Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 93 хил. лв.

06 May 2024
Кирил Борисов
ИВО ПРОКОПИЕВ
ИВО ПРОКОПИЕВ

Сумата е за неимуществени щети и разходи за адвокати по делото срещу него, за което го оправдаха

25 хил. лв. неимуществени щети, 66 хил. лв. за адвокати и 1804 лв. за разноски. Тази сума трябва да плати прокуратурата на бизнесмена Иво Прокопиев заради делото "ЕВН", по което беше оправдан заедно със свои бизнеспартньори, бившия финансов министър Симеон Дянков и бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Решението на Софийския градски съд е от 22 април и може да се обжалва пред Апелативния.

Прокопиев, Дянков, Трайков и останалите бяха оправдани на две инстанции в специализирания наказателен съд заради липса на престъпление. Според прокуратурата Прокопиев беше повлиял на Дянков за продажбата на държавнит едялове в електроразпределителното дружество ИВН. Делото не беше протестирано пред Върховния касационен съд. Още през 2022 г. Прокопиев осъди прокуратурата на 40 хил. лв. заради незаконно обвинение, а сега и за неимуществени вреди. Искът му е за 100 хил. лв., но съдът признава 25 хил. лв.
Според исковата молба на Прокопиев той бил известен в обществото с доброто си име като предприемач, икономист, бивш почетен консул на Канада, бивш председател на КРИБ, инвеститор и работодател на 2 500 души в 10 държави. Обвинението на спецпрокуратурата и делото му причинили сериозни вреди, които търпял и досега. Бил злепоставен пред обществото, било опозорено доброто му име на гражданин и професионалист. Делото било широко отразено в медиите. Процесът променил изцяло живота му. Опасявал се за бъдещето си. Съпругата и децата му възприемали много тежко всичко, което се случва. Станал депресивен и напрегнат, изгубил желание да се среща с близки и познати, ограничил е социалните си контакти, не можел да спи, страдал от постоянно главоболие и започнал да получава хипертонични кризи, бил е разсеян и раздразнителен, от което са страдали семейството и близките му. Станал неработоспособен за дълъго време, били накърнени честта и достойнството му. Обвиненията и делото създали сериозни трудности в работата на компаниите му с международни партньори, доставчици, банки и финансови институции. Много от тях му нямали доверие. При изписване на името на Иво Прокопиев в гугъл се появявали изказвания на двама главни прокурори (Сотир Цацаров и Иван Гешев, бел. авт.), в които бил определян като „обвиняем", „подсъдим", „престъпно забогатял" и
т.н. В резултатите от търсенето можело да бъдат открити и официални позиции на прокуратурата за наказателното преследване срещу него, както и изказвания на говорителя на прокуратурата, че има достатъчно доказателства, за да бъде осъден.
След обвиненията срещу Прокопиев през 2017 г., прокуратурата сезира КПКОНПИ, които след това му запорираха близо 200 млн. лв. активи, за да бъдат отнети. Започна и гражданско дело за конфискация в Окръжен съд-Бургас, но през декември м.г. комисията оттегли иска си и то беше прекратено. Още няма информация Иво Прокопиев да е завел дело срещу прокуратурата или КПКОНПИ за имуществените щети, които е претърпял.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/