Диво къмпингуване и това лято, вече 5 г. не могат да приемат наредба, която да сложи ред за палатки

08 May 2024
Христо Николов
5 години след приемането на промените в закона все още няма изготвена наредба за дивото къмпингуване.
5 години след приемането на промените в закона все още няма изготвена наредба за дивото къмпингуване.

Поредният проект е изтеглен, текстовете не били прецизни

Проектът за наредба, която щеше да сложи край на дивото къмпингуване в България, е оттеглен за пореден път. Така лятото на 2024 г. ще стане петото поред, в което въпреки законовите забрани всеки ще може да си разполага кемпери, каравани и палатки, където пожелае.

Въпросната наредба щеше да се приеме още от кабинета “Борисов 3”, но се забави. След това при служебните правителства се появи проект за такава наредба, подготвен от регионалното, туристическото и министерството на околната среда и водите. След като общественото обсъждане приключи,

работата по приемането на текстовете обаче спря

заради идването на власт на кабинета “Петков”. При него пак се появи проект на наредбата, а ДБ организира дори дискусия в парламента, но времето пак не стигна за приемането ѝ.

Последният засега проект бе публикуван преди няколко месеца, общественото обсъждане приключи, но преди две седмици е оттеглен от регионалното министерство. От МРРБ обясниха за “24 часа” единствено, че

текстовете ще се прецизират,

тъй като имало много забележки в хода на обсъждането. За оттеглянето на проекта се разбра от писмен отговор на служебната министърка на регионалното развитие Виолета Коритарова на депутатски въпрос.  

“Според мен каквото и да доработват на проекта, времето няма да стигне и това ще е поредното лято, в което има само намерения да се спре незаконното изграждане на къмпинги”, каза Веселин Вълев - организационен секретар на Асоциацията на къмпингите в България.

Една от новостите във всички досегашни проекти е категоризирането на съществуващите къмпинги. Междувременно, докато чакат това да стане нормативен документ, самата асоциация е

приела свои правила за категоризиране,

които обаче важат само за членовете на асоциацията. Но в организацията така или иначе членуват собственици на организирани и изградени къмпинги, които работят със съгласието на местните общини. Проблемът, който трябваше да разреши наредбата, е в разполагането на съоръжения върху общински терени без разрешение, което е масова практика по морето.

 Забрана има от 2019-а, но май никой не налага глоби

През 2019 г. с промяна в Закона за устройство на черноморското крайбрежие се въведе забрана за къмпингуване на места, които не са специално определени за целта, като тези места трябваше да бъдат определени със специална наредба.

Глобите за нарушенията на забраната започват от 500 лв. и достигат до 3000 лв., но ще бъдат налагани след приемането на наредбата. Тоест в момента санкции няма, защото не е изработен и подзаконовият акт.

Същите промени от 2019 г. ограничиха и поставянето на палатки и плажни принадлежности върху дюни, защитени от европейската мрежа “Натура 2000”.

Прези миналия летен сезон кметове на морски общини се оплакаха от отпадъците, които оставят след себе си къмпингуващите. Боклуците се събират и извозват от общините, което ги натовава с допълнителни разходи, които няма кой да компенсира.

И поискаха най-после да бъдат приети ясни правила. Градоначалниците даваха примери, че къмпингуващите не допринасят за местната икономика, защото си купуват храна и основно от търговските вериги.

Съдът досега все отменя опити на общини да наложат ограничения

Морски общини са се опитвали да въведат ред в къмпингуването, но правилата досега все са отменяни от съда.

Например община Бяла преди време наложи забрани за къмпингуване извън туристическите обекти на нейната територия. Глобите за нарушаване на забраната бяха между 100 и 500 лв.

Варненският административен съд обаче я отмени след жалба на гражданска група “Да спасим Карадере”. Мотивите - нарушавала се конституцията и че управлението на изключителната държавна собственост, каквато е плажът, е в компетенциите на областния управител, а не на общинския съвет.

Съдиите посочват още, че мотивите на общинския съвет за забраната не отговарят на изискванията - не били изложени причините, налагащи приемането на новата разпоредба, не са разкрити целите, нямало разчет за очакваните резултати, липсвал анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Природозащитници твърдят, че опитът за забрана на къмпингуването на местно ниво не се случва за първи път. През 2008 г. община Несебър издаде аналогична забрана. Тогава Бургаският административен съд я отхвърли, след което общината го обжалва пред ВАС и забраната окончателно отпадна.

И община Шабла подходи по подобен начин срещу дивото къмпингуване, като реши да обособи места и правила за временно бивакуване. Бяха определени общо 195 дка за палатки и каравани - на север от Дуранкулак, край къмпинг “Крапец”, бункера на Езерец, Тюленово, местността Ашалък. Бе въведена и такса от 2 лв. за 10 кв. м на денонощие. Тези разпоредби обаче също бяха отменени от съда.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/