Сръбската армия по-силна от нашата, а американската вече 18 г. е първа сила

08 May 2024
Румина Димитрова
Военни. Снимката има илюстративна цел.
Военни. Снимката има илюстративна цел.

Сръбската армия вече е по-добре финансирана и разполага с повече хора и въоръжение от нашата. Това става ясно от данните на сайта Global Firepower за 2024 г.

В момента Сърбия е на 56-о място по мощ на армията в света, докато България пада в класацията и се нарежда на 62-о място. Миналата година страната ни бе класирана 59-а, а Белград бе на 61-о място.

Макар западната ни съседка да разполага с по-голяма армия, България се оказва с

по-силни Сухопътни войски, но и с Военноморски сили

Последните липсват при сърбите заради отдалечеността им от море. Те разполагат с малка военна флотилия, но тя е част от Сухопътните им сили и е ангажирана с р. Дунав.

По-голямо финансиране за армията си отделя тамошното правителство - общо 1,5 млрд. долара, или 72 млн. долара повече от България. За сметка на това обаче страната ни купува повече ново оборудване със средствата, които се отделят за армията, става ясно от сайта.

Сърбите разполагат с общо 627 хил. души военен персонал. От тях 2 хил. са в резерва, 3 хил. във ВВС, 13 200 в Сухопътни войски, а 600 хил. са паравоенни, каквито в България няма. Западната ни съседка има 157 танка в изправност, 11 изтребителя, 17 бойни самолета, 38 тренировъчни, 2 транспортни и др.

Пред нас в класацията традиционно са и Гърция и Румъния, а с най-мощна армия в Европа може да се похвали Великобритания, следвана от Италия, Франция, Украйна и Германия.

Без изненада на първите три места по военна сила са САЩ, Русия и Китай, следвани от Индия, Южна Корея и Великобритания.

САЩ оглавяват тази класация последователно в последните 18 г. Американската армия

разполага с бюджет от 831 млрд. долара, а в нея служат над 2,7 млн. души

Войската там има над 1800 изтребителя, като над 800 от тях са бойни. САЩ имат и над 4600 танка, 64 подводници, 5 патрулни кораба, 23 корвета и т.н., но не разполагат с фрегати.

Малко над 1,3 млн. души са ангажирани пък в руската армия. Тя има бюджет от 109 млрд. долара, 809 изтребителя (730 от тях са боен тип), към 560 хеликоптера, над 14 хил. танка, 65 подводници, 12 фрегати, 83 корвета, 122 патрулни кораба и др.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/