Ако искате да живеете дълго, не използвайте асансьор

08 May 2024
Павлина Трифонова
Изкачването на стълби може да се разглежда като основна профилактика за предпазване от сърдечносъдови проблеми.

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Изкачването на стълби може да се разглежда като основна профилактика за предпазване от сърдечносъдови проблеми. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Изкачването на стълби намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 39% и от ранна смърт с 24%

Вероятно ви се е случвало да се окажете пред пълен асансьор, чиято врата се затваря с мъка под носа ви. И първото нещо, което правите, е да се ядосате, че не сте успели да се качите. Пристъпвате нервно от крак на крак и очаквате да се върне, за да ви вземе. Понякога си късате нервите няколко пъти на ден така, но рядко се насочвате към стълбите. Сякаш те не съществуват. Даже в някои сгради е точно така. Има ги, но са предназначени само за евакуация при извънредни ситуации. Което не е изненадващо, тъй като съвременният свят ни отучва да се движим сами, след като все по-голяма част от времето си прекарваме зад компютри. Вече малко хора могат да се похвалят, че работят нещо, което им позволява да са физически активни без напрежение, както са били предците им.

Преди няколко години Световната здравна организация даже предупреди, че

се насочваме към епидемия от застояване

Повод за тревогата бе нейно проучване, което показа, че четирима от петима младежи в глобален мащаб не са достатъчно физически активни, което е вредно за здравето им. Изследването бе обхванало 1,6 млн. ученици от 11 до 17 години от 146 държави, включително България. То установи, че 81% от тях не покриват препоръките на СЗО за физическо натоварване от поне час на ден като ходене, игри, каране на велосипед или организирано спортуване.

Днешните младежи на тази възраст обикновено са насърчавани да учат здраво за изпити. Прекарват по-дълго седнали в училище, а след това и в правене на домашни. Като се прибави към това и застояването им пред екраните с цел игра и забавления, за физическа активност въобще не остава време, а точно тя е предпоставка за добро здраве. Затова експертите на СЗО смятат, че в един момент ще се изправим пред болни поколения, които водят застоял начин на живот и на които вече е много трудно да се помогне.

За връзката между физическата активност и доброто здраве се говори отдавна. По въпроса са правени редица изследвания, но наскоро английски екип прибави и още едно интересно доказателство. Учени от университета в Норич направиха анализ на резултати от девет предишни проучвания по въпроса. Разгледаха физическите показатели на близо половин милион души на възраст между 35 и 84 години и ги съпоставиха с информация за начина им на живот. В проведените анкети изследователите конкретно се интересуваха дали те използват стълби в ежедневието си. Също така дали са имали предишна анамнеза за сърдечносъдови заболяване. След като анализираха всички получени резултати, те стигнаха до заключение, че ходенето по стълби намалява риска от инфаркт и сърдечни проблеми с 39%, а от ранна смърт – с 24 на сто, ако се практикува редовно поне 14 години. Навлизането на информационните технологии намали рязко времето на хората за движение, а това се отразява на здравословното им състояние.

Навлизането на информационните технологии намали рязко времето на хората за движение, а това се отразява на здравословното им състояние.

“Открихме, че дори кратките изблици на физическа активност имат благоприятно въздействие върху здравето. Така че, ако сте поставени пред избор дали да използвате стълби, или да вземете асансьор, заложете на първото. По този начин ще помогнете на

сърцето си да функционира по-добре”,

коментира пред “Дейли Мейл” доктор Софи Падок от университета в Норич. По думите ѝ подобна физическа активност трябва да е постижима цел за повечето хора в активна възраст и ако я превърнат в част от ежедневието си, ще си осигурят големи ползи за здравословното състояние.

Английските изследователи предполагат, че колкото повече стълби се изкачват, толкова по-голям е ефектът, но признават, че се нуждаят от още проучвания, за да потвърдят тази своя теза. Засега са категорични само за ползите от рутинното им използване.

До същия извод преди години стигнаха и колегите им от канадския университет “Макмастър”. Тяхното проучване показа, че изкачването на стълби е полезно, независимо дали човек върви бавно, или бързо по тях. Също така, че това може да бъде лесен начин да установиш дали сърцето ти функционира добре. Едно от заключенията им гласи, че ако ти отнема повече от минута и половина за изкачване на четири стъпала, трябва бързо да се консултираш за здравословното си състояние с лекар.

Изследване на американски учени от Луизиана пък установи, че покоряването на 5-етажна сграда всеки ден би намалило риска от сърдечносъдови заболявания с 20 процента, а отказът от стълби би го повишил с 32 на сто. Те са анализирали данни за здравния статус на 400 000 души, които генетично се смятат за предразположени към такива болести или в чийто начин на живот

има рискови фактори като високо кръвно, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене

Проучването им показва, че дори при такива хора изкачването на стълби може да се разглежда като основна профилактика за предпазване от сърдечносъдови проблеми. То е особено полезно за тези, които не могат по някаква причина да изпълняват препоръките на СЗО за физическа активност. А те предвиждат поне 150 минути умерена или интензивна физическа активност седмично, която натоварва всички основни мускули. Половината от това време може да е ходене, но останалото е добре да е бягане, колоездене или някакъв спорт. Причината е, че минута интензивна активност осигурява същите ползи за здравето като две минути умерена. Така че едно бързо изкачване на няколко етажа дневно би направило много, особено за водещите заседнал начин на живот хора.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/