Илон Мъск работи по 100 часа на седмица и спи в офиса си

11 June 2024
MenTrend.bg
Илон Мъск
СНИМКА: Wikimedia Commons
Илон Мъск СНИМКА: Wikimedia Commons

Трябва да се научим да разпределяме времето си правилно, така че да сме продуктивни, но и да бъдем със семейството и приятелите си, смята милиардерът

Независимо дали го обичаме, или мразим, не може да се отрече, че главният изпълнителен директор на Tesla и шеф на социалното приложение "Екс" Илон Мъск, е на върха на света към този момент. Зад бляскавия му начин на живот, изпълнен с богатство и лукс, се крие дисциплинирано ежедневие, което, според самия него, е ключът към успеха му. Като създател на някои от най-печелившите компании в историята, Мъск работи усилено. Ето каква е неговата ежедневна рутина, с която безпроблемно се справя с безкрайните си задължения.

Илон Мъск има репутацията на работохолик. Известно е, че той работи над 100 часа седмично без почивен ден и спи в офиса си, за да спази крайните срокове. Денонощието има само 24 часа и той се опитва да прекарва времето си възможно най-продуктивно и ефективно. Милиардерът старателно планира дневния си график предната вечер, което е донесло огромни ползи за него и за бизнеса му. Ако имаме проблеми с управлението на времето си, би било разумно да вземем пример от опита на най-богатия човек в света. Но не всички аспекти на рутината на Мъск са идеални, ако искаме да укрепим здравето си.

Пет минутни интервали

За да се избегне загубата на време или прекаленото ангажиране с отделна задача, Мъск използва усъвършенствана адаптация на метода "Помодоро". Тези, които го практикуват разделят работното си натоварване на 30-минутни интервали. Но Мъск повишава още повече изискванията. Разделя всяка отделна ежедневна задача на миниатюрен период от само пет минути.

От момента, в който се събужда сутрин, Илон вече е планирал деня си. Тези времеви блокове са насочени към конкретни задачи, които той трябва да изпълни през деня, и му позволяват да се съсредоточи върху тях поотделно, а не да работи по няколко неща едновременно, с което той казва, че се затруднява. Например, някои от 5-минутните интервали на Мъск са посветени на отговаряне на имейли, хранене и участие в срещи.

Трябва да предположим, че част от времето на Мъск е посветено на сърфиране в социалните мрежи. Откакто купи "Туитър" (вече "Екс"), милиардерът поства около 15 пъти на ден и е в платформата средно по веднъж на всеки час.

Сутрешна рутина

Работата заема по-голямата част от деня на Илон. Така че, щом отвори очи сутрин, той започва да изпълнява задълженията си. Бизнесменът описва себе си като "нощна птица" и си ляга около 1 ч. през нощта, а след това се събужда в 7 ч. сутринта. Той твърди, че е установил, че шест часа сън всяка нощ са най-подходящите за него.

"Знам, че ако не спя достатъчно, не съм в добро настроение. Мога да падна под определен праг на съня, и въпреки че ще бъда буден повече часове, ще свърша по-малко работа, защото остротата на ума ми ще бъде засегната", казва Мъск в свой отговор на въпрос в сайта Reddit.

Богаташът трябва да знае, че за оптимално здраве се препоръчва поне 8 часа сън. Докато съкращава цикъла си за почивка, за да има повече време за работа, той няма непременно да свърши повече задачи. 

Сутрешните навици на Мъск със сигурност не са това, което би препоръчал един лекар. След като се отказва от всякаква перспектива за пълноценен сън, той прави още една грешка, като обикновено пропуска закуската. Тя е от решаващо значение за повишаване на енергийните нива в началото на деня и не е добра идея да я неглижираме, за да пестим време. Въпреки че милиардерът поне винаги намира начини да си вземе душ. Той определя къпането рано сутрин като източник на великите му идеи. 

Оптимизиран работен ден

Тъй като компаниите на Мъск се намират на различни точки в САЩ, той е склонен да разпределя работната си седмица на определени места, вместо да прелита над огромната страна по цял ден. Понеделник и петък милиардерът прекарва в SpaceX, намиращ се в Лос Анджелис, Калифорния, а останалите пет дни от седмицата - в Tesla или "Екс", които са базирани в Сан Франциско.

Бизнесменът дава приоритет на управлението на времето в работата чрез своя метод на петминутните интервали. За да опрости работния си процес, той редовно съкращава срещите, не насърчава ненужните такива и не вдига телефона си. Вместо това предпочита имейли или текстови съобщения, на които може да отговори, когато пожелае.

Мъск не е от шефовете, които седят и оставят служителите си да вършат цялата работа. Той е силно ангажиран с процесите на проектиране и инженеринг в Tesla и SpaceX. Макар че е възприел по-спокоен подход като ръководител на "Екс", той все още очаква работниците му да подражават на неговата твърда работна етика. Малко след купуването на социалната мрежа, милиардерът даде ултиматум на служителите си там да се отдадат изцяло на задълженията си и да са готови на дълги работни часове или да напуснат компанията.

Упражнения и тренировки

Дори при работна седмица от над 100 часа, Мъск все още осъзнава важността на физическите упражнения и успява да ги включи в ежедневието си. Но милиардерът признава, че не харесва да тренира и се бори с физическата си форма.

"Ако можех, изобщо не бих се упражнявал. Колкото повече остарявам, толкова по-трудно ми е да остана слаб, това е сигурно", признава Мъск.

Макар че упражненията не са точно неговото нещо, Мъск все пак ги прави, за да поддържа мозъка си в кондиция и тялото си достатъчно здраво за изпитанията на деня. Той прекарва времето си във вдигане на тежести и, въпреки че не го обича, тича на бягаща пътека, докато гледа телевизия, за да се разсейва. Известно е, че бизнесменът също така харесва бойните изкуства и практикува карате, таекуондо и бразилско джиу-джицу. 

Диета

Майката на Мъск - Мей, е диетолог. Но нейните здравословни навици не са се повлияли на сина й, който признава, че "би предпочел да се наслаждава на вкусната храна и да живее по-кратко". В Reddit предприемачът разкри, че американското барбекю и френската кухня са едни от любимите яденета.

Вече обсъдихме навика на Мъск да пропуска закуската. Начинът, по който обядва, също не е много здравословен. Тъй като второто ядене се намира в средата на работния му ден, милиардерът предпочита да хапва каквото може по време на срещите, стига да е вкусно и да може да се изяде бързо. След като консумира малко количество калории по обед, най-голямото хранене на Мъск е вечерята, но той внимава да не прекали с нея.

Нощна рутина

Мъск се опитва да избягва храна и алкохол 2-3 часа преди лягане, за да постигне по-добър сън. Краят на деня си прекарва в планиране на следващия, като част от неумолимия цикъл, който използва, за да остане на върха на света на бизнеса.

Той обича да чете в леглото, за да прочисти главата си и да получи оптимален сън или да намери вдъхновение за следващия ден. Сред любимите му книги са "Властелинът на пръстените", "Пътеводител на галактическия стопаджия" и биографията на Алберт Айнщайн.

Справяне с умората

Макар да се гордее с тежкия си начин на живот и очевидно да е пожънал финансови облаги заради това, Мъск доказва, че всеки има точка на пречупване. През 2018 г. изтощението започва да се отразява на работата му.  Тогава милиардерът разкри пред в. New York Times въздействието на напрежението по 120 часа седмично.

"Имаше моменти, в които не напусках бюрото в продължение на три или четири дни, дни, в които не излизах извън офиса. Това наистина беше за сметка на това да виждам децата си и да излизам с приятели", признава той.

Това накарало Мъск да намали работното си време, за да подобри баланса между работата и личния си живот. И ако най-богатият човек в света осъзнава риска от професионално прегаряне, то е ясно, че и останалите трябва да предприемат мерки за защита на психичното си здраве.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/