еволюционните корени на собствените си големи мозъци", добави той.

Гордония бил с дължина на тялото около метър, главата му била широка, наподобявал прасе, но краката му били по-късни от свинските, пише БТА.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/