ТЕСТ: Напрягат ли ви семейните събирания по време на празниците?

10 May 2024
24 часа

1. Как се чувствате, когато наближават великденските празници?

а) Обнадежден/а, много харесвам празниците, защото се събираме с цялото ми семейство, пък и е време за почивка.

б) Вълнувам се, но понякога нямам никакво празнично настроение, защото съм затрупан/а или с работа, или с други задачи и нямам време за подготовка.

в) Честно казано, се притеснявам, защото знам, че предстоят подготовки за семейните събирания, ходене по магазини за продукти за празничната трапеза и т.н., а аз нямам достатъчно време, което да отделя.

2. Как реагирате, когато вашите близки започват да ви разпитват за личния ви живот, като например кога ще се ожените/омъжите или кога ще имате деца?

а) Отговарям им, все пак сме семейство и е нормално да се интересуват от мен. А и няма какво да крия.

б) Ако не са прекалено настоятелни, им разказвам някои неща, но само тези, които сметна за подходящи да знаят.

в) Много се дразня и им отговарям, че не им влиза в работата. Изобщо не обичам някой да любопитства за моя живот, независимо дали е роднина, приятел, или непознат.

3. Харесвате ли големите събирания покрай празниците?

а) Да, разбира се. Това е най-хубавото време, като се видя със семейството ми и близките ми, с които рядко се събираме. Понякога и приятели каним на семейните сбирки и е много забавно.

б) Да, но има моменти, в които предпочитам да съм само с най-близките ми. Зависи най-вече от хората и обстановката.

в) Предпочитам да сме във възможно най-тесен кръг, защото, като сме много хора, е доста натоварващо.

4. Колко често се случва да сте на празничната трапеза със семейството и близките ви, някой да повдигне темата за политиката и да възникне яростен спор?

а) Почти никога. Дори и да е ставало дума за политиката не са възниквали спорове. Всички съвсем нормално говорим и дискутираме темата.

б) От време на време се случва, когато някой заговори за това, да се повдигне тон.

в) Почти всеки път възниква спор. Затова който повдигне темата, веднага го прекъсвам.

5. Случвало ли ви се е да се чувствате по-скоро изморени, отколкото отпочинали след празниците?

а) Не, винаги се чувствам като нов/а, с презаредени сили за предстоящата работна/учебна седмица.

б) Понякога се случва да съм по-изморен/а покрай празниците, но е моментно чувство.

в) Почти винаги се чувствам много изморен/а от всичките приготовления и семейни събирания, отколкото да съм отпочинал/а.

6. С какво свързвате празниците преди всичко?

а) С големи и отрупани трапези и със събирания с роднини и близки, с които отдавна не сме се виждали.

б) Почивка и свободно време.

в) С напрежение, скандали и караници.

7. Случвало ли ви се е да излъжете, че имате много работа или не се чувствате добре, за да не ходите на някоя празнична семейна сбирка?

а) Не, разбира се. С нетърпение очаквам празничните дни, само за да мога да се прибера вкъщи/ в родния си град, за да се видя със семейството ми.

б) Само ако не съм в настроение и сме канени на гости на далечни роднини, с които изобщо не сме близки.

в) Да, случвало се е. Все пак не всички семейства са перфектни и със сигурност не си ги избираме.

ОТГОВОРИ:

Най-много отговори “а”:

Вие с нетърпение очаквате великденските празници. Големите семейни сбирки не ви притесняват, а напротив - много ви радват. Срещате се с роднини и приятели, които от много време не сте виждали и с които имате да наваксвате. Свързвате тези дни с почивка, а не със стрес или напрежение покрай приготовленията за големите и шумни събирания.

Най-много отговори “б”:

Вие умеете да се наслаждавате на празничните дни и семейните събирания, но се случва понякога да се чувствате малко натоварени и изморени от всичките приготовления. Не всеки път успявате да се измъкнете и от работата, която трябва да свършите точно по време на празниците. Въпреки това успявате да съчетавате задачите и почивката, което е най-добрият вариант. Сигурно не липсват и караници или драматични моменти покрай големите сбирки, но все пак най-важно си остава това, че сте с близките си на този хубав празник.

Най-много отговори “в”:

Вие възприемате празниците не като време за почивка и повод за радост, а по-скоро като допълнителна работа и много стрес. Ако всички задачи за организирането и приготовленията за празничните дни лежат само на вашите рамене, съвсем нормално е да не можете да се насладите напълно на тези хубави моменти. Затова трябва да помолите някого да ви помага и да ви отмени от тези задачи. Големите семейни събирания ви носят предимно главоболия. Седнете ли на масата, близките ви започват да ви обстрелват с въпроси от сорта “Кога ще се жениш?”, “Намери ли си работа?”, “Кога ще завършиш?”. Все теми, които вие всячески се опитвате да избягате, затова и не свързвате празниците само с хубавото.

Какво да не правите, за да няма скандали

Големите семейни събирания по празниците понякога може да носят големи главоболия. Все пак никой не си избира роднините, затова трябва да приемете хората такива, каквито са. Ето какво да не правите, за да не възникват семейни дрязги:

1. Поддържайте неутрален разговор. Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си не е ставал свидетел на скандал на масата за политика и управата на държавата. Затова по-добре избягвайте теми на разговор, които може да провокират дискусии, които после да прераснат в караници.

2. Внимавайте с алкохола. Неизбежно е да пийнем повече по празниците, но алкохолът прави много хора раздразнителни и рискът от скандали рязко се повишава. Затова внимавайте с употребата му.

3. Замислете се преди да отговорите на нечия вметка или коментар. Много често на такива събирания все има някой, който ще подхване неприятна за вас тема от сорта на “задоми ли се”, “намери ли си работа” и т.н. И все ще има хаплив коментар към вас. Но преди да отвърнете, замислете се, пребройте до 5 и чак тогава говорете.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/