Агресивният щъркел от Луковит може да научи и децата си да тормозят града

08 May 2024
24 часа
Половинката на агресивния щъркел, която мъти яйца в гнездото им Кадър: Нова
Половинката на агресивния щъркел, която мъти яйца в гнездото им Кадър: Нова

Спешно се търси инкубатор за яйцата, които мъти женската на „луковитския тенекиджия" – щъркелът, който атакува автомобили и тормози хора в града. Тази година агресивният щъркел се завърна в града. Ветеринари и орнитолози са стигнали до извода, че птицата е в дълбока депресия след преживян шок от тормоз и това я е направило агресивна.

В момента неговата половинка мъти яйца в гнездото им, а мъжкият ѝ носи храна. Опасенията на хората са, че малките може да последват примера на баща си. Възможно е той да бъде настанен в кризисен център, но в такъв случай женската няма да оцелее сама в гнездото. Яйцата трябва да бъдат доизлюпени в инкубатор, но свободен такъв няма.

Местните разказват, че от ранни зори мъжкият щъркел започва да кълве капаците на автомобилите, а хората се принуждават да пляскат с ръце, за да го прогонят. Те са готови да съберат пари за инкубатор, за да може семейството щъркели да бъде преместено в кризисен център в Стара Загора, съобщава NOVA.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/