Първата българка на Еверест за втората и третата: Свалям шапка на Силвия, много се зарадвах и на успеха на Мариета

26 May 2024
Найден Тодоров
Петя Колчева на Еверест - 22 май 2009 г. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Петя Колчева на Еверест - 22 май 2009 г. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

22 май 2009 г. Петя Колчева става първата българка, изкачила Еверест (8848 м). Преди това на най-високия връх в света са стъпили деветима български мъже. В онзи ден се превръща и в първата българка с два осемхилядника, след като през 2007 г. е изкачила и 6-ия най-висок връх Чо Ойю (8201 м). И двата тя изкачва заедно със съпруга си Камен Колчев. На 22 май 2009 г. те стават и петата двойка в целия свят, изкачила Еверест. Впоследствие завършват успешно и друго голямо предизвикателство и стават третата двойка в света, стъпила на най-високия връх на всеки от седемте континента. Но за Петя Колчева завинаги остава и короната да е първата родна жена на Покрива на света.

Първата и втората българка, изкачили Еверест. Заедно през 2024 г. Петя Колчева (вдясно) го направи през 2009 г., а Силвия Аздреева - 13 г. след нея.
Първата и втората българка, изкачили Еверест. Заедно през 2024 г. Петя Колчева (вдясно) го направи през 2009 г., а Силвия Аздреева - 13 г. след нея.

15 май 2022 г. Силвия Аздреева изкачва Еверест. За втори път българка застава на най-високия връх на планетата. Тя е и 15-ият нашенец на Покрива на света. На следващия ден петричанката изкачва и Лхотце (8516 м) - става първият българин, изкачил последователно първия и четвъртия най-високи върхове. На 27 юли 2023 г. Силвия Аздреева изкачи втория по височина и определян за най-опасен връх К2 (8611 м). Така стана първата българка на К2 - дотогава го бяха изкачили само Боян Петров (2014 г.) и Стефан Стефанов (2019 г.) и първата българка, изкачила три осемхилядника.

20 май 2024 г. Мариета Георгиева стана третата българка, изкачила Еверест - в навечерието на 15-ата годишнина от успеха на първата, Петя Колчева.

Втората и третата българка, изкачили Еверест. Заедно през 2024 г. Мариета Георгиева (вляво) го постигна в навечерието на 15-ата годишнина от първото стъпване на българка на Покрива на света.
Втората и третата българка, изкачили Еверест. Заедно през 2024 г. Мариета Георгиева (вляво) го постигна в навечерието на 15-ата годишнина от първото стъпване на българка на Покрива на света.

Има хора, които смятат, че постижението в днешно време с комерсиална експедиция не е толкова голямо. Как първата приема изкачванията на втората и третата българка, стъпили на Еверест?

“Много се зарадвах. И сега, когато се събудих сутринта и прочетох, че още едно българско момиче е успяло. И когато Силвия го направи преди две години. Усмихвам се, съпреживявам и съм щастлива от успеха им.

Въпросът е, че алпинизмът стана по-достъпен - и финансово, и физически. Това обаче не го прави по-малко магичен. Давам си сметка, че Силвия е зарязала и сложила на карта редица други нейни проекти. И в служебен, и в личен план. Но

няма как да качиш Еверест, Лхотце, а и К2,

и това да не е признание.

Тя е чудо на чудесата,

шапка ѝ свалям. Няма как това да го направиш случайно. Трябва да си пределно мотивиран и фокусиран. И това, за което ви говорех като подготовка - екселският файл, подредбата на живота от А до Я. Минаваш през това със сигурност. И тя го е направила и е успяла. Затова ѝ свалям шапка. А и на другото момиче Мариета, което не познавам. Просто ги разбирам. Знам какво коства. Самото усилие на място - да буташ, да продължаваш напред, въпреки че цялото ти тяло крещи, че не му е там мястото че си болен и че си умиращ. Това го чувстваш с клетките си. И това също е героизъм - да устоиш въпреки този крясък на тялото ти. Жените уж сме по-слабият пол, но аз мисля, че жените са психически по-издръжливи от мъжете.

Казвам си: Ето, българките могат

Има нещо, което казвам на всички чужденци, с които съм работила, ако се сприятелим, тъй като сме заедно на бойното поле. При такива големи дългосрочни проекти приятелят става съуправляващ екип. И им казвам на всички: “Сега, като дойдете в България, няма да искате да си тръгнете.” Питат защо. Отговарям: “Защото в България имаме най-хубавите домати и най-хубавите жени”. И след време споделят, че съм била права. И то имам предвид истински жени, не просто нагласени красавици. Жени, които си знаят мястото, знаят си силата. Работят, организирани са - и в служебното поприще, и въобще. Винаги ще бъда много щастлива, когато получаваме ново и ново доказателство, че българките могат”, заяви Петя Колчева пред “24 часа”.

Петя Колчева - 15 г., след като стана първата българка, стъпила на Покрива на света. СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Петя Колчева - 15 г., след като стана първата българка, стъпила на Покрива на света. СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Силвия Аздреева на Еверест - 15 май 2022 г.

Силвия Аздреева на Еверест - 15 май 2022 г.

Към 2024 г. има 16 българи, изкачили Еверест - 13 мъже и 3 жени. Двама са го изкачвали по два пъти - Николай Петков (1984 и 2004 г.) и Атанас Скатов (2014 и 2017 г.).

Племенницата на Христо Проданов е близо да се превърне в първата

българка на Еверест 5 г. преди Петя Колчева. За последно Мариана Проданова-Масларова е видяна на 22 май 2004 г. на 8760 м. Тя така и не се завръща...

Легендарният Христо Проданов развява за първи път българското знаме на осемхилядник на 30 април 1981 г. В първата българска хималайска експедиция “Лхотце-81” участват 21 души. До върха на 8516 м достига само ръководителят ѝ - знаменитият карловец. Той става и първият алпинист в света, изкачил Лхотце сам и без кислороден апарат.

На 20 април 1984 г. Проданов става първият българин на Еверест. От този подвиг не се завръща. Остава завинаги под Покрива на света. На 8 и 9 май на 8848 м се извисяват още четирима българи - Методи Савов и Иван Вълчев и Николай Петков и Кирил Досков.

Христо Проданов е първият ни алпинист, изкачил и Еверест, и Лхотце - с разлика от 3 години. През 2017 г. Атанас Скатов става вторият. Вече покорявал Еверест три години по-рано, на 17 май 2017 г. Скатов изкачва Лхотце. Слиза до втори лагер. И след три нощувки атакува Еверест. На 22 май стъпва отново на най-високия връх. За първи път българин изкачва и Еверест, и Лхотце в един сезон. Скатов подобрява рекорда за най-бързо изкачване на два осемхилядника от българин - 5 дни и 11 часа.

На 16 май 2022 г. - 1 ден, 3 часа и 45 мин след като е стъпила на Еверест, Силвия Аздреева изкачва и Лхотце.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/