Петър Стойчев с исторически хеттрик в плуването!

11 June 2024
24 часа
Петър Стойчев
Петър Стойчев

Българската звезда в плуването в открити води Петър Стойчев вече е притежател на изключително постижение!

Той счупи рекорда в "Тройната корона", която включва прекосяване на Ламанша, плуване около остров Махатън и преминаване на канала Каталина в Южна Калифорния.

Последната дистанция от 32,3-километра Стойчев измина в понеделник за 8 часа, 42 минути и 33 секунди.

Така българинът завърши „Тройната корона" с общо време 22 часа, 8 минути и 46 секунди, като подобри рекорда с 2 часа и 29 минути.

Той принадлежеше на американката Марсия Кливланд с преплуването на Ламанша за 9 часа и 44 минути на 30-годишна възраст, с обикалянето на остров Манхатън за 5 часа и 57 минути на 32-годишна възраст и с преплуването на протока Каталина за 8 часа и 56 минути на 41-годишна възраст.

Стойчев започна своя път към хеттрика от страшно изморителни плувания с преминаване на Ламанша за 6 часа и 57 минути през 2007 г. на 30-годишна възраст. Вторият му крачка около остров Манхатън (45,9 км) на 33-годишна възраст 6 часа 28 минути.

Стойчев беше придружаван от десетки делфини през втората половина на плуването си през Каталина, както и з кратко от син кит.

За Стойчев преплуването на протока Каталина в САЩ бе неговата 5-а стъпка към другата голяма цел – покоряването на Oceans Seven.

Това са най-трудните седем плувни маратона в света, администрирани от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), като правилата на организацията са да се преплуват с текстилен бански без неопрен.

Освен Ламанша и Каталина Стойчев вече е преодолял протоците Гибралтар, Кук в Нова Зеландия и Молокай в Хавай.

Остават му Северния канал между Ирландия и Шотландия и протока Цугару в Япония.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/